InGlobo за храната, която създава истории

Второто издание на поредицата от събития “Ловци на истории” срещна над 200 любители на хубавата храна с четирима майстори в кухнята

Добрите истории могат да нахранят душата, да вдъхновят ума и да отворят очите. Това ни доказа за пореден път второто издание на събитието Ловци на истории, което премина в четвъртък, 16 юни, под наслова “Храната, която създава истории”.

Откритото пространство на ресторант Таланти към HRC Culinary Academy се превърна в сцена на кулинарни произведения, хубави хора обединени от любовта си към храната и споделеното изживяване от нея. 

Снимка: Кристиян Кацаров

Главни герои бяха няколко човека, посветили съзнанието и душата си да разказват истории чрез храната, която приготвят. Водещите Свилен Георгиев, главен редактор на списание InGlobo и водещ на подкаста InСтории, и Валерия Ангелова – Джак, водещ на подкаста Дроб&Чили, разговаряха с тях, за връзката им с храната, за това какво ги вдъхновява, учи и движи напред.

Истории за храната и виното като изживяване и послание

Кулинарното ни пътешествие в света на историите започна с Ангел Василев и Мирослава Нейчева от MIAM, които дадоха старт на вечерта с предястието си от 4 мини бургера в уханното съчетание на чаша Колорито Совиньон блан от AYA Estate Vineyards. Четирите различни бургера разказаха своя различна история с експлозия от различни вкусове и подправки. И не само, те докоснаха всичките ни сетива събрали в себе си вкусовете на рибата, крехкото месо и уникални зеленчуци и подправки. Оформени в различни цветове, бургерите бяха като цветна дъга в чиниите ни. 

Снимка: Кристиян Кацаров

Всичко това се допълни от чашата вино, в която открихме характерните билкови аромати на Совиньон блан, които хармонично се съчетават с отчетливите нотки от грейпфрут и лайм и оставят усещане за тропически плодове и отличителна минералност. Изключително елегантно и нежно вино, може би малко срамежливо, но свежо и стилно.

Ангел и Мира има интересна история с MIAM, проект, който стартират преди години, с идеята да предложат на пазара нещо различно, но качествено, и което да се отличава. Днес, освен кетъринга, MIAM вече имат магазин в София, и все още предлагат опцията “personal chef”, чрез която за всеки наш празник, те могат да дойдат вкъщи и да ни сготвят вкусно. Ангел и Мира не се отказват да поддържат качеството и цялото креативно изпълнение на MIAM, такова каквото хората го познават и ни разказаха какво им коства това. Но въпреки безсънните нощи и трудът 24/7 Ангел и Мира изглеждат супер свежи, заредени с енергия и готови да скочат в следващия кулинарен проект. Повече за техния път скоро ще можете да чуете в специалния подкаст епизод на InСтории, който подготвяме от събитието. 

Ангел Василев и Мирослава Нейчева от MIAM.
Снимка: Кристиян Кацаров

Следващият “ловец на истории”, беше Любен Койчев от HRC Culinary Academy, главен готвач на ресторант „Таланти“, който е автор на основното ястие на вечерта. Той ни разказа за дълбоката връзка на нашия нород с храната, за богатството от свежи продукти и зелени подправки и храни, които природата ни ражда. Българската традиционна кухня има много истории, които може да ни разкаже, стига да пожелаем да ги чуем.

Любен Койчев от HRC Culinary Academy, главен готвач на ресторант „Таланти“.
Снимка: Кристиян Кацаров

Основното ястие с което зарадва гостите беше съчетание от няколко риби: черноморски сафрид с конфитирани градински домати и чубрица; балканска пъстърва в пчелен восък с горски билки и резене и удивително нежна и вкусна вариация на спаначена баница с домашно точени кори, билково масло, зрял овчи кашкавал и мус от коприва. 

Чашата вино към тази вкусна черноморска история беше Колорито Шардоне от AYA Estate Vineyards. Богато и елегантно вино от чист сорт – Шардоне, отлежало 6 месеца в акациеви барици. Притежава приятна свежест, обем и пълнота с меки маслени нюанси.

Снимка: Кристиян Кацаров

Шеф Любен Койчев разкри интересни и любопитни детайли от кухнята на HRC Academy, но и за това как се става шеф, защо кулинарията е изкуство, и защо е избрал да остане в България. Повече от неговата история, ще чуете съвсем скоро в специален подкаст епизод на InСтории. 

След това прекрасно преживяване, нямахме търпение за десерта, който беше едно истинско сладко и нетрадиционно вдъхновение дело на Мария Жекова Master Chef на България за 2021 година. Десертът ѝ сякаш беше сладко превъплащение на българска гора, носещ свежото име “Трио от бъз и коприва”. Той включваше уникален мини сладолед от овче мляко, с лешник и бъз, кейк с коприва и крем от бъз и изкушаващо вкусен бонбон от бъз с крем и гел от маточина.

Снимка: Кристиян Кацаров

AYA Estate Vineyards се погрижиха да съчетаят този десерт с чаша десертно вино Дизеньо Пти Мансен от късен гроздобер с искрящ златист цвят. Богатите аромати на узряла жълта круша и ябълка са приятно подкрепени от нюанси на мед и пресни подправки, типични за сорта.

Мария ни разказа за любовта си към Родопите, но и към чистата, истинска храна, която е основата на нашето здраве. Разговаряхме за всичко около претворяването на старото картофохранилище, което ще носи името “Силивряк”, за набавянето на продукти в планината, за местните хора, и за това кое е безценно за нея, в пътя й да постига мечти. 

Мария Жекова Master Chef на България за 2021 година.
Снимка: Кристиян Кацаров

Пчелите и тяхното опазване бяха също акцент на вечерта, а шеф-готвачите, отправиха важни послания. А Mastercard подариха на всички гости бурканче мед от “Истински мед”. Брандът има свой етикет мед с посланието „Безценно“, който е и основният мърчандайз на компанията през последните години. Едно от посланията на Mastercard към милионите си картодържатели е всъщност призив към хората да осиновят кошер за цяла година с Mastercard, който им носи мед, ползи и уникални преживявания за награда дългосрочно.

Снимка: Кристиян Кацаров

Едно кулинарно събитие, не може да мине без подкрепата на AEG утвърден бранд с богата и изпълнена със значими постижения история. Те зарадваха четирима от гостите с подаръци –  прекрасни помощници в кухнята. Чрез своеобразна томбола, водещият Свилен Георгиев и Соня Калева- маркетинг мениджър на AEG България подариха уред за вакуумиране, комплект кухненски съдове, комплект за пица, и книга с над 150 рецепти “Готви умно”.

Снимка: Кристиян Кацаров

Един много специален гост на събитието беше и впечатляващото и изцяло електрическо MINI, което е 100% е истинско MINI, но със задвижването на бъдещето. То съчетава легендарното Go-kart усещане, характерния за марката дизайн и отличното качество без локални вредни емисии. 

Снимка: Кристиян Кацаров

Пълна торба с уловени истории

Гостите на събитието си тръгнаха с пълни души от това гурме приключение, но и с много подаръци. Всеки присъстващ си прибра у дома брой с вълнуващите истории на InGlobo и възможност да чете последния брой на списанието през дигиталния четец в сайта ни. А бурканчето мед от Mastercard ни призова да  подкрепяме българските пчелари, а защо не и да осиновим кошер, като така подпомогнем здравето на пчелните популации, кауза зад която Mastercard застава. 

Снимка: InGlobo

Целият екип на InGlobo, благодари на всички партньори и замесени в създаването на това незабравимо изживяване – Ловци на Истории: “Храната, която създава истории”. На нашите прекрасни домакини от ресторант Таланти, медийните ни партньори от Програмата, GoGuide, Момичетата от града, Footy.to и специални благодарности за прекрасното отразяване на събитието на Бакхус.

За всички вас, ловци на истории, ще ви съберем отново заедно, този път за да уловим нови преживявания и истории със зелен отпечатък.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги