Подкастът InСтории разказва за магията на специалното кафе

След кратко прекъсване подкастът на InGlobo се завръща с нов епизод, който ще ни потопи в културата на правене и пиене на кафе

Всички фенове на подкаста на InGlobo – InСтории могат да си отдъхнат, защото чакането на новия епизод приключи. В него имаме специални гости, които ни разказват за специалното кафе, а именно Анес Малканова-Скринхарик и Александер Скринхарик, основната част от екипа на семейната пекарна  Martines Specialty coffee shop & Roastery, чиято мисия е да развива и обогатява кафе културата в България. Компания в този кофеинов разговор ни прави и блогърката и пътешественичка Радостина Ганева, която е ценител на кафето и обожава капучино с много пяна.

Анес Малканова-Скринхарик и Александер Скринхарик

Този епизод е посветен на всички любители на кафето, които искат да се потопят в неговата култура и да разберат какво стои зад названието специално кафе, къде по света и у нас можем да го открием и как да го разпознаем сред масовите кафе напитки. 

Що е то специалното кафе?

Терминът „специално кафе“ се използва за обозначаване на кафе, което е оценено с 80 или повече по скала до 100 точки от сертифициран дегустатор на кафе (SCAA) или от лицензиран Q Grader (CQI). В специалното кафе се ползват качествени кафеени зърна от определени райони, където има благоприятни условия за растеж на кафето, като височина, климат и почва. След това зърната се събират и обработват с голямо внимание, за да се запазят всички аромати и вкусове, които кафето може да предложи.

Снимка: Canva

След като зърната са обработени, те се пекат във висококачествени професионални пекарни, което е много важно за крайния му вкус и аромат. Всичко това се превръща в едно от най-вълнуващите и вкусни кафета в света. Може да бъде съставено и от няколко различни кафе бленда, за да бъде крайният резултат нещо наистина уникално като вкус и изживяване.

Създаването на специалното кафе не се характеризира само от спецификата на самата суровина и висококачествените зърна, а участие има цялата верига – от фермата, която предоставя кафеените зърна, печенето, приготвянето, до сервирането му, така че този, който го консумира също да се почувства специален. 

Вкусовото вълшебство на специалното кафе

Когато се говори за вкусовете не специално кафе, Анес и Александер съветват винаги да се опитват нови кафе напитки, защото само така човек може да открие своята. Те могат да варират от сладки и плодови, до по-кисели или горчиви. В новия епизод на InСтории ще чуете за най-популярните вкусове кафе, но и за тяхната комплексност и разнообразие. 

Снимка: Canva

Много често хората припознават вкусове, които вече са опитвали, например, ако обичаме череши, а в дадения профил на кафето има и черешови нотки, освен още 5 други неща, много по-голяма е вероятността да усетим именно вкуса на череша. За всеки човек различните видове специално кафе могат да имат различен вкус, защото “кафето е като самия човек, различно и индивидуално”, разказва Анес.

Радостина ни отвежда виртуално в Нова Зеландия, където има много добра развита култура за пиене на специално кафе, с една история за капучино поръсено с какао и защо именно тази съставка му придава едни сладък и приятен вкус, който променя цялото изживяване от пиенето на кафе. 

Културата на пиене на кафе и има ли тя почва у нас?

Разговорът в новия епизод на InСтории ни отвежда и на темата как в България консумираме кафе напитките. Според Александер българинът обича да пие много кафе, но повече като навик, отколкото като акт на наслада. Повечето хора свързват кафето с приятни разговори с приятели, а за Радостина пиенето на кафе е един уединен момент в началото на деня или социален контакт в някои от кафе-магазинчетата в центъра на София. 

Снимка: Canva

Въпреки че ние българите обичаме кафето, все още нямаме задълбочена кафе култура и често консумираме „лошо“ кафе или каквото намерим в забързаното ни ежедневие, смята Александер. За да подобрят кафе културата си и изискванията си към пазара, потребителите трябва да имат по-задълбочени знания, да се информират и да опитват различни вкусове, за да могат да вземат максимума от тази напитка, ни съветва Александер.

Чуйте новия епизод на подкаста на InGlobo – InСтории, благодарение на който ще погледнете на кафето си с други очи, ще станете по-любопитни и авантюристични за видовете специално кафе, които може да откриете, не само в Martines Specialty coffee shop & Roastery, но и в други места за специално кафе у нас. Новият епизод „Магията на специалното кафе“ е във всички познати подкаст платформи – Spotify, Apple Podcast, Pocket Casts и Google Podcasts.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги