Бургаски находки в очакване на лятото

Морски бриз и вкусната храна на „Rollo“ и „Page 17“

Слънце, бриз и стъпки в пясъка. Бургас търпеливо се изплъзва от славата на летния сезон в търсене на целогодишен пулс. Времето никога не е лошо за разходка в Морската градина. След нея апетитът за нещо вкусно и различно се изостря. Защото дори в града човек може да е откривател.
А в сърцето на Бургас, в аристократична къща на ул. „В.Левски“ 13, откриваме Rollo. Зад семплата визия на заведението се крият мечти за Испания, Тайван или Япония. Защото семейният ресторант води клиентите „на пътешествие“ с всяка хапка. Тук раменът, чийто бульон се вари с часове, има неповторим вкус, а нудълите са домашно приготвени. В Мексико пък ни пренася буритото с различни видове месо, към което добавяме и халапеньо за малко латино страст.

Кой бяга от сочен бургер с домашно приготвени картофки? В Rollo избирате от меню с марката „Т Бургер“. Поръчваме Т-Бекон с карамелизиран лук, крехко телешко кюфте и бекон, подаващ се от изпеченото хлебче. Изкушават ни още бургери с халуми, с безкомпромисен Блек Ангъс, защо не и Веган с кюфте от леща, боб и червено цвекло?

Отскоро се предлага и суши. На чаша вино опитваме от предложенията с морски деликатеси, патешко и тофу. Наслаждаваме се и на презентацията на суши с ядливи цветя – поетичен финал на пътешествието ни в Rollo. За всеки случай вземаме за из път и десерт – орехчета по домашна рецепта, като от едно време.
Всички пътища водят до Рим. В Бургас те водят и до ново „бижу“, наречено Център за съвременно изкуство и библиотека. Сградата на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ изпъква с модерната си визия. Мястото е замислено като социален център за срещи и тихи преживявания, без да бяга от света на технологиите, удобно вместил се в залите на библиотеката. Тук, сгушен в двора, се намира ресторант Page 17. С книга в ръка сядаме и намираме баланса между уединение и вкусни предложения.

От основното меню, което набляга на пресни и сезонни продукти, избираме купа свежи зеленчуци с крехко пилешко филе. Сред предложенията за деня пък погледът ни спира върху ризотото. Но не какво да е, а с тиква, козе сирене и червени боровинки. Комбинацията ни завладява – рядък микс между сладко, солено и леко пощипване по небцето. Сред най-поръчваните ястия са сандвичът „Крок мосю“ с билково масло, не можем да се наситим и на пресните картофки с билкова поръска. Спечели ни и запечената тортила с пилешко месо, топящ се чедър и микс от салатки с медено-лимонов дресинг.

Тук се организират представяния на книги и други събития, а едно от най-приятните е „Арт и вино“. Рано сутрин пък обичаме да пием кафето си в Page 17 с освежаващ фреш. И отсега си представяме летните вечери сред множество светлинки като светулки, когато ще отгръщаме нова страница от живота с приятели и вкусна храна.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги