
4 студени кафе напитки, с които да обиколите света
Едно от най-големите удоволствия в живота е горещото ароматно кафе рано сутрин. Предвид температурите навън обаче, логично се оглеждаме за нещо малко по-освежаващо.
Добрата новина е, че студеното кафе набира популярност и нови рецепти се появяват постоянно. Не сте сигурни дали е вашето? Каним ви на нетипична околосветска обиколка, за да открием най-добрата разхлаждаща кафе напитка за всеки вкус.
Гърция и нейното фрапе
Първа спирка – Гърция и нейното фрапе. То е и може би най-популярната студена кафе напитка в България. Предлага се навсякъде – от заведения до клекшопове, а най-хубавото е, че лесно се приготвя и у дома. Трябват ви разтворимо кафе, лед, захар и мляко по избор, както и шейкър или миксер за фрапе. Смесвате кафето, захарта и водата, разбивате, докато се получи гъста пяна, и добавяте мляко и лед.

Рецептата за фрапето се ражда пред 1957 г. на Международния панаир в Солун. Димитрис Вакондиос, служител на кафе компанията Dritsas, търси топла вода, в която да разтвори кафето си. Не успява да намери. Вдъхновен обаче от демонстрация на рецепта на нов шоколадов шейк, той смесва кафето със студена вода, добавя кубчета лед и го разбива в шейкър.
Интересен факт е, че думата frappe всъщност е френска. Означава „разбит“ или „разбъркан“. Французите я използват за напитки с мляко или плодов сок, без кафе. Идеята на Вакондиос обаче променя това.
Фрапето бързо придобива популярност благодарение на агресивна маркетингова кампания от страна на Nestle. В днешно време може да се открие из целия свят, в различни вариации – черно, бяло, сладко, обикновено.
Aфогато в Италия и Франция
Един от най-лесните и приятни начини да се разхладите в горещините е с чаша афогато. Любимото на италианците affogato al cafe („удавен в кафе“) съчетава в себе си топло еспресо и топка сладолед по избор, най-често ванилов.
За произхода на афогатото се води спор и, в крайна сметка, къде и как точно се заражда напитката е мистерия. Някои италианци твърдят, че през Средновековието францискански монах на име Анджелико от региона Пиемонт спонтанно смесва сладолед с кафе. Други разправят, че рецептата всъщност е измислена пред 50-те години на миналия век, когато сладоледената индустрия е във възход.

Французите също са фенове на афогато. Те използват различни вкусове сладолед за приготвянето му и не се ограничават само с обичайните ванилия и сметана.
Друг интересен спор, зародил се покрай рецептата, е дали афогатото е десерт, или напитка. В Италия може да се срещне както в менюто със сладки изкушения, така и при видовете кафе.
В която и категория да попада за вас, хубавото в ситуацията е, че можете да си го приготвите още сега. Трябват ви само чаша еспресо от предпочитаната ви пекарна за кафе и топка от любимия ви сладолед.
Еспресо тоник в Норвегия
Пренасяме се към Норвегия и една нетипична идея за напитка – еспресо тоник. Вероятно сте забелязали, че през последните две години и в България всяко място за специално кафе го включи в менюто си. Има защо – безалкохолната версия на джин с тоник може да ви разхлади и в най-горещия ден.
Всъщност всичко започва през 2007 г. в Осло, когато неизвестен бариста за пръв път забърква напитката. Същата година неговите колеги Ан Лунел и Чарлз Нюстранд отварят собствено кафене – Koppi Roasters в Хелсингбори, Швеция, и започват да предлагат еспресо тоник в менюто си. Идеята се разпространява и в други заведения и скоро завладява региона. Вариации започват да се появяват в състезания за баристи и така в крайна сметка през 2014 г. рецептата стига до САЩ и останалите кътчета на света.

Еспресо тоник също може да бъде лесно приготвено вкъщи. Във водна чаша сипвате тоник според предпочитанията и слагате лед. Приготвяте 30 мл еспресо. Ако предпочитате по-сладки напитки, може да добавите захар към кафето. Разбърквате и изсипвате в чашата с тоник. Изчаквате една-две минути и консумирате с удоволствие.
На изток с Cold Brew
Насочваме се към Япония и се връщаме в XVII век. Холандците забелязват, че японците приготвят чай със студена вода и изпробват идеята с кафе. Споделят идеята си с местните хора и така се ражда метода Киото – вода се спуска капка по капка през стъклени отвори върху смляно кафе. Процесът отнема около 24 часа.
Рецептата се загубва до 1930 г., когато в Куба преоткриват процеса на студеното приготвяне. Методът става популярен там, но не достига нашите ширини.

30 години по-късно американец на име Тод Симпсън се вдъхновява от перуанска напитка и създава Toddy Brewing System. Бизнесът му предлага оборудване и кафе, с които хората сами да приготвят cold brew вкъщи. Макар да е успешен, самата напитка добива популярност чак след 2010 г., когато вериги като Starbucks и Dunkin’ Donuts започват да я предлагат.
Има различни начини да си приготвите cold brew сами. Най-лесният е да сложите смляно кафе в бутилка, да я напълните с вода със стайна температура и да я оставите в хладилника за 24 часа. Това обаче не гарантира автентичност на вкуса, така че препоръчваме точно за тази рецепта да се доверите на професионалистите.
Студено матча лате
За финал – една напитка за тези, които не обичат кафе, но не биха имали нищо против да се освежат с доза студен кофеин в летните жеги. Студеното матча лате съчетава в себе си зелен чай и мляко, а в ползите му се кълнат не един и двама специалисти.
Историята на рецептата започва преди векове, някъде между Япония и Китай. През 1191 г. японският будистки монах Ейсай се завръща в родната си държава от Китай. Той споделя със съмишленици знанието за създаване на прахообразен чай – листенцата се запарват, оставят се да изсъхнат и се стриват на прах. Пренася и китайски чаени семена, които засява в Киото. Заради ограниченото количество зелен чай обаче само богатите успяват да се насладят на чаша матча и тя става символ на висок обществен статус.

Скоро след това дзен будистите в Япония успяват да разработят нов метод за култивиране на зелен чай. Така матча се превръща във важна част от медитативните им практики.
Матча латето е модерен прочит на типичното лате. Вместо традиционната комбинация от мляко и кафе, в този вариант кофеинът идва от матча. В горещите дни освен студено мляко към напитката може да се добави и малко лед, за да е пълна насладата.
За да можете да го приготвите у дома, ще са ви нужни специални купа (чаван), бъркалка (часен), лъжичка (чашаку) и известна доза търпение. За щастие, напитката е достатъчно популярна и в България и може да се намери на повечето места за специално кафе.
Харесахте ли си нещо? Ако още се колебаете, то е време да експериментирате с различните ни предложения. Студеното кафе ни дава шанса излезем от зоната си на комфорт и да се разходим из света, без да се налага да напускаме родината. Всичко, което ви трябва, са малко любопитство и време за себе си.