За талантите извън светлините на прожекторите

В търсене на кулинарните таланти в София.

Този път поемаме на кулинарно приключение, за да открием скритите таланти на София. Намираме ги на две места, които ни изненадват не само с вкус, но и с обстановка и настроение.

Ресторант Talents Kitchen 59 е олицетворение на истинско fine dining приключение. Кухнята на ресторанта е в ръцете на млади таланти от различни краища на света, ръководени от шеф Любен Койчев, познат ни от MasterChef България. Заедно те развиват дългосрочната си визия за разнообразие и приемственост между културите. Създаден като място за обучение на бъдещи шеф готвачи и като част от Кулинарна академия HRC, ресторантът вече е синоним на добрата кухня в София.

Решаваме, че такава кулинарна визитка си струва пътуването до „Хиподрума“, където се намира Talents. С влизането ни посрещат усмихнати лица, които си личат дори зад маските. Откритите плотове, на които работят талантите, ни примамват да надникнем какво приготвят за днешния обяд. А менюто е достойно кратко, както във всеки уважаващ себе си ресторант, но пък впечатлява с творчество. За предястие хапваме царевичен чаудър с бекон – гъста, кремообразна супа, която едновременно ни стопля и гали небцето. За основно избираме зелеви сармички с ориз, гъби и йогурт сос и пържени кюфтета с мус от патладжан и кимчи. Комбинацията между тези съставки е наистина взривяваща и дълго помним вкуса, който все пак напомня за домашните кюфтета на нашите майки и баби.

Преди да се запътите към Talents, е добре да знаете, че всеки ден имат различно обедно меню, а вечер предлагат алакарт меню. Ястията в него варират от рамен и шкембе чорба до бавно готвена патица и стек от карфиол. Talents се намира на бул. „Цар Борис III“ 59, лесно достъпна локация с метро, автомобил и велосипед.

Следващата ни среща е с шеф Цвета от бар „СОЛ“, която „оставя“ душата си в приготвяната от нея храна. И като казваме среща, имаме предвид интересните, но не прекалено нестандартни вкуснотии, които ни очакват на дъска в бара – севиче от дива сьомга или паламуд, коремче и ушички с люто зеле, боб с манатарки, патешки сърца, скариди в азиатски сос… А истината е че вкусът се крие в простотата и в продуктите, които са прясно приготвени.

Това необикновено място е преди всичко бар, но носи духа на бохемска София и от пръв поглед става ясно, че е точка за срещи на приятели, които хапват и пийват на крак. Тук храната не е разточителна, а по-скоро добавя стойност към питието.

Петъчно поръчваме скариди с рибен бульон и ризото със шафран, но не пропускаме и коремчето с люто зеле. Тръгваме си със спомена за един особен вкус между солено, кисело и люто и с усещането за баланс, който шеф Цвета винаги постига. Защото вкусът е в баланса. Вкусът, който остава и ни връща пак тук. Бар „СОЛсе намира на ул. „Врабча“ 26 и работи след 17 ч. от понеделник до събота.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги