Eгея през погледа на едно круизно пътешествие

Круизът „Иконична Егея“ на Celestyal Cruises е вълнуващо изживяване и история за древни култури, замайваща красота и емоции, които остават

Лятото е вече зад ъгъла и скоро всички ще усетим неговите галещи слънчеви лъчи, вкусна храна, аромати и онзи порив да пътуваме. Вече се улавям да мисля все по-често за златни, наситени със слънце плажове, представям си как потапям пръстите си в невъзможно чисти води, как лежа с книга в ръка и всичките ми грижи са далеч отвяти от летния бриз. Почти усещам вкуса на Мохито и аромата на цъфналия жасмин.

Пролетта в България тази година е дъждовна, студена и мрачна. И вместо да чакаме с трепет лятото, решаваме, че е един от начините да избягаме от студа е да се отправим на круизно пътешествие далеч на юг. А най-добрият начин да го направим е със Celestyal Cruises – гръцката компания, която предлага най-красивите и вдъхновяващи преживявания на континента (и не само) и е най-близка и достъпна за нас.

Celestyal e водеща в туризма на източното Средиземноморие и може би най-популярната круизна компания сред българите, тъй като предлага най-близките и удобни пристанища до България, а именно Атина и Солун. Централата на компанията се намира в Кипър като в момента оперира в още шест страни (Северна Америка, Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Китай), а оперативната база на Celestyal е в Пирея, Гърция, и през последните години оперира основно в района на Егейско море и източното Средиземноморие.

Корабът Celestyal Olympia акостира до остров Санторини. Снимка: архив InGlobo

Повече ЗА и нищо против круизните пътешествия

С идването на пролетта, много от круизните кораби по цял свят се отправят към нови морета. Някои от тях пътуват в Европа, други на три континета, и дори към Аляска, а до края на годината круизните кораби ще достигнат пристанища на шест континента. През 2019 г. 30 милиона души са пътували с круиз. Това е приблизително половината от населението на Италия или цялото население на Гана, а броят им се увеличава. Ковид пандемията от 2020 година затрудни много круизния бизнес по цял свят, но от края на 2022 година, круизните пътешествия излизат отново на картата и са по-вълнуващи от всякога.

Когато става въпрос за пътешествия, всички знаем най-лесните начини да стигнем от една точка до друга – дали ще е самолет, кола или влак, опциите са ни добре познати и бързо се ориентираме какво да направим. Малко от нас обаче се замислят да пътуват по вода, а стане ли въпрос за круиз, повечето хора се разделят на два лагера. Има “круизни хора”, които са направили десетки плавания, носят си чаши за многократна употреба и знаят наизуст всеки маршрут и палубен план. А има и хора, които никога не са пътували с круиз и никога не биха се качили на кораб. Те могат да изброят всякакви причини за това – екологични, морални, туристически или други поради които идеята за круизно пътуване ги отблъсква. Чували сме и най-голямото клише, че круизните кораби са за хора 60+.

Има обаче нещо романтично в това да си в открито море и нещо много привлекателно в това да оставиш стандартните, добре познати пътешествия зад гърба си, да избягаш в лукса и да посетиш далечни места, които иначе биха били трудно достъпни. Круизната ваканция може да бъде идеалното решение да видиш много места за кратко време и така да решиш къде да се върнеш за дълга напоителна ваканция. Такъв беше и нашият план – да видим голяма част от гръцките острови, но в същото време да не бързаме и да се оставим течението да ни води напред.

Малката Венеция – част от остров Санторини. Снимка: архив InGlobo

Едно от най-големите предимства на круиза е възможността да посетите няколко дестинации, без да се налага да се притеснявате за логистиката на придвижването от едно място до друго. Багажът ви се доставя директно в каютата. Не е нужно да се притеснявате за намирането на транспорт от едно място до друго, тъй като корабът се движи между пристанищата вместо вас. Някой ви оправя леглото сутрин и вечер и не се налага да разопаковате и опаковате багаж отново и отново.

В много отношения круизът е една от най-добрите възможности за човек, който иска просто да си почине. Круизните кораби имат за цел да осигурят усещане за лукс и разпускане. Много от нас, особено преуморени от работа или родителите на малки деца, отчаяно се нуждаят от ваканция, а круизът осигурява точно това. Хубавото е, че можете да бъдете толкова активни и приключенски настроени, колкото искате. Дали ще тръгнете на обиколка по островите или ще останете на пристанището, в които сте отседнали, всичко това е ваш избор. А ако решите да се потопите в обиколка на поредния остров, всяка вечер можете да се връщате в спокойните обятия на кораба с мисъл за следващото вълнуващо място.

Най-вълнуващата част е да се събуждаш всяка сутрин и да закусваш с поглед навън, в очакване на новото място – прекрасния нов остров, който само чака да бъде изследван. Освен това всеки остров има свой собствен уникален пейзаж, култура и набор от забележителности, което означава, че никога не може да ви бъде скучно.

Въпреки че лесно бихте могли да посетите дестинациите от много от маршрутите сами, някои от тях са много по-лесни за достъп с круизен кораб. Например отдалечения Санторини, за който вероятно ще трябва да инвестирате сравнително много време и пари, а благодарение на круизните кораби, хиляди хора го посещават всяка година и гледат в захлас залеза над сините куполи на Oia.

Корабът Celestyal Olympia. Снимка: InGlobo архив

Celestyal Olympia – нашият дом за уикенда

„Иконична Егея“ на Celestyal e вълнуващо пътешествие, което оставя спомени за дълго – от Атина, през Миконос, Патмос, Кушадасъ и Ефес, до далечните Крит и Санторини.  

Това, което не сме и подозирали, е какво огромно богатство от дейности и забавления за всички възрасти предлага малкият плаващ град. Разнообразието е толкова голямо, че на практика няма как да скучаеш. А характерната за круизите пълна релаксация дори може да бъде съпроводена от чувството, че нещо си пропуснал, затова непременно трябва да повториш пътуването.

Celestyal Olympia – корабът и нашият дом за следващите няколко дни е внушителен със своите 12 палуби, но размерът му е такъв, че позволява навлизане в по-малки пристанища, в които по-големите съдове не могат да влязат. В същото време е и достатъчно просторен, за да не се усеща, че освен нас с него пътуват още около 900 пасажери (включително от далечни страни като Япония, Южна Африка, Австралия, Канада, Колумбия, Гватемала, Филипините, Нова Зеландия). Освен прочутото гръцко гостоприемство, на борда на Celestyal Olympia ни очакваха комфортни каюти, изключителна храна в три ресторанта, СПА център, фитнес, басейн, спортна площадка на открито, а също и казино, барове, магазини за шопинг, както и шоу програми всяка вечер. Разбира се, човек може и просто да полегне с книга или с мислите си на някоя от откритите палуби (най-добре – на кърмата, защото там вятърът почти не се усеща). А от там се разкриват и прекрасни гледки, не само към безкрайната морска шир, но и към островите, които често „изскачат“ от двете страни на кораба (в Егейско море сме все пак, тук острови да искаш).

Маса с гледка в един от ресторантите на Celestyal Olympia. Снимка: InGlobo архив

Ако трябва с една дума да опиша изживяването „Иконична Егея“ със Celestyal Cruises, тя би била „усмивка“. Усмивка, съставена от стотици лица – тези на задружния екипаж на кораба.

Може би най-важната причина да искам да се върна на борда е усещането, че там ставаш част от едно голямо семейство. И като казвам „семейство“, нямам предвид само останалите пасажери от 34 различни националности, с които го споделихме. А най-вече всички членове на екипажа – онези приветливи, лъчезарни хора, за които сякаш най-голямото щастие е да ти бъдат от полза и да направят престоя ти на борда на кораба Celestyal Olympia колкото е възможно по-приятен. Поздравяват те радостно, където и да те срещнат, винаги са на разположение и са готови да помогнат или просто да ти стоплят душата с някой малък, но помнещ се дълго жест. Карат те да се чувстваш наистина специален и важен. Да, и доста разглезен. Не само че всичко е толкова добре организирано, та да не се налага да мислиш за нищо, но хората в сини униформи правят и невъзможното, за да ти спестят всяко „излишно“ усилие, така че да можеш да се насладиш максимално на почивката си.

Повечето хора, с които говорихме, са със Celestyal от 9-10 години, капитанът Йоанис Фундукас – от 30, а българката Юлия Андреева, която ръководи всички стюарди на борда на Celestyal Olympia – от цели 32. И в крайна сметка тази тяхна обща усмивка се настанява трайно и в душата на всеки от пътуващите.

Капитанът на Celestyal Olypmpiа – Йоанис Фундукас

Йоанис Фундукас  започва да пътува с круизни кораби преди 40 години, а преди около 30 години става капитан и от тогава е неразделен със Celestyal. На мостика екипът му е почти 40 души, и той е редом с тях когато корабът излиза или влиза в пристанището. През останалото време, той обучава екипажа и следи дали всички си вършат работата както трябва, защото на Celestyal доброто обслужване е нещо, което пътниците забелязват и ценят.

Фундукас казва, че най-вълнуващата част от това да си капитан е когато морето е бурно, да успееш да акостираш кораба на пристанището въпреки атмосферните условия и да видиш усмивките на екипажа и на всички пътници. Според него капитанът трябва да е проактивен, да мисли и да има план преди нещо още да се е случило, да се справя с трудностите сам, защото в морето няма на кой да разчита. Най-важният урок според Фундукас е да уважаваш морето, не да се страхуваш от него, но да познаваш правилата му и да респектираш законите на морската шир.

 Повече за нашето преживяване от „Иконична Егея“ на Celestyal можете да прочетете в майския брой на сп.InGlobo. Вижте историите за романтичния Миконос, срещите ни с древността в Ефес, енергията на Патмос, далечния и необятен Крит и Санторини – бялата перла на Егея.Началото на маршрута на Celestyal по вода е от пристанище Лаврион, на 1 час от Атина. До Атина вече лесно може да стигнете с полети на гръцките авиокомпании Sky Express и Aegean, които свързват по въздух столиците на България и Гърция. Вече можете да планирате следващото пътешествие и да изберете уютната прегръдка на един от корабите на Celestyal Cruises!

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги