02/02/2024

/

InGlobo

/

Истории

/

Празнуваме Китайската нова година: традиции и обичаи за късмет

Вижте част от културната и развлекателна програма на Китайския културен център по случай Китайската нова година и как ще я отбележим в София

Милиони хора по света се подготвят да празнуват Китайската нова година през февруари 2024 г. Позната още като Лунна нова години и Пролетен фестивал, това е най-големият и важен празник за китайците. Въпреки че с течение на времето са настъпили промени в смисъла и начина на празнуване, статутът на Пролетния празник в живота и съзнанието на китайците е незаменим. 

Китайската Нова година има над 4000-годишна история и отбелязва първия ден от лунния календар, който започва в деня след появата на първото новолуние между 21 януари и 20 февруари. Тази година Новата година се пада в събота, 10 февруари. 

Празненствата обикновено започват от вечерта, предшестваща първия ден на новата година (9 февруари), и продължават до 24 февруари, когато периодът на новогодишните тържества традиционно завършва с Празника на фенерите – Юенсяодзие.

Традиции и обичаи в Пролетния фестивал

Официалното начало на новия лунен календар носи смисъла на заличаване следите от изминалите 12 месеца и отваряне на вратата към една вълнуваща нова година. Седмица преди настъпването на новата година, китайците почистват домовете си. Тази традиция се нарича „измитане на праха” и символизира сбогуването със старата година и посрещането на новата, а според вярванията, означава, че прогонват негативната енергия от дома си. 

Задължително за новата година хората си купуват дрехи, украса за дома и новогодишни специалитети. Домовете си украсяват с червени фенери, новогодишни стихове с пожелания, новогодишни картини с лика на конкретното животно от китайския зодиак и др. 

Домът е основният акцент на Пролетния фестивал. Традициите и обичаите в отбелязването на празника се пазят, въпреки модерните времена, в които живеем. Това важи особено за празник от такъв мащаб. Китай е огромна държава и всъщност в различните ѝ краища празнуването на новата година леко се различава, но едно е общото – всички членове на семейството се съберат заедно около трапезата в новогодишната вечер. 

Снимка: Canva

Основното ястие във всички китайски менюта е цяла риба, задушена на пара, която е своеобразен символ на излишъка, който китайците си пожелават да имат всяка година. От различни видове месо, зеленчуци и морски дарове се приготвят ястия, носещи определена символика. Пелмените са незаменими за северняците, а оризовите питки – за южняците. 

В Хонг-конг например предпочитат ‘poon choi’ – традиционно кантонско ястие в голяма купа, изпълнено с асортимент от морски дарове, като пресни абалони, сушени миди, морски краставици и скариди, както и гъби и печени меса. Други често срещани традиционни храни в континентален Китай са супите с юфка, кнедлите, пролетните рулца, а за десерт – tangyuan (сладки оризови топчета).

В първите дни на новата година, китайците се насочват към храмовете, където се организират т.н. събирания или панаири. Там се правят демонстрации на бойни изкуства, изпълнения на т.нар. танц на лъва и дракона, предлагане на празнични лакомства и др. 

Снимка: Pexels – Nikita Belokhonov

В градските райони се провеждат оживени храмови панаири с религиозни поклонения, представления с костюми, игри и местни ястия. В селските райони е по-вероятно да видите по-автентични фолклорни представления, включително танца yangko и ходене на кокили, типично за северен Китай и танците на дракони и лъвове, преобладаващи в южните райони.

Астрономическият календар и древен Китай

Корените на Пролетния фестивал са здраво засадени в почвата на земеделското минало на Китай. Тъй като са били предимно земеделци, хората в древен Китай са разбирали промените в сезоните и как те са контролирали времето, в което е трябвало да обработват и прибират реколтата си. Древните китайци са разбирали добре и астрономическите явления и календарите.

Въз основа на това разбиране за природните цикли древните китайци са определяли първия ден от първия лунен месец за начало на годината. Това се е смятало за особено важен и преломен момент между старото и новото. Затова този ден се е празнувал като специален.

В Китай всяка година е представена от едно от 12-те зодиакални животни – плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. 2024 е годината на дракона. Смята се, че животинският знак доминира през годината и влияе върху характера и съдбата на хората, родени през нея. Например воловете са трудолюбиви, а тигрите – буйни. Понякога китайците могат да определят момента на раждане на детето си така, че то да притежава благоприятните характеристики на зодиакалното животно от годината на раждане. 

Снимка: Canva

Легендата разказва, че в древен Китай хората не са имали представа как се засича времето. Те се обърнали към Нефритения император, владетел на Небесния двор от богове и богини, който се грижел за всичко, което се случва на Земята.

Благосклонният император се съгласил да помогне. Той постановил, че всеки цикъл ще има 12 години. За да се улесни запомнянето, той избрал 12 животни, които да представляват тези години. За да направи избора, Нефритеният император обявил, че на рождения му ден ще се проведе състезание по преплуване на река. 

Първите 12 животни, които пресекат финалната линия, ще бъдат почетени като зодии.

Тази история за произхода на зодиите е само легенда, но ако разгледате списъка, ще видите, че той включва всички животни, които са били опитомени в началото на човешката история – като коня, свинята, вола и петела, и които са станали част от домакинството. Там са и почитаният дракон – същество със свое специално място в китайската митология, и вдъхващият страхопочитание тигър. Твърди се, че по онова време в древен Китай не е имало котки, поради което те са изключени от зодиите.

Празненствата за Китайската нова година в България

През последните години, с популяризирането на китайския език и култура по света, Пролетният празник започна да се отбелязва в редица държави с различни мероприятия. 

На 22 декември 2023 г. ООН приема резолюция за определяне на Пролетния фестивал като празник на ООН. „Пролетният фестивал“ е културно събитие, провеждано по целия свят под ръководството на китайското министерство на културата и туризма. Целта е представянето на културата на китайския пролетен фестивал на света и да се разпространи веселието и щастливата поличба на пролетния фестивал сред приятелите по целия свят.

Снимка: Canva

Китайската нова година се е превърнала в глобално събитие. Това се дължи на програмата „Весел пролетен празник“, инициирана от Министерството на културата на Китай през 2010 г., която всъщност представлява серия от мероприятия, като тържества, изложения и храмови панаири в повече от 400 града от близо 130 страни и региона, с които ще бъде отбелязана Китайската нова година по света. 

Поредицата от дейности през февруари 2024 г. по случай Годината на Дракона има за цел да популяризира и представи културата на фестивала в България чрез дейности като фолклорен фестивал, гала концерт и Фестивал на фенерите, така че широката общественост да може да се докосне до културата на традиционния китайски пролетен фестивал и да усети неповторимото очарование на преживяването.

Ето и част от културната и развлекателна програма на Китайския културен център, чиито дейности се случват под ръководството на Министерство на културата и туризма на Китайската Народна Република и посолство на Китайската Народна Република в България.

2 – 4 февруари 2024 г., 11-15:30 ч.

Фолклорен новогодишен фестивал “Пролетен дракон”

Парадът съчетава дегустация на храни, културни представления, фолклорни преживявания и други дейности, като ни приканва да усетим автентичния вкус на китайската Нова година в София.

Пътеводител на фолклорния фестивал „Пролетен дракон“ 

Участниците могат да участват в различни традиционни китайски фолклорни дейности като писане на новогодишни куплети, разплитане на халки с девет звена дзиулиенхуан, изрязване на украси за прозорци, говорене на китайски, предизвикателство с пръчици за хранене, хвърляне на стрели във ваза, нанизване на обръчи, приготвяне на пелмени, пробване на китайски традиционни облекла ханфу и ципао. Всеки участник ще получи пътеводител. 

Китайският символ “Fu”, който означава “добър късмет”. Снимка: Canva

След приключване на дадена дейност служителят я отбелязва като изпълнена чрез полагане на печат в пътеводителя. За всеки печат участникът може на партера / ниво 0 да вземе листче, съдържащо 4 думи / йероглифа 欢乐春节(хуан лъ чун дзие) – „Честита китайска Нова година“. Участниците, които съберат и 4-те йероглифа, могат да участват в лотария. 

Място на провеждане: Китайски културен център София, бул. “Г.С.Раковски” №77

2 – 4 февруари 2024 г., 11-15:30 ч.

Културно-туристически базар “Драконът се радва на пролетта”

Базарът ще ни потопи в очарованието на китайската култура чрез културни и творчески благотворителни разпродажби, туристически промоции и демонстрация на занаяти от традиционно нематериално културно наследство в Цюенджоу, провинция Фудзиен, Китай.

Място на провеждане: Китайски културен център София, бул. “Г.С.Раковски” №77

4 февруари 2024 г.

Фестивал на фенерите „Пролетен танц на риба и дракон“

Ще отпразнуваме Фестивала на фенерите на петнадесетия ден от първия лунен месец, като се насладим на изложба на фенери, ще отгатваме на гатанки с фенери и ще имаме възможност дори да изработим фенер.

Място на провеждане: Китайски културен център София, бул. “Г.С.Раковски” №77

Снимка: Pexels- Eva Bronzini

Централната роля, която Пролетният фестивал играе в китайския календар и в начина, по който китайците възприемат себе си не се е променила. Както се казва: “И богатите, и бедните се връщат у дома, за да отпразнуват Пролетния фестивал.” Това означава, че всяка година стотици хиляди китайци се втурват към летищата, железопътните гари и автогарите и предприемат изтощителни пътувания, само за да се приберат у дома за вечерята в навечерието на Лунната нова година. Това е световноизвестният феномен на т.нар ‘travel rush’ по време на Пролетния фестивал. Празнуването на Пролетния фестивал е не само индивидуален, семеен и общностен въпрос, но и социален, икономически и културен феномен.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги