Ритуална вечеря на плажа за Джулай морнинг

Фестивалът Ritual Gatherings слага началото на тридневното артистично и културно преживяване на плаж Камчия на 30 юни с ритуална вечеря на плажа

Малките жестове и ритуали променят начина, по който преживяваме и оценяваме не само храната, но и един друг. Храненето е от съществено значение за оцеляването ни, но е и дълбоко символично.

Всяка култура има ритуали, свързани с храната: постите и пиршествата, които заобикалят светите дни в християнските, еврейските и мюсюлманските традиции; тържеството на чаената церемония в Япония или празниците, свързани с реколтата, които се отбелязват навсякъде по света.

И въпреки това малките ритуали в ежедневието ни сякаш са изчезнали. Закуската често е смути, изпито на път за офиса, обядът ни е сандвич, погълнат набързо пред лаптопа. Семейната вечеря често е нещо, взето от топлия щанд на хипермаркета. Храненето по този начин задоволява една основна нужда – захранва само телата ни, и то далеч не пълноценно. 

И все пак да бъдеш нахранен не е същото като да бъдеш подхранен. За това няколко ритуала по време на закуска или вечеря могат да направят чудеса за душата и тялото ни.

На 30 юни фестивалът Ritual Gatherings ще ни върне изживяването да се наслаждаваме на храната не само с телата си, но и с всички сетива.

Храна за душата, ума и тялото

Интердисциплинарният културен фестивал Ritual Gatherings стартира на 30 юни, като спазва традицията да сложи начало на тридневното преживяване с ритуална вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна. 

Концепцията на вечерята лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло zero waste меню, приготвено от местни производители с локални продукти, типични за Североизтока. 

Отличителен белег на фестивала е откриващата ритуална вечеря, основаваща се на семейните традиции и обичаи, която се явява и събирателен момент за артистите и публиката. 

Тя ще бъде създадена на плажа при устието на река Камчия за над 150 човека от две големи имена на българската кулинарната сцена – шеф готвачът Владислав Пенов, ракетоносител на ресторант „Космос“, и шеф Филип Спасов, черноморската жилка в менюто на ритуалната вечеря.

Шеф готвачите Владислав Пенов и Филип Спасов

Внасяне на смисъл във времето за хранене

Следването на прости ритуали е прекрасен начин да се свържем отново с храната. Целта на ритуалната вечеря е да ни накара да се отпуснем в момента и да ни върне връзката с природата, а времето за хранене да стане по-смислено изживяване.

Ето какво ни сподели шеф Филип Спасов за посланието на вечерята и самото меню:

Менюто, което ще представим на вечерята на Ritual Gatherings, е вдъхновено изцяло от североизточния регион на България, който остава някак забравен в съзнанието на българина. Тероарът му ражда не само пшеница, но и уникални на вкус продукти, създадени от отношението между земята, заобикалящата природа и човека. Местността около Камчия пък е изключително интересна, защото съчетава морето, полето и язовира. Подбрахме продукти, от които ще приготвим типични за региона ястия, представящи вкуса му, който напомня за морето и топлото усещане, когато си на гости при баба на село.

Те на пръв поглед може да са обикновени, но съчетани заедно правят едно изтънчено ястие, което носи духа на Североизтока. Майсторството на един готвач е именно в това да може да създаде прелестно ястие от простички продукти, които се намират в региона около него.

Вечерята носи и друго послание, с което искаме да напомним, че българската кухня е създадена да бъде споделена. Ето защо част от храната, която ще може да бъде опитана на Ritual Gatherings вечерята, ще бъде приготвена на жив огън и на самия плаж. Събирането около масата е един свещен ритуал, а храната ни свързва един с друг“.

шеф Филип Спасов

Посланието и историята на храната

Всяка част от менюто си има своя лична история, която да ни върне към корените ни и нас самите. Разказваме ви историите зад всяко ястие, на което ще се насладим по време на ритуалната вечеря:

Мезе „НИШАН“ е черноморска мидена салата с естрагон, медна саламурика, лющян, сервирана върху сух лед и черупка от стрида. (Веджи опция: веджи стрида Рокафелер, фермерско яйце, солена пяна, маслен сос, панко).

Нишанът е знак. Знак за постигнато съгласие за сватба. В миналото, за да се стигне до нея, се е изминавал дълъг „път“ на избор, преговори и сгодяване, активна част в който е момъкът или по-скоро неговите родители. Когато обаче се стигне до съгласие и с родителите на момичето, сватовниците дават нишан на бъдещата невеста, обикновено китка с пара, завързана с червен конец. Нишанът всъщност е истинското начало и след него започва трескавата подготовката за сватбата. Даването на нишан върви с благословия и сядане на трапеза.

Салата „ПАНАГИЯ“ включва селски домати, крокмач, прясносолно овче сирене, печен пипер, комат квасен хляб.

„Панагия” е името, с което е наричана Богородица, но също е и обредното въздигане и разчупване на хляб, неговото разделяне и изяждане заедно. Обредният хляб от гледна точка на традиционната ни култура е онази свещена безкръвна жертва, която неминуемо съпътства всеки празник на българина и измолва от висшите сили плодородие, здраве и споделено добруване.

Топло предястие „ПАСТИР“ е приготвено от телешки език, zero waste сос, горски гъби и лятна камчийска туршия. (Веджи опция: горски гъби, zero waste сос, лятна Камчийска туршия).

Мъжът от гледна точка на традиционната култура има първостепенна роля, но традиционно отношението към старите ергени е шеговито. Дори и да e напет юнак и хубавец, мъжът трябва да се задоми и да създаде семейство. На него се пада първи да седне на трапезата и да благослови храната, но едва след като се е задомил и е създал потомство. А пък на ергена, казват, ангелите са слаби и всяка самодива лесно може да го омае, особено ако той посмее да ходи там, където тя танцува нощем и под стъпките ѝ никнат гъби.  

Основното ястие е „ПОДНИЦА“, което представлява сладководна хищна сулка, печена в глина със смокинови листа, лющян и цитрусов сос. (Веджи опция: патладжан на жар, пушена скордаля, лющян, кейл, цитрусов сос с орехи).

Трапезата в живота на българина винаги е означавала споделяне на общи ценности и обща съдба, а гостът винаги е на почит. Приготвянето на храната също е свещенодействие, а съдовете, в които тя се приготвя, винаги имат и много важна магична страна. Наглед обикновен глинен съд за печене, подницата притежава и „свръхестествени качества“. Направена в специален обред, поела енергия от босите женски стъпала, подсилена от досега си с огъня в огнището и носеща поверието, че само с парченце от нея може да се погуби змей, днес тя прибавя онази малка доза магия, която никоя подправка не може да замени.

Десерт „ЛАЗАРКА“ се приготвя от кайсии на жар, бадеми, върбинка и цитрусов пипер.

Лазарка е момичето от онзи красив, пролетен, цветен и много специален обичай, чрез участието в който тя показва колко е пораснала и как вече е готова за задомяване. Според народното схващане само мома, която е лазарувала, може да се момее, т.е. да очаква сватове и да се омъжи. Само лазарката има право да танцува и да пее по време на дългия пост преди Великден. Само тя се облича в невестинска премяна и носи невестински накити, преди да е всъщност невеста. Само мома, която е лазарувала, не може да бъде похитена и залюбена от змей. 

Ритуалът на осъзнатото хранене

Базирана на стари традиционни български рецепти с елементи от емблематични български ритуали, вплетени във всяко ястие чрез съставките и начина на приготвяне, ритуалната вечеря предлага възможност за по-интимно усещане за ритуалите на хранене в българския фолклор.

Ritual Gatherings ни събира на вечеря, която ще съчетае много обичаи в себе си и ще ни припомни, колко е важно да „разчупим погачата“ и да я споделим с хората около нас. Тя е и едно напомняне, че храненето има много дълбок социален елемент, който ни свързва с хората около нас.

Времето в което живеем, предразполага и за създаването на нови ритуали в храненето, а именно да се грижим за природата и да бъдем по-осъзнати за това как употребяваме храната. Едно много важно послание на фестивала е за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, затова и менюто ще е с напълно нулев отпадък.

Фестивалът Ritual Gatherings е за всички нас, които искаме да живеем по-осъзнат живот с грижа за природата, а душите ни са „гладни“ за интелигентни преживявания, красива музика и вдъхновяващо изкуство, и за тези от нас, които искат да „захранват“ умовете си със знание. 

Присъединете се към Ritual Gatherings тук

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 “Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

Повече информация на www.eeagrants.org и www.eeagrants.bg.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги