За равни права на кулинарната сцена
Тази година Mastercard и JRE – една от най-престижните кулинарни организации в света, активно участваха в годишната церемония Бакхус Ресторант на Годината. За една вечер в София, пет шеф-жени готвачи превзеха българската кулинарна сцена, за да обърнат внимание на гостите, че дамската част от този бранш е смела, модерна, но и често подценявана. Статистиката е категорична – едва 6% от ресторантите в света се притежават или управляват от жени шеф-готвачки.
Дами канят се превръща в “Дами хранят”
Ролята на жените в гастрономическия бранш е тазгодишната тема на церемонията, като за първи път в историята на наградите, гостуващите шеф-готвачи са дами, членуващи в престижната асоциация JRE от различни държави в Европа: Annett Teich от BK (Франция), Virginia Caravita от Dimora Ulmo (Италия), Lotte Sanders от ресторант ONE (Нидерландия)Teresa Gutiérrez от Azafrán (Испания) и Floriana Ružić от ресторант San Rocco (Хърватия). По покана на Mastercard те пристигнаха специално за събитието за да сготвят петстепенно меню за гостите на гала вечерята.
По време на Бакхус церемонията, три от ресторантите в България и техните шеф-готвачи, за които се говори много през последните години, получиха признание от международната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs като станаха нейни официални членове. Това са Владислав Пенов от ресторант Cosmos, Филип Захариев от къща за гости ONÀ и Веселин Калев от ресторант aEstivum. Те получиха своите сертификати от шеф Даниел Леман, президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Boutique Hotel Moosegg в Швейцария.
JRE асоциацията е представена в 16 държави с 400 ресторанта и 160 хотела. Всички ресторантьори и шеф-готвачи в JRE са внимателно подбрани и оценени по различни критерии, за да могат да участват и помагат в общата ѝ цел – да споделят таланта си и любовта към вкусната храна, както и умението да предоставят на клиентите си цялостно гурме преживяване.
България на картата на кулинарния туризъм
Ден преди това на специално събитие, Mastercard обяви стипендия за момиче, което учи в програмата culinary arts на HRC академия в София. Подкрепата за момичетата и жените в бранша ще спомогне българските продукти и вкусове, гастрономическото ни наследство и традиции да станат привлекателни за кулинарните туристи от целия свят. Все повече хора пътуват, за да търсят нови вкусове и да се насладят на повече кулинарни изживявания извън утвърдените дестинации като Париж, Милано и Ню Йорк. България би могла да бъде атрактивна с това, че предлага нестандартни места за хранене, а защо не и кухни, ръководени от шеф-готвачи жени.
За България влизането в асоциацията на JRE-Jeunes Restaurateurs е дългоочакван момент и маркира голям напредък за гастрономията и туризмa, рекламиращ страната ни.
Световната гастрономия и ресторантьорският бранш ще започнат да обръщат по-голямо внимание на България, тъй като Mastercard и JRE реализират съвместни проекти от над двайсет години. Членовете на асоциацията често участват в демонстрационни готвения и гурме събития по целия свят.
Ако кулинарната сцена ви интересува, можете да разгледате страницата на България на сайта на JRE, както и профилите на петте жени шеф-готвачи и техните ресторанти – Annett Teich от BK (Франция), Virginia Caravita от Dimora Ulmo (Италия), Lotte Sanders от ресторант ONE (Холандия)Teresa Gutiérrez от Azafrán (Испания) и Floriana Ružić от ресторант San Rocco (Хърватия).