20 истории, които трябва да прочетете това лято

Вече имате дигитален достъп до всички броеве на InGlobo от последните две години до сега

Светът е пребогат на истории. Те изграждат тъканта му, правят го по-шарено и интересно място за живеене. А добрите истории ни помагат да пътешестваме във времето и пространството, вдъхновяват ни, правят и нас самите по-добри.

От самото си създаване InGlobo има за цел да улавя поне малка част от това безкрайно разнообразие. Разказваме смислените истории, онези, които според нас си заслужава да бъдат прочетени от всеки. Историите за един по-интелигентен свят.

С такива са пълни и броевете на списанието от 40-ти брой до сега, иначе казано – от края на март 2020 г., когато InGlobo започна своя нов живот вече като напълно независимо издание. И всички тези броеве, общо 25 на брой, вече можете да четете в електронен вид – като PDF файл или чрез онлайн четеца директно в сайта ни. Трябва само да посетите нашия онлайн магазин. Там и досега уютно се бяха настанили броевете от настоящата година, но вече компания им правят и тези от 2020 и 2021 г.

Уникална колекция от вечни истории, които си заслужава да бъдат прочетени.

Ако питате нас, всички статии в тях са достойни за вашето внимание. Но ако търсите най-доброто от най-доброто, предлагаме ви 20-те истории, които наистина трябва да прочетете. Независимо дали се наслаждавате на нежния шепот на морските вълни, вдишвате с удоволствие свежия планински въздух или сте в горещата прегръдка на града, те ще направят лятото ви по-красиво, интересно и смислено.

Сър Уинстън

Едва ли има човек на света, който да не е чувал за Уинстън Чърчил. В брой 40 обаче ние представяме непознатия Чърчил, издигнал умението да имаш собствен стил в изкуство. За някои противоречива, но безспорно забележителна личност, той е избран в официално допитване за най-великия британец в историята и определя посоката на развитие на страната си в продължение на половин век.

Buena Vista Social Club

„Цветята на живота в крайна сметка отиват при всички. И когато цветята дойдат, идват само веднъж. Затова трябва да внимаваш, за да не изпуснеш момента.“ Компай Сегундо произнася тези думи, когато е на 93 години. Той и останалите ветерани от легендарната кубинска музикална формация Buena Vista Social Club със сигурност хващат своя момент. Нищо че идва късно. Историята им разказваме в брой 41 на InGlobo.

Отвличането на Хайнекен

Не, не става дума за бирената марка, а за собственика на едноименната нидерландска пивоварна Фреди Хайнекен, който към края на 1983 г. е един от най-богатите хора в Европа. Именно тогава той е отвлечен в Амстердам от банда свои сънародници. Преговорите между похитителите, семейството на магната и полицията се превръщат в игра на котка и мишка, която години по-късно е пресъздадена и във филм с Антъни Хопкинс и Сам Уъртингтън. За Хайнекен е платен най-големият познат дотогава откуп, но в крайна сметка всички си получават заслуженото. Какво точно – ще разберете от брой 42 на InGlobo.

Професия най-добър приятел

Всички знаем, че кучетата са уникални. Дори не сме подозирали обаче колко много професии всъщност им се отдават. В едно сме сигурни – любовта им е безусловна и вечна. Повече за тези прекрасни приятели можете да прочетете в брой 43 на InGlobo.

Президентът Робинзон Крузо

В брой 44 отскачаме до западния Тих океан, за да видим как един кокосов орех (и много воля и изобретателност) помагат на младши лейтенант Джон Кенеди да спаси екипажа на торпедния си катер през Втората световна война и проправят пътя му към Белия дом. След като японците потопяват лодката, командвана от бъдещия президент, оцелелите прекарват цяла седмица във водите на океана и по околните острови, преди да бъдат спасени, а подвизите на Кенеди му носят два медала и увереността, че има изход и от най-трудната ситуация.

С вкус на революция

Брой 45 ни запознава с историята на наглед съвсем обикновени храни, променили курса на човешката история. Картофите първоначално са гледани с подозрение от французите, но ги спасяват от глад по време на Френската революция, от храна за най-бедните царевицата се превръща в продукт, който е навсякъде около нас, захарта става главен двигател на търговията с роби, хамбургерът засилва американската икономика, а Джордж Вашингтон влиза в политиката благодарение на една предизборна почерпка.

Владимир Карамазов и красивото обсебване, наречено фотография

Част от поредицата ни „Истории в обектива“, този материал ни среща с едно много популярно лице – Владимир Карамазов, в една малко известна негова роля – тази на отличен и вече много награждаван фотограф. Владо е поредното потвърждение, че хората на изкуството обикновено са надарени с повече от един талант, но от интервюто с него в брой 46 на InGlobo разбираме и че е отличен разказвач на истории.

Пластмасовият дъжд е новият киселинен дъжд

Да, всички сме чували за киселинния, но знаете ли, че по света вече вали и пластмаса? Микроскопични частици от изхвърлената пластмаса попадат във въздуха и оттам се връщат на земята под формата на дъжд. И бедата е, че не са само там – учените ги откриват и в океаните, в храната, която ядем, и дори в девствени местообитания като Арктика и Френските Пиренеи. А това е достатъчно основание да се замислим за количеството пластмаса, което потребяваме. Повече по тази тема – в брой 47.

Не пренебрегвайте биологичния си часовник!

Брой 47 на InGlobo се грижи не само за здравето на природата, но и за нашето собствено с материала за науката хронобиология. Тя се занимава с вградения ни биологичен часовник и свързаните с него циркадни ритми. Иначе казано – помага ни да следваме онзи ритъм на живот, който е най-подходящ за всеки от нас.

Ледения човек

Здравословната тематика продължаваме и в по-големия от обикновено брой 48, в който представяме Ледения човек. Не, не става дума за Йоци – мумифицирания човек от епохата на халколита, открит в Алпите, който носи същия прякор, а за съвременника ни Вим Хоф (който между другото си е лика-прилика с Йоци, ако се вярва на последната дигитална реконструкции на образа на последния). Нидерландецът е разработил специален метод, носещ неговото име, който му позволява да издържа нечовешки ниски температури, като модулира имунния отговор на организма си, и иска да го сподели с максимално широк кръг хора, защото според него това ще им помогне да се отърват от един куп болести, да бъдат силни и щастливи.

Сватбите и техните неведоми пътища

Ако мислите, че танцуването с кокошка и ритането на менче са странни сватбени ритуали, помислете пак. Защото по света съществуват венчални традиции, които ще ви накарат да се смеете с глас, да настръхнете от ужас или просто да се почесвате недоумяващо по главата. Какви са те можете да разберете от брой 49 на InGlobo.

Танго

Сдържана, но клокочеща емоция, която заплашва да изпепели всичко наоколо. Танц, започнал като вид мъжки дуел, за да се превърне в най-чист символ на привличането между половете. Музика на бедните, завладяла луксозните салони. Феномен, дължащ много на уругвайските композитори, намерил своя дом по сумрачните улици на Буенoс Айрес и покорил завинаги света.
В юбилейния брой 50 на InGlobo разказваме историята на тангото, тази „тъжна мисъл, която се танцува“.

Антони Гауди

Луд гений, дълбоко набожен човек, творец с мисия, заради която се отказва от всички земни привилегии и умира като бедняк, архитектът, променил завинаги лицето на Барселона, чийто magnum opus не е завършен и до днес, създател на шедьоври от камък, метал и стъкло, в които оживява самата природа. Антони Гауди може да бъде определен по много начини. Ние разкриваме какво стои зад всички тях в брой 51.

Малката черна рокля и жената зад нея

И още – женските панталони, костюмът „Шанел“, парфюмът „Шанел No. 5“. Досещате се кое е общото между тях – създава ги една стилна французойка с рождено име Габриел, но известна на цял свят като Коко. Тя тръгва от едно френско сиропиталище, за да промени начина, по който гледаме на модата и да освободи жените със своите дрехи. Историята на Коко Шанел украсява страниците на брой 52 на InGlobo.

Да хванеш последния влак за страната на свободните хора

Това е историята на едно пътуване към себе си. В главната роля е българско момиче, което оставя всичко старо зад гърба си и заминава с еднопосочен билет за Тайланд в търсене на свободата. Без да знае къде точно отива, с кого ще се срещне и колко време ще остане. Прави го в навечерието на пандемията, но и днес домът ѝ, създаден от самата нея, е там, на плажа, където изгревите и залезите са зашеметяващи и всичко е някак по-просто. Където времето тече с друго темпо. Разбира се, всичко това можеш да намериш и на много други места, стига да се вслушаш в повика на сърцето си. Както го е направила Мария Манолова, която разказва от първо лице за страха и вдъхновението в брой 53 на InGlobo.

Одри Хепбърн

Символ на красота, изтънченост, класа. На един по-качествен и смислен Холивуд.
В брой 54 на InGlobo разказваме за жената отвъд холивудската легенда и особено за ранните ѝ години, изпъстрени с драматични събития, но оформили силния ѝ характер.

Узбекистан

Брой 55 ни повежда на омайващо пътешествие в сърцето на Азия, по Пътя на коприната. Потопяваме се в блясъка на древните градове Самарканд и Бухара, тропота на копитата на армиите, предвождани от Чингис хан и Тимур, нереално красивите гледки, обезоръжаващия аромат на местната храна, чистата доброта на хората и дори в едно изчезващо море.

Да изпревариш залеза

Свръхзвуковият „Конкорд“ е сбъднатият блян за луксозен и бърз самолетен транспорт. С него разстоянието от Лондон до Ню Йорк например се изминава само за 3 часа и половина. „Конкорд“ е и най-сигурният самолет, но единствената му катастрофа допълнително ускорява края на неговата бляскава и шумна приказка, която проследяваме в брой 56.

Симона Дянкова: история за мечти, злато и кучета

Главен герой в този материал от брой 57 е прекрасната Симона Дянкова – капитанът на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика, спечелил първата ни олимпийска титла в този спорт на Игрите в Токио през 2021 г. В едно откровено интервю Симона споделя за своя дълъг и труден път до най-високия връх, за хората, без които не би могла да го достигне, за мечтите и плановете си.

Tiffany & Co.

Завършваме този списък с историята на компанията, символ на лукса – Tiffany. Нейните дизайнери обаче създават не просто изящни бижута, носени от най-прочутите жени в света. Още от своето раждане през 1837 г. нюйоркската компания, създадена от Чарлз Луис Тифани, предлага нещо много по-ценно – мечти. Да, те са универсални и най-хубавото – безплатни. Каним ви да помечтаем заедно с двойния брой 58 на InGlobo.


Сигурни сме, че можем да направим още много подобни подборки със статии от InGlobo и те по нищо няма да отстъпват на тази. Но и тя е едно добро начало. Може би началото на вашето пътешествие в интелигентния свят на InGlobo?
Време е да се отправите на него, а пътят минава през онлайн магазина на inglobo.bg. Приятно четене и незабравимо лято!

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги