![](https://inglobo.bg/files/1-82-1024x768.jpg)
За равни права на кулинарната сцена
Тази година Mastercard и JRE – една от най-престижните кулинарни организации в света, активно участваха в годишната церемония Бакхус Ресторант на Годината. За една вечер в София, пет шеф-жени готвачи превзеха българската кулинарна сцена, за да обърнат внимание на гостите, че дамската част от този бранш е смела, модерна, но и често подценявана. Статистиката е категорична – едва 6% от ресторантите в света се притежават или управляват от жени шеф-готвачки.
Дами канят се превръща в “Дами хранят”
Ролята на жените в гастрономическия бранш е тазгодишната тема на церемонията, като за първи път в историята на наградите, гостуващите шеф-готвачи са дами, членуващи в престижната асоциация JRE от различни държави в Европа: Annett Teich от BK (Франция), Virginia Caravita от Dimora Ulmo (Италия), Lotte Sanders от ресторант ONE (Нидерландия)Teresa Gutiérrez от Azafrán (Испания) и Floriana Ružić от ресторант San Rocco (Хърватия). По покана на Mastercard те пристигнаха специално за събитието за да сготвят петстепенно меню за гостите на гала вечерята.
![За равни права на кулинарната сцена 1](https://inglobo.bg/files/2-82-1024x768.jpg)
По време на Бакхус церемонията, три от ресторантите в България и техните шеф-готвачи, за които се говори много през последните години, получиха признание от международната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs като станаха нейни официални членове. Това са Владислав Пенов от ресторант Cosmos, Филип Захариев от къща за гости ONÀ и Веселин Калев от ресторант aEstivum. Те получиха своите сертификати от шеф Даниел Леман, президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Boutique Hotel Moosegg в Швейцария.
![За равни права на кулинарната сцена 2](https://inglobo.bg/files/3-57-1024x768.jpg)
JRE асоциацията е представена в 16 държави с 400 ресторанта и 160 хотела. Всички ресторантьори и шеф-готвачи в JRE са внимателно подбрани и оценени по различни критерии, за да могат да участват и помагат в общата ѝ цел – да споделят таланта си и любовта към вкусната храна, както и умението да предоставят на клиентите си цялостно гурме преживяване.
България на картата на кулинарния туризъм
Ден преди това на специално събитие, Mastercard обяви стипендия за момиче, което учи в програмата culinary arts на HRC академия в София. Подкрепата за момичетата и жените в бранша ще спомогне българските продукти и вкусове, гастрономическото ни наследство и традиции да станат привлекателни за кулинарните туристи от целия свят. Все повече хора пътуват, за да търсят нови вкусове и да се насладят на повече кулинарни изживявания извън утвърдените дестинации като Париж, Милано и Ню Йорк. България би могла да бъде атрактивна с това, че предлага нестандартни места за хранене, а защо не и кухни, ръководени от шеф-готвачи жени.
![За равни права на кулинарната сцена 3](https://inglobo.bg/files/InGlobo-Website-Article-Portrait-8-819x1024.jpg)
За България влизането в асоциацията на JRE-Jeunes Restaurateurs е дългоочакван момент и маркира голям напредък за гастрономията и туризмa, рекламиращ страната ни.
Световната гастрономия и ресторантьорският бранш ще започнат да обръщат по-голямо внимание на България, тъй като Mastercard и JRE реализират съвместни проекти от над двайсет години. Членовете на асоциацията често участват в демонстрационни готвения и гурме събития по целия свят.
Ако кулинарната сцена ви интересува, можете да разгледате страницата на България на сайта на JRE, както и профилите на петте жени шеф-готвачи и техните ресторанти – Annett Teich от BK (Франция), Virginia Caravita от Dimora Ulmo (Италия), Lotte Sanders от ресторант ONE (Холандия)Teresa Gutiérrez от Azafrán (Испания) и Floriana Ružić от ресторант San Rocco (Хърватия).