Кулинарно пътешествие под тепетата

Едни слънчев уикенд в Пловдив с вкусната храна на „Вилица и нож“ и „Съборна 23“

Пловдив винаги е добра идея за разходка през седмицата или уикенда. Малките стари улички на „Капана“ са събрали целия чар на бохемския артистичен живот, подправен с вкусна храна и хубаво вино, с блещукащи светлинки и мирис на тлеещо дърво. В средата на януари и ние решаваме да прекараме един слънчев уикенд в Града под тепетата и бързо се убеждаваме, че местните заведения предлагат качествена храна и топ обслужване.

Първата спирка от пътешествието ни е ресторант „Вилица и нож“ в „Капана“. Там ни привличат младият екип и някои от ястията в менюто, които са запазена марка на заведението. Освен основното има и меню „есен-зима“, в което се предлага разнообразна сезонна храна. Мястото е известно с бургерите си, но окото ни веднага хващат говеждият сърлойн стек и телешкият френч рак стек, които се сервират с чимичури сос и кореноплодни зеленчуци. Карпачото от патешко магре също впечатлява и е гарнирано с много каперси, червен лук и мексиканска крема. Поръчваме и пилешки бургер, който очарова с хрупкавост, и веднага питаме персонала как е приготвен. Обясняват ни, че месото кисне в специална марината от мътеница и след това добавят хрупкавата панировка, а в допълнение майонезата с печен чесън и домашните кисели краставички издигат бургера на друго ниво. Сигурно вече разбирате, че „Вилица и нож“ определено е място за ценители на месото.

Ресторанта ще откриете на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 8, в „Капана“, разбира се. Тази улица е централна артерия в творческия квартал, на която животът кипи с пълна сила. С интерес научаваме, че човекът, на когото е кръстена, е ключова фигура в Сръбско-българската война и изработва печата на Съединението. В по-късни времена той става и кмет на Пловдив и дава нови, съвременни имена на градските улици вместо старите турски.

След като цял ден сме се разхождали из красивите улички на Пловдив и сме попили градската романтика, подходящо място да завършим деня е новооткритият ресторант „Съборна 23“, носещ името на улицата, на която се намира. Заведението добавя непретенциозен стил и чаровно спокойствие към кулинарния пейзаж на града. Менюто му предлага много балкански изненади от познати рецепти, но с фюжън акцент.

Откриваме любими ястия от българската, сръбската, гръцката, турската и албанската кухня. Стартираме вечерята си с удивителна разядка – домашно приготвен хумус, дзадзики и баба гануш, поднесени с вкусно хлебче, изпечено на място. Любимото ни предястие от менюто обаче вече със сигурност е тартарът от печен патладжан с овче сирене, гарниран с „пуканки“ от скариди с чили срирача сос. Вечерята продължава с агнешки шашлик и рибен дюнер, а за десерт се спираме на баклава чийзкейк. В менюто са намерили място и вкусотии, подходящи за любителите на вегетарианската и веган кухня.
Ресторант „Съборна 23“ си партнира със създателите на популярното бистро „Паваж” и на Qbar в „Капана“, което определено е още една причина да бъде посетен и очакванията за хубава храна и напитки да бъдат оправдани.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги