
Черният шоколад – разрешеният допинг
Сокът от цвекло е популярен сред елитните спортисти като средство за подобряване на постиженията. Употребата му води до повишаване на нивото на азотния оксид в тялото, а това на свой ред кара кръвоносните съдове да се разширят и намалява консумацията на кислород. Така спортистите могат да поддържат високо темпо за по-дълъг период. Цвеклото обаче не е единственият продукт, който увеличава производството на азотен оксид в тялото.
Същия ефект има и флавоноидът епикатехин. Той се съдържа в какаовите зърна и в черния шоколад. Затова аспирантът Ришикеш Канкеш Пател от университета „Кингстън” в Лондон решава да провери дали употребата на черен шоколад може да донесе същите ползи като тези при приемането на сок от цвекло.

Пател кани деветима колоездачи да участват в изследване. Те преминават първоначални фитнес тестове с цел да се определи изходното им ниво за сравнение и след това са разделени на две групи. Всички участници заменят една от дневните си закуски за 43 грама шоколад в продължение на две седмици. Едната група консумира черен шоколад, богат на флавоноиди, а другата яде бял шоколад. След две седмици колоездачите са подложени на тестове, включително упражнения с умерено натоварване и бягане по часовник, в лабораторията за спортни изследвания на „Кингстън”. Изследователите измерват пулса им и нивото на консумация на кислород.

След това участниците от двете групи си почиват една седмица, преди да си разменят вида шоколад, който приемат, и да изкарат още две седмици по познатата схема. Резултатите показват, че след като са яли черен шоколад, велосипедистите използват по-малко кислород, когато карат с умерено темпо. Освен това изминават по-голямо разстояние при двуминутен пробег с максимална скорост.
Пател коментира:
„Известно е, че и черният шоколад, и сокът от цвекло увеличават азотния оксид, и смятаме, че това е основният механизъм, довел до тези резултати. Открихме, че хората действително могат да спортуват по-продължително, след като са яли черен шоколад, нещо, което преди не е било установявано по този начин”.

Той се надява да определи оптималното ниво на флавоноиди в черния шоколад, което подобрява спортните резултати, и предвижда, че черният шоколад може да бъде включен в диетата на спортисти, нуждаещи се от висока издръжливост. Спортният аналитик и ултрамаратонец Джеймс Браунър, който наблюдава изследването, добавя, че много спортисти приемат сок от цвекло за подобряване на издръжливостта си, но не харесват вкуса му. А черният шоколад може да предложи същите ползи, но с много по-приятен вкус.