В очакване на Коледа с адвент календар

Броим дните до празниците, с историята на коледните календари и вълнуващи предложения от dm

Коледните празници са очакване. Очакване и надежда за по-добър живот, наричане за здраве, наздравици със семейството, очаквани подаръци, смях и вяра в по-доброто!

Очакване е думата, която носим в сърцата си още от момента, в който листата навън започнат да пожълтяват и отмирането на един сезон, ни носи надеждата за друг, в който топлината и домашният уют стават всичко за нас чак до пролетта.

С очакване е свързан и християнският календар, който отбелязва периода в подготовката за празнуването на Рождество Христово и Коледа като Адвент.

Адвентът е началото на литургичната година в западното християнство. Наименованието е възприето от латинското ‘adventus’, което значи “идване, пристигане”, първоначално отнасящо се до Второто пришествие на Христа. Сезонът на Адвента в християнския календар се свързва с “идването на Христос” от три различни гледни точки: физическото раждане във Витлеем, приемането на Христос в сърцето на вярващия и есхатологичното Второ пришествие. Отброяването на този период започва от 4-та неделя преди Коледа. Това е нещо като предколедно празненство, което завършва на 24-ти декември.

Кутия пълна с коледни изненади по дни, отброяващи Адвента и настъпването на празниците; Снимка: Unsplash

Традиционни активности, свързани с Адвента са украсяване на коледното дърво, както и на дома със сезонна зеленина от елхови клонки и играчки, паленето на свещи в т.нар. адвент венец и традицията по отварянето на адвент календарите.

Къде започва всичко?

Подобно на много други аспекти на съвременните коледни практики, адвент календарът е с немски произход. От началото на XIX в. немските протестанти започват да отбелязват дните на Адвента, като палят свещ за деня или просто маркират стените или вратите с тебешир всеки ден. Новата практика с богослужебни изображения в крайна сметка довежда до създаването на първия известен ръчно изработен дървен адвент календар през 1851 г. Някъде в началото на ХХ век, между 1902 и 1908 г. се появяват първите печатни календари, последвани от нововъведението на Герхард Ланг за добавяне на малки вратички в тях.

Ланг се счита за създател на съвременния календар, но връзката му с адвент календара води към неговата майка. Когато е бил дете, майка му е прикрепвала двадесет и четири бисквитки към картон във формата на квадрат, за да може малкият Герхард да се почерпи в дните преди празниците. Когато пораснал, Герхард си спомнил за идеята на майка си и през 1908 г. заедно със своя бизнес партньор Райхолд започнал да произвежда свои собствени календари. Той обаче не използва бискивити, а въвежда концепцията за скриване на малки картинки зад малки затворени вратички. За съжаление, бизнесът на Reichold & Lang приключва през 1930 г., но концепцията им се е наложила достатъчно, защото само след няколко години печатницата Sankt Johannis (наред с още други) започва да произвежда календари за Рождество Христово, но в този случай с отличителен обрат в първоначалната концепция: двадесет и четири малки вратички, криещи библейски стихове.

Адвент календар от Im Lande des Christkinds. Вратичките съдържат коледни стихотворения. Снимка: Wikipedia

С идването на Втората световна война, адвент календарите също се променят. През 40-те години на ХХ век, нацистите почти забраняват календарите и правят своя собствена версия, заменяйки библейския стих зад малките вратички със свастики и картинки с взривяващи се танкове.

Ренесансът на коледния календар до днес

След войната календарът на Рождество Христово преживява ренесанс и за първи път в историята си се появява извън Германия, главно благодарение на Рихард Зелмер от Щутгарт (неговата компания все още произвежда повече от един милион календара годишно в 25 държави), който през 1946 г. развива традицията да се печатат календари на Рождество Христово, изобразяващи снежни зимни сцени – мотиви, които стават определящи за естетиката на Коледа.

Календари със шоколадови изненади започват да се появяват в края на 50-те години на ХХ век по времето, когато започват да се разпространяват и по света. На президента Айзенхауер се приписва и американската им популяризация, след като е сниман с внуците си, които отварят адвент календар.

Традиционните адвент календари изобразяват сцената от яслата и новородения Христос, Свети Николай и зимното време, докато други са на различна тематика – от спорт, кучета до коли и технологии. Предлагат се в най-различни форми – от обикновен хартиен календар с капачета, покриващи всеки от дните, през джобове от плат на фона на Коледна сцена до боядисани дървени кутии с отвори за дребни предмети.

Адвент календар-кутия, съдържаща дребни подаръци за всеки един от дните до Коледа; Снимка: Canva

Съществуват адвент календари във всякакви форми и размери – от приключенията на Олаф от “Замръзналото кралство”, до Lego Star Wars и пухкави розови еднорози. Коледният календар на dm Little Unicorn от Martinelia e с атрактивен дизайн и е гаранция за много усмивки и забавление на малките момиченца.

За порасналите вече има различни версии на beauty календари с грим и козметика за жените или спортни календари за мъжете.

Особена популярност през последните години придобиват коледните календари с козметика и гримове, които съдържат малки изненади за дамите. Beauty календарите на dm, съдържат продукти, които са специално разработени за целите на адвент отброяването – от лак за нокти, до грим и малки продукти за красота и безупречна визия. Любителите на био козметиката пък могат да изберат адвент календар alverde NATURKOSMETIK от dm с подбрана колекция от 24 продукта сертифицирана натурална козметика.

Адвент календар за мъже; снимка dm drogerie

Beauty календарите не са само запазена територия за дамите. Коледният календар на dm Balea Men Merry Christmas съдържа 24 страхотни продукта, предназначени специално за грижа за кожата на лицето и тялото на мъжете, които са в практичен размер за пътуване.

А за да не скучаят домашните любимци, в dm има коледни календари и за тях. Лимитираните колекции за котки и кучета крият вкусни лакомства зад всяка вратичка.

Адвент календар за кучета; снимка dm drogerie

За тези, които предпочитат да се насладят на лакомства в празничния сезон, в dm има интересни предложения на адвент календар с класически коледни мотиви и шоколад. Зад всичките 24 прозорчета се крият лакомства от сертифициран био млечен шоколад с класически коледен мотив – елхи, звезди, къщички и мечета.

Хората, които са решили да постят до Коледа също имат избор в dm – коледния календар Wonderful Vegan Christmas, който съдържа разнообразие от ядки, сушени плодове или шоколадови веган изкушения с гарантирано био качество.

И тъй като искаме дните до Коледа да са изпълнени с уют и спокойствие, един чудесен избор е адвент календар с чай, който ни потапя напълно в духа на празниците. Чаеният календар на dm съдържа 24 пакетчета с черен, зелен, билков, плодов чай и чай с подправки, с био качество.

Адвент календари върху сгради и прозорци

В някои европейски селища се създават адвент календари върху сгради – така наречените “живи” адвент календари, при които за всеки ден от Адвента се украсяват различни прозорци.

Много обществени сгради се осветяват от 1 декември, а след това всяка вечер до 24 декември се “отваря” поне по един нов прозорец за всички, които искат да се насладят на коледните сцени. Проектите на прозорците остават тайна, докато не бъдат разкрити на датата на осветяването им и обикновено включват традиционни и модерни празнични сцени, причудливи герои и приказки. За тези, които не могат да посетят тези сгради, чрез социалните медии и интерактивни карти, тези места могат да бъдат видяни, макар и виртуално.

24-те прозореца на фасадата на двореца Хелбрун в Залцбург, Австрия, са преобразени като адвент календар по време на коледния базар в града. Снимка: Wikipedia

Много семейства в Западна Европа, създават свой собствен адвент календар на прозорците на домовете си. Често това включва светлини, украса с коледни елементи, мини статуи и играчки, или пък рисунки с бои и тебешир. Цели квартали организират разглеждане и празненства около ‘живите’ адвент календари, като често се прави и карта за обхождане на сградите в съответното жилищно място.

Адвент календар по радио и телевизия

В някои скандинавски държави като Финландия, Норвегия и Швеция съществува традиция да се прави т.нар ‘юле календар’ – Julekalender (местната дума за коледен календар) под формата на телевизионно или радио предаване, което започва на 1 декември и завършва на Бъдни вечер (24 декември).

Първото такова предаване е излъчено по радиото през 1957 г. под формата на радио поредицата Barnens adventskalender в Швеция. Първото телевизионно предаване от този жанр е излъчено през 1960 г. в шведската програма Titteliture.

Някои от тези предавания са насочени към деца, други – към деца и възрастни, а трети – само към възрастни. Излъчваните предавания допринасят за коледното настроение на цялото семейство, но може да предизвикат и дискусии, а понякога и доста противоречиви чувства. Целта на ‘живия’ календар е да облекчи коледния стрес и да даде възможност на хората да се насладят на разнообразна културна програма в празничния сезон.

Две момичета се опитват да отворят първата вратичка на адвент календар в църквата Кайзер Вилхелм в Берлин. Снимка: Wikipedia

Днес печатните адвент календари са глобален феномен, като през последните години дори отбелязват ръст в популярността, но в основата си запазват същността на отброяването на дните до Коледа, започнало години назад просто с бял тебешир.

Както почти всеки коледен обичай обаче, Адвентът не принадлежи само на християните, които го празнуват – той се е разширил и включва всички, които участват в празника, независимо от значението, което влагат в него. Всеки коледен ритуал, независимо дали включва религиозен елемент или не, по някакъв начин засяга нуждата ни от малко красота всеки ден. И всичко това е в очакване на бъдещите светли и уютни празници.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги