В търсене на добрата улична храна в новия Quartal District

Новото място на уличната храна в София се намира в най-големия открит целогодишен комплекс в Европа - Quartal District

InGlobo и „Лудогорско пиле“ отново тръгват на кулинарно пътешествие в съвместната рубрика Food Stories. В нея търсим и откриваме качествени места, които предлагат иновативен подход към вкусната храна, като съчетават кулинарни традиции от България и света. А така и животът става по-красив. С тази рубрика искаме да подкрепим предприемачите в хранително-вкусовия бизнес в България, които работят със страст, без значение на трудностите, които срещат. Защото вярваме, че да подкрепяме българското е добър пример.

Уличната храна е дълбоко вкоренена част от културата и гастрономията на градската среда в целия свят. От палачинки и бургери до екзотични азиатски лакомства и здравословни салати, уличната храна предлага разнообразие от вкусове и възможности за хранене на бързо и удобно място. В последните години сме свидетели на различни тенденции в областта на уличната храна, които се отразяват в нови вкусове, здравословни алтернативи и оползотворяване на разнообразни кулинарни практики.

Проектът Quartal събира на едно място разнообразие от кулинарното богатство на различните култури, където всеки посетител може да се наслади на различни предложения от азиатската, латиноамериканската, средиземноморската и американската кухня. Това съчетаване на различни вкусове и традиции създава уникални гастрономични преживявания и позволява на всеки посетител да опита нещо ново и различно.

Quartal District. Снимка: Николай Тодоров

Quartal District е новата и най-голяма локация на веригата food паркове, която е изградена от рециклирани товарни контейнери разположени на два етажа, оформяйки две малки улици, на които са разположени различни заведения и атракциони. Екипът на Quartal споделя, че архитектурата и дизайнът са от съществено значение за създаването на неповторимо клиентско изживяване. 

Храната е фокусът в новият Quartal, но събитията също са част от календара – от сутрешна йога, през куклен театър, кино вечери, както и тематични и корпоративни събития.

Екипът на InGlobо се разходи сред авангардната архитуктура на Quartal, за да открие различни кулинарни изкушения приготвени с пиле. За наша радост попаднахме на супер вкусни предложения за брънч, обяд или вечеря, от различни кътчета на света.

Пилето в рецептите за брънч

Първата ни спирка е в Unovo Breakfast & Brunch, единственото място в Quartal District, в което можем да се насладим на изключително богато брънч меню, което съчетава познати класики с индивидуален туист и нови кулинарни предложения, които разнообразяват брънч изживяването ни.

Шеф Станимир Пеев, Unovo. Снимка: InGlobo

Разглеждайки богатото меню, погледът ни попада на “Пилешка пакора и “Чикън инвейдърс”. Веднага ни прави впечатление, че това е единственото място в Quartal, където ни сервират богатата порция в цветни керамични чинии, а не в познатите картонени. Разговаряме с шеф Станимир Пеев, който подробно ни разказва как приготвя пилето за двата наистина страхотни тоста.

“Пакората идва от Индия и много често се среща и изпозлва в уличната храна в Южна Азия за паниране и пържене на зеленчуци или месо. Богата е на подправки като кардамон, кориандър и кимион. Важно е да се отбележи, че в тоста “Пилешка пакора”, месото не е пържено, а бавно запечено, пържен е само хляба, между който има пюре от грах и гарам масала подправки. Пилешкото месо идеално се съчетава с всички продукти и прави тоста, изключително интересен и вкусово богат. Препоръчвам го за хора, които обичат да опитват нещо ново и да се запознават с различни кулинарни култури”, разказва шеф Пеев.

Пилешка Пакора, Unovo. Снимка: InGlobo

Наистина едно нестандартно предложение за брънч, което го прави супер подходящо ястие за периода от деня, в който е хем време за закуска, хем за обяд.

“Чикън инвейдърс” е супер цветно ястие в чиния, което отново обещава да ни изненада с вкусове.
“Вдъхновението за името на този тост идва от видео играта Chicken Invaders. Използвам за него пилешко филе, което се запича до степен, в която да излязат всичките му сокове, но така че да остане крехко, а не сухо. Овкусява се със сол и черен пипер. Използвам хляб с квас, гарнирам тоста с пикантно-сладка майонеза и яйца на очи.  Сервирано по този начин пилешкото месо има тотално различен вкус от тоста “Пилешка пакора”. Целият санвич е леко пикантен и дори е подходящ за хората, които не харесват люто. Пилешкото е леко месо, което идеално се съчетава с пържените яйца, за да направи тоста едно засищащо, но същевременно леко ястие, подходящо за брънч”, допълва още, шеф Пеев

“Чикън инвейдърс”, Unovo. Снимка: InGlobo

Вариации с пиле за обяд и вечеря

Пилешкото месо е едно от най-популярните и широко използвани съставки в уличната храна по целия свят. Независимо дали се сервира на скара, панирано, във формата на мляно месо, то предоставя вкусна и хранителна опция за любителите на уличната гастрономия.

Wok For Fun, Qurtal District. Снимка: Николай Тодоров

На уличките на Qurtal District можем да открием доста интересни опции с пиле, представители на различни кулинарни култури. Първата ни спирка е в Азия, в лицето на Wok 4 Fun. Ястията в менюто им, вдъхновени от китайската, тайландската и японска кухня, се приготвят основно на така известния “уок” тиган. Той се използва за готвене на разнообразни ястия, включително пиле. Един от най-известните методи на приготвяне на храната в Уок е “стирфай”, при който се използва бързо и интензивно разбъркване на съставките на много висока температура. Той осигурява запазване на хрупкавата текстура на месото или зеленчуците. Именно така е приготвено и предложението “Пад Тай с пиле кацу”, което е много типичен представител на азиатската улична кухня. Пиле Кацу е запържено пиле, сервирано върху оризови спагети, тофу, соеви кълнове, фъстъци и зелен лук. Едно чудесно предложение за лек обяд или вечеря. Пилето е част и от традиционното японско предястие – гьоза. В менюто на Wok 4 Fun откриваме и такова предложение, приготвено с трюфел и манартарки.

Gyros Opa, Quartal District. Снимка: Николай Тодоров

Нека се върнем в Европа, където почитателите на средиземноморската кухня ще имат възможност да опитат любимите гироси. Сочни и засищащи, това е най-емблематичния представител на гръцката улична храна. Пилешкото месо е предпочитана съставка за приготвянето на традиционното ястие. В Quartal District го откриваме в Gyros Opa, който предлага всички любими вариации на сочните парченца пилешко, свежи зеленчуци, пухкаво хлебче и страхотния млечен сос.

Отскачаме до Северна Америка, за да разберем как се приготвя американски чийз стек с пиле. Обикновенно, когато чуем стек си представяме голяма телешка пържола, но не и пилешко месо. Аmerican Cheesesteak в Quartal обаче ни доказват, че и пилето има място в приготвянето на стек сандвичи, в които преобладава дърпано пилешко месо, добре офкусено и запечено, в което се разтича и уникалния вкус на чедъра. Всичко това между две вкусни питки хляб и оригинални сосове. Всички предложения в менюто на Аmerican Cheesesteak имат и пилешки еквивалент.

Foku, Quartal District. Снимка: Николай Тодоров

Връщаме се отново в Азия, където по улиците на Quratal District срещаме Foku, които са посветили менюто си на традициони предложения от японската, китайската и тайванската улична кухня. Няма как първото нещо, което да опитаме да не е Бао бънс с пиле су-вид – тайвански пухкави хлебчета приготвени на пара с мариновано пиле, азиатско колсло, терияки сос и фоку майо. Много леко, но засищащо предложение, богато на вкусове. Препоръчваме и Фоку пиле су-вид, което представлява oризова купа с азиатско колсло, фоку гуакамоле, едамаме, репички, краставички с гома дресинг, маринован джинджифил и разбира се нежно приготвено пилешко месо, което придава на ястието прекрасен и богат вкус.

Прекрасно е, когато в София на едно място можем да открием такова богато разнообразие от международната кухня. Уличната храна вече спокойно може да премери сили с изисканите ресторанти, защото често в нея откриваме все повече екзотични и нестандартни продукти или различни начини на приготвяне на познати и любими продукти.

Quartal District отвори официално врати на 2 юни 2023 г., с редица събития и концерти. Входът е свободен и можете да бъдете част от една от най-актуалните локации на столицата на адрес бул. “Г.М. Димитров” №81.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги