Коя е родината на сушито и как става глобален феномен?

Как едно земетресение прави сушито популярно и защо суши със сьомга е норвежка измислица

Макар Япония да се счита за родината на сушито, всъщност ястието произлиза от друга азиатска страна. Твърди се, че сушито произхожда от Китай и е измислено между V и III век пр.н.е. като средство за консервиране на риба в сол. В Япония ястието се появява в периода Камакура (1185-1333) като преработен продукт, направен от остатъци от риба, но по-късно през периода Муромачи (1333-1573), когато оризът става обичайна храна сред населението, хората започват да го консумират заедно с рибата.

През 1603 г. шогунът Токугава Иеясу поема контрола над цяла Япония и премества столицата от Киото в Едо (сегашния Токио). Това поставя началото на периода Едо (1603-1867). Градът е пълен с хора, магазини, ресторанти и нощен живот. Нигиризуши, което може да се яде веднага след като е направено, се появява по щандовете за храна, които са популярни по това време. Нигиризуши се прави чрез леко компресиране на ориз за суши и комбиниране на сурови или варени морски дарове отгоре, често с джинджифил или уасаби между тях. Трудно е да се определи точно кой е първият човек, който го е създал, но въвеждането на съвременното нигири суши се приписва на Ханая Йохей. Той отваря първия си щанд за суши през 1824 г. в район близо до река Сумида. Смята се, че благодарение на това, че е успял да се сдобие с прясна сурова риба от залива, не е било необходимо да я ферментира и сушито можело да бъде направено за няколко минути и консумирано веднага след това.

Снимки: Canva

В края на периода Едо се появяват също инари-зуши и маки-зуши (навито суши), възниква и популярното суши, което познаваме днес. През този период хората започват да използват оцет в ориза, вместо да го оставят да ферментира.

През 1890 г. производството на лед е комерсиализирано, което улеснява суши ресторантите да си набавят лед. В следващите години много от тях дори са оборудвани с първите промишлени електрически хладилници. Това подобрява средата за обработка на прясна риба и миди, правейки възможно използването на сурова риба (сашими) като съставка, а разнообразието на прясно суши се увеличава.

Голямото земетресение в Канто от 1923 г. кара хората, приготвящи суши, да напуснат Токио и се смята, че така ястието се разпространява в цяла Япония. Поради недостига на доставки след Втората световна война сушито започва да се прави с оризов оцет вместо с оцет от саке и така се превръща в основен продукт. По време на периода на бърз икономически растеж след войната суши ресторантите вече започват да влизат и в категорията на луксозните заведения.

Снимки: Canva

През 1958 г. Genroku Zushi, първият ресторант с конвейерна лента, отвaря врати в Осака. Идеята идва на собственика на този суши ресторант, след като той посещава фабрика за бутилиране на бира, където разбира, че конвейерната лента може да бъде решение за обслужване на повече клиенти наведнъж. Ресторантът става популярен и системата започва да се прилага навсякъде в Япония. Благодарение на иновативната идея се повишава значително посещаемостта на суши ресторантите.

Друг интересен факт е, че сушито със сьомга е норвежко изобретение. Въпреки че сьомгата е една от най-популярните съставки за суши днес, това невинаги е било така. Първоначално японците приготвят суши с всякакъв вид риба, но не и сьомга. Това е така, защото тихоокеанската сьомга е доста податлива на паразити и не е безопасна за консумация сурова. Когато норвежците започват да я отглеждат в рибни ферми през 60-те години на миналия век, този проблем е елиминиран. Въпреки това сушито със сьомга не става моментално хит. Всъщност едва през 90-те години най-накрая придобива популярност в самата Япония.

Терминът суши буквално означава „с кисел вкус“, тъй като ястието има кисел или пикантен вкус. Терминът идва от остарялото „ши“, спрежение, което вече не се използва в други контексти, и от глагола „суй“ („да бъде кисел“), и така се получава „суши“ (酸し).

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги