Чиста сладоледена радост

Как се възпитава вкусът към местните и сезонни храни и защо вкусът на сладоледи „Още радост“ е неповторим и ни кара да искаме още

Разговаряме с Катарина Николич и Методи Методиев, създателите на сладоледи „Още радост“ – колаборация между българската компания „Хармоника“ и италианската Gaya Gelato, за да разберем какво прави сладоледа истински вкусен и какво движи създателите на бранда да дават още радост на всички нас.

Как се появи името на бранда, и каква радост стои зад “Още радост”?

Катарина: Зад идеята на “Още радост” стои един силен мотор – Методи Методиев, който е познат на българска аудитория от бранда “Хармоника” – лидер в биопродуктите на българския пазар и не само. Аз и Методи сме приятели от дълги години. Аз съм била в занаята със сладоледи в Парма, Италия и с Методи говорихме защо “Хармоника” да нямат един истински хубав сладолед, като в основата му бъдат именно продуктите на “Хармоника”  – кисело мляко, кефир, биологични яйца и др. От тук тръгна и идеята за “Още радост”. При една от нашите срещи обаче, в която обсъждаме как да произведем сладолед, Методи ме шокира с идеята си да направим нашия сладолед само с един вид биологична захар.

Катарина Николич и Методи Методиев. Снимка: “Още Радост”

Аз идвам от т.нар. стара италианска школа, където се използват две бази, пастьоризират се мляко и жълтъци, и след това се добавят овкусителни пасти и се създава вкусът на сладоледа. В този процес влизат и всички технически захари, които могат да бъдат декстроза, малтодекстрини и атомизирана глюкоза, еритритоли и др. За мен тогава този вариант беше технически неизпълним. Заминах за Италия за 6 месеца и повече не се чухме. Но от тук започва нашата история, защото благодарение на Методи, на мен ми се разкри един нов свят. Защото никога не съм вярвала, че може да се създаде един толкова изчистен продукт, който се произвежда ежедневно. Така започва моето пътешествие в Италия, където имам много близки и приятели, чрез които стигнах до правилния човек и до точния бранд в лицето на Gaya Gelato. Затова често казвам, че “Още радост” е колаборация, но и едно пътуване към “Хармоника” и обратното – от “Хармоника” към Gaya Gelato. “Още радост” e като дете, създадено от двата бранда.

Това ли беше целта, да направите сладолед с един вид захар и да изчистите максимално продукта?

Методи: Ние, в “Хармоника” винаги се стремим да разсъждаваме просто. Всички продукти, които са създадени от нас са много мислени, много пробвани, много консултирани с хора и целта е да ги правим максимално изчистени и достъпни за хората. Сладоледът е едно удоволствие, което се продава на пазара към всякакъв тип хора – деца, възрастни хора и като цяло различни поколения аудитория, затова искаме той да е ограничен от добавки, овкусители и да е максимално изчистен, прост, с един вид биологична нерафинирана захар, и самият вкус да идва от самите суровини. И положителната реакция на хората не закъсня, ние го виждаме всеки ден на място. И като хора в Хармоника, които проучват всичко преди да го пуснат на пазара, ние правихме някакви опити за сладолед, включително коментирахме сладолед без захар, но не сме слагали малтодекстрин, еритритол, стевия, и други подсладители, които не са препоръчителни за консумация при здрави хора. Били сме дори в Асоциацията на диабетиците. Говорили сме дали може такива продукти да се приемат от всякакви хора и така, всеки един продукт е много обследван, но и по този начин стигнахме до идеята да създадем простичък сладолед, истински и вкусен.

Джелатерия “Още радост” – София, бул. Ген. Скобелев №9; Снимка: “Още Радост”

Катарина: Пътешествието ни в Италия, и въобще концепцията ни за сладоледа минава през много близки и приятели, включително и моята кума, която дълги години е работила в Барила. Италия е моята родина, аз съм осиновена като италиански граждани в Парма и хората там са моето семейство. Аз съм и сладкар по занаят и разказах на моята кума за идеята на Методи за сладолед с един вид захар и за опасението ми, че това не е технически изпълнимо. Тогава тя ме помоли да я й разкажа повече за “Хармоника” и да й дам малко време, защото може би аз има подходящ човек за нас. Тя ми разказа за Gaya Gelato, след което се запознахме със Стефано Гранди, който за нас е изключително важна фигура в целия проект, както и с техния технолог Фелипе Цунига. Започнаха дълги преговори с Gaya, тъй като те искаха да се запознаят с “Хармоника”, защото в сектора на био храните има много спекулации и искаха да проверят до колко сериозни са нашите планове. И от другата страна пък, “Хармоника” трябваше също да се запознаят с Gaya. Стефано Гранди се занимава с роботика, доста сериозен предприемач и човек с опит, а също и визионер. Преди време, решават да създават машини за сладолед, които са иновативни за сладоледената индустрия, защото харчат много малко вода или никаква вода. Традиционната сладоледена машина използва до 80 литра питейна вода. А т.нар. машина “Principessa” не е включена във водопроводната мрежа не ползва вода. Когато разказах на Методи за тази технология, почувствахме, че това е правилния проект. Когато технологията среща разбиранията и философията на “Хармоника” по такъв първичен начин и когато искаш да живееш и да работиш отговорно, започваш да ги мислиш тези неща. И изпитваш голямо облекчение и радост, защото виждаш, че по света има хора, които мислят по този начин. Аз имах много силна вяра, че ще стигнем един продукт с минимално използване на ресурси, вода и енергия за изключително висок вкус.  

Какво можем да разкажете за съставките в сладоледи “Още радост”?

Катарина: Най-важното в един сладолед е суровината. Нямаш ли хубаво мляко, сметана, яйца, или пък хубава ягода напр., сладоледът няма да се получи. Затова и за нас суровината е водеща. Използваме сезонни и местни плодове. В “Още радост” трудно ще намерите вкусове като манго, кокос, маракуя, защото те идват от другия край на света, което коства скъпо на нашата планета. Ние ползваме ресурси от малки български производители, като напр. био малини от Кюстендилско, боровинки от Осоговска планина. Цитрусовите вкусове напр. също идват от близо – лимони, мандарини и портокали от Крит, в колаборация със “Сезон”, които правят регенeративно земеделие. Всеки вкус при нас е помислен как да е най-добър, да е “по-малко пътувал” и т.н. Имаме напр. сладолед от джанка, един прекрасен български плод, който за съжаление се използва предимно като суровина за ракия. Сега ни предстоят много сезонни вкусове – смокиня, грозде, ябълка, круша.

Сладоледи “Още радост”

За клиентите обаче е важно и нещо друго – как е произведен този сладолед. Когато разказвам за самата машина “Principessa”, че не използва вода, че пести ток и т.н., хората осъзнават, че това е важно за бъдещето на нашите деца. Сладоледът е един много съсипан продукт от индустрията, която консумира огромни киловати електричество. Всичко, което се охлажда на практика води след себе си огромни сметки за ток.

Методи: Gaya Gelato са изключително загрижени за околната среда, и искат да направят не само нещо успешно в България, но и с мисъл за бъдещето. Нашата цел е да повишаваме нивото в България, затова сме отворени за всякакви разговори и теми, за да даваме пример към всички. Светът сега не е на такова ниво, в което да правиш нещо и си го пазиш само за себе си. Трябва да се отворим, да споделяме, да даваме, да се развиваме и да сме добър пример на всички около нас, особено на идващото поколение след нас, което трябва да поеме по съвсем друг път на работа и мислене, и на предприемачество. А ние имаме и опита и смелостта, да застанем зад това и то с правилните хора.

Трудно ли е да се възпита този вкус у потребителя?

Методи: При местния продукт е много по-лесно да го събереш, да го оползотвориш, да го организираш. Защото природата го предлага у нас. Другото е готово, пакетирано, и идва на определена цена. Да, лесно е, но не е наше.

Ние искаме да сме част от глобалната промяна. Да възпитаваме нови вкусове, с бавно темпо, осъзнато, да образоваме идващите поколения. Сладоледът като част от хранителната индустрия е част от тази промяна. Защото в един сладолед може да се вкара цялата Менделеева таблица, но ние избираме да сложим само един вид захар. Това прави разликата. Ето напр. вкусът пистачо е един страхотен сладолед, с много плътен вкус, но в България има чудесни локални ядки – бадеми, орехи, лешници. Затова избираме да правим ядкови вкусове с местни продукти на водна основа, като сорбета. Защото докато правихме рецептите, видяхме, че когато ядката е хубава, водата не потиска вкуса й. Водата отваря целия аромат на ядката.

Сладоледи “Още Радост” за децата

Катарина: Най-интересният ни вкус може би е боза с кафе, който се появи много спонтанно, когато установихме, че като послевкус от препечаната ръж в бозата на “Хармоника” се улавят нотки на кафе и ние посто решихме да подсилим този вкус с истинско кафе. Бозата е нещо, което стои като спомен в детството на голяма част от българите. Бозата обаче е много предизвикателен продукт, тя ферментира, гърми, има кратък срок на годност, и имахме големи затруднения, но въпреки това усъвършенствахме продукта.

Какви са мечтите пред “Още радост”?

Методи: Аз бих отговорил простичко – да има все по-често хубава и проста храна, по-достъпна за всички хора не само в София,а в страната. Така че, ние искаме да има повече такива храни, и повече такъв сладолед. И чрез примерът, който сме тръгнали да даваме, да открием хора, които споделят нашите ценности, мисля по този начин и са готови да партнират с удоволствие и радост.

Катарина: Моята мечта е да развивам културата на хранене, а във фондамента на това стоят хората. Аз бих търсила млади хора, които искат да се развиват в тази посока. Само по този начин, възпитавайки новите поколения, могат да се променят навици и да се гради бъдеще. Така че една голяма мечта в далечно бъдеще би била академия за сладолед в България.  

Можете да се насладите на сладоледите “Още радост” в София, бул. Ген. Скобелев №9.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги