Царете на уличната храна

С Петко и Димитър от Street Chefs – първата улична гурме кухня в България

След пилотния епизод на подкаст поредицата “Вкусът като пътешествие”, заедно с нашите приятели от Дроб и Чили се отправяме на гурме приключение на колела…в София.

В един слънчев пролетен ден се озоваваме в новия food truck на Street Chefs на ул.Алабин в София. Освен че искаме да надникнем в кухнята (и по-късно го правим през кръглия прозорец на подводницата, както нарекохме food truck-a), сме сигурни, че Петко и Димитър има какво да ни разкажат за своите вкусни открития по света, но и как и кога са решили да развият точно такъв бизнес у нас.

Бургер манията вече не значи само евтини сандвичи в мейнстрийм вериги за бързо хранене. Днес бургерът се е превърнал в символ на качествена улична храна, и не само..бургерите са начело в менютата на много ресторанти. Добрият бургер не е само хубав хляб и хубаво месо, но също и детайлът в другите съставки като зрял чедър, как са мариновани киселите краставички и как е карамелизиран лукът. Затова и за Петко и Димитър от Street Chefs е важно кой готви и как готви.

Street Chefs приготвят любимите ни бургери от 2015 г. насам, и вече всички знаем, че за тях няма компромиси с качеството на продуктите. Следвайки добрия пример на градове като Ню Йорк, Лондон, Берлин и Лисабон, Петко и Димитър решават да превърнат своето кулинарно хоби в бизнес. Прекият контакт между готвач и клиент, както и създаването на общност е това, което движи и двамата. На шега или не, Street Chefs вече са най-голямата верига за бургери в България, можете да ги откриете дори по магистрала Тракия на път за морето.

По света и обратно у нас

Разходката ни с Петко и Димитър по света тръгва от Ню Йорк разбира се, място, което ги вдъхновява за създаването на food truck у нас.

“Ню Йорк е уникална хранителна сцена – от малките улички с хот дог до мултинационална кухня, град, по който можеш да си сверяваш часовника винаги по отношение на кулинарни трендове и рецепти. С Димитър сме си говорили много пъти посещавайки Ню Йорк, че България също заслужава такова разнообразие и качество.”

разказва Петко

Пътешествието ни продължава през street food пазарите по света, от Мадрид през култовия Меркадо дa Рибейра в Лисабон с Мишлен готвачи, музика и уникална кухня, до Портланд в САЩ.

Пътуваме и до Близкия изток, до Маракеш и Тел Авив, и мислено похапваме кебап по йерусалимски, шакшука, и хумус.

А как ви звучи японско барбекю в Дюселдорф? Да, можете да похапнете якитори в Little Tokyo в Дюселдорф, който ви пренася в Япония. Петко и Димитър са големи фенове на японската кухня и редовно отскачат до страната на изгряващото слънце, за да се насладят на съвършения вкус.

А Мартин ни разказва за това, как японците благодарят и се кланят на всеки клиент, посетил техния ресторант и похапнал дори един обикновен рамен.

Разказите за Азия не спират, и продължават към Хонг Конг и фюжън храната. Там Димитър дори е успял да опита един от най-редките морски деликатеси – гастропод абалон, наричан трюфелът на морето.  

От там “отскачаме” до Гана и уличната храна, където Петко и Мартин разказват за пържени банани и фуфу…и до Бразилия, по скритите улички с боса нова и сготвени зеленчуци известни като сърцевината на палмата.

Прибираме се в България и си говорим за черноморския улов и за това как нашата риба не отстъпва на никоя друга, стига да е прясна и да знаеш как да я приготвиш.

Петко и Димитър не спират с предизвикателствата, сега им предстои курс по улична храна в HRC Academy. На нас ни звучи интересно, а кой знае още какви неща ни готвят…

Можете да чуете първия епизод с нашите приятели от Street Chefs във всички познати платформи – Spotify, Apple Podcast, Pocket Casts и Google Podcasts.

А ако обичате хубавата храна и искате да чуете още вълнуващи истории, бъдете наш гост във второто издание на събитието “Ловци на истории – Храната, която създава истории” на 16 юни в ресторант Talents в София. Повече за събитието, можете да видите тук.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги