
InGlobo за храната, която създава истории
Добрите истории могат да нахранят душата, да вдъхновят ума и да отворят очите. Това ни доказа за пореден път второто издание на събитието Ловци на истории, което премина в четвъртък, 16 юни, под наслова “Храната, която създава истории”.
Откритото пространство на ресторант Таланти към HRC Culinary Academy се превърна в сцена на кулинарни произведения, хубави хора обединени от любовта си към храната и споделеното изживяване от нея.

Главни герои бяха няколко човека, посветили съзнанието и душата си да разказват истории чрез храната, която приготвят. Водещите Свилен Георгиев, главен редактор на списание InGlobo и водещ на подкаста InСтории, и Валерия Ангелова – Джак, водещ на подкаста Дроб&Чили, разговаряха с тях, за връзката им с храната, за това какво ги вдъхновява, учи и движи напред.
Истории за храната и виното като изживяване и послание
Кулинарното ни пътешествие в света на историите започна с Ангел Василев и Мирослава Нейчева от MIAM, които дадоха старт на вечерта с предястието си от 4 мини бургера в уханното съчетание на чаша Колорито Совиньон блан от AYA Estate Vineyards. Четирите различни бургера разказаха своя различна история с експлозия от различни вкусове и подправки. И не само, те докоснаха всичките ни сетива събрали в себе си вкусовете на рибата, крехкото месо и уникални зеленчуци и подправки. Оформени в различни цветове, бургерите бяха като цветна дъга в чиниите ни.

Всичко това се допълни от чашата вино, в която открихме характерните билкови аромати на Совиньон блан, които хармонично се съчетават с отчетливите нотки от грейпфрут и лайм и оставят усещане за тропически плодове и отличителна минералност. Изключително елегантно и нежно вино, може би малко срамежливо, но свежо и стилно.
Ангел и Мира има интересна история с MIAM, проект, който стартират преди години, с идеята да предложат на пазара нещо различно, но качествено, и което да се отличава. Днес, освен кетъринга, MIAM вече имат магазин в София, и все още предлагат опцията “personal chef”, чрез която за всеки наш празник, те могат да дойдат вкъщи и да ни сготвят вкусно. Ангел и Мира не се отказват да поддържат качеството и цялото креативно изпълнение на MIAM, такова каквото хората го познават и ни разказаха какво им коства това. Но въпреки безсънните нощи и трудът 24/7 Ангел и Мира изглеждат супер свежи, заредени с енергия и готови да скочат в следващия кулинарен проект. Повече за техния път скоро ще можете да чуете в специалния подкаст епизод на InСтории, който подготвяме от събитието.

Снимка: Кристиян Кацаров
Следващият “ловец на истории”, беше Любен Койчев от HRC Culinary Academy, главен готвач на ресторант „Таланти“, който е автор на основното ястие на вечерта. Той ни разказа за дълбоката връзка на нашия нород с храната, за богатството от свежи продукти и зелени подправки и храни, които природата ни ражда. Българската традиционна кухня има много истории, които може да ни разкаже, стига да пожелаем да ги чуем.

Снимка: Кристиян Кацаров
Основното ястие с което зарадва гостите беше съчетание от няколко риби: черноморски сафрид с конфитирани градински домати и чубрица; балканска пъстърва в пчелен восък с горски билки и резене и удивително нежна и вкусна вариация на спаначена баница с домашно точени кори, билково масло, зрял овчи кашкавал и мус от коприва.
Чашата вино към тази вкусна черноморска история беше Колорито Шардоне от AYA Estate Vineyards. Богато и елегантно вино от чист сорт – Шардоне, отлежало 6 месеца в акациеви барици. Притежава приятна свежест, обем и пълнота с меки маслени нюанси.

Шеф Любен Койчев разкри интересни и любопитни детайли от кухнята на HRC Academy, но и за това как се става шеф, защо кулинарията е изкуство, и защо е избрал да остане в България. Повече от неговата история, ще чуете съвсем скоро в специален подкаст епизод на InСтории.
След това прекрасно преживяване, нямахме търпение за десерта, който беше едно истинско сладко и нетрадиционно вдъхновение дело на Мария Жекова Master Chef на България за 2021 година. Десертът ѝ сякаш беше сладко превъплащение на българска гора, носещ свежото име “Трио от бъз и коприва”. Той включваше уникален мини сладолед от овче мляко, с лешник и бъз, кейк с коприва и крем от бъз и изкушаващо вкусен бонбон от бъз с крем и гел от маточина.

AYA Estate Vineyards се погрижиха да съчетаят този десерт с чаша десертно вино Дизеньо Пти Мансен от късен гроздобер с искрящ златист цвят. Богатите аромати на узряла жълта круша и ябълка са приятно подкрепени от нюанси на мед и пресни подправки, типични за сорта.
Мария ни разказа за любовта си към Родопите, но и към чистата, истинска храна, която е основата на нашето здраве. Разговаряхме за всичко около претворяването на старото картофохранилище, което ще носи името “Силивряк”, за набавянето на продукти в планината, за местните хора, и за това кое е безценно за нея, в пътя й да постига мечти.

Снимка: Кристиян Кацаров
Пчелите и тяхното опазване бяха също акцент на вечерта, а шеф-готвачите, отправиха важни послания. А Mastercard подариха на всички гости бурканче мед от “Истински мед”. Брандът има свой етикет мед с посланието „Безценно“, който е и основният мърчандайз на компанията през последните години. Едно от посланията на Mastercard към милионите си картодържатели е всъщност призив към хората да осиновят кошер за цяла година с Mastercard, който им носи мед, ползи и уникални преживявания за награда дългосрочно.

Едно кулинарно събитие, не може да мине без подкрепата на AEG утвърден бранд с богата и изпълнена със значими постижения история. Те зарадваха четирима от гостите с подаръци – прекрасни помощници в кухнята. Чрез своеобразна томбола, водещият Свилен Георгиев и Соня Калева- маркетинг мениджър на AEG България подариха уред за вакуумиране, комплект кухненски съдове, комплект за пица, и книга с над 150 рецепти “Готви умно”.

Един много специален гост на събитието беше и впечатляващото и изцяло електрическо MINI, което е 100% е истинско MINI, но със задвижването на бъдещето. То съчетава легендарното Go-kart усещане, характерния за марката дизайн и отличното качество без локални вредни емисии.

Пълна торба с уловени истории
Гостите на събитието си тръгнаха с пълни души от това гурме приключение, но и с много подаръци. Всеки присъстващ си прибра у дома брой с вълнуващите истории на InGlobo и възможност да чете последния брой на списанието през дигиталния четец в сайта ни. А бурканчето мед от Mastercard ни призова да подкрепяме българските пчелари, а защо не и да осиновим кошер, като така подпомогнем здравето на пчелните популации, кауза зад която Mastercard застава.

Целият екип на InGlobo, благодари на всички партньори и замесени в създаването на това незабравимо изживяване – Ловци на Истории: “Храната, която създава истории”. На нашите прекрасни домакини от ресторант Таланти, медийните ни партньори от Програмата, GoGuide, Момичетата от града, Footy.to и специални благодарности за прекрасното отразяване на събитието на Бакхус.