30/05/2022

/

InGlobo

/

Личности

/

Поникването на един стол

Природното изобретение на банкера Крубсак, което смая света

Ръчната изработка винаги е много по-ценна от масовата продукция – трудът при нея е повече, но в името на качеството и неповторимостта на произведението усилията си струват. Това е добре известно и на банкера от Уисконсин Джон Крубсак, който в началото на XX век се слави с двете си любими хобита – градинарство и дърводелство. Сам изработва столове и пейки за градината си, но мечтае да създаде нещо много по-специално – мебел, която да е по-уникална, по-здрава и по-съвършена от всяко друго творение на човешката ръка.

През 1907 година засява 32 дръвчета от вида ясенолистен явор, като определя местоположението на всяко семенце, така че от него да порасне част от стол. Оставя ги да растат една година, докато достигнат височина от около 1,8 метра и тогава започва същинската работа. Грижи се всеки новопоникнал филиз не просто да не развали формата, а да я допълни. Дава посока на всяка клонка, а някои завързва плътно една за друга, докато природата сама не ги слее в по-голям, здрав клон. Крубсак подрязва стъблата на дръвчетата, които растат по-бързо, за да забави развитието им и да могат останалите да ги настигнат. До четвъртата година дръвчетата вече са се групирали в общо четири, а до седмата дървото е станало само едно. Така постепенно от земята сам израства стол от истинско, живо дърво, даже с облегалка и поставки за ръцете.

Getty Images

След като през пролетта на 1907 г. засадих 32 дръвчета, ги оставих да растат в новия си дом в продължение на една година, докато пораснат до шест фута, преди да започна да оформям стола. През пролетта на 1908 г. постепенно започнах работата по “обучението” на младите и гъвкави стъбла, да растат постепенно във формата на стол. По-голямата част от тази работа се състоеше в огъване на стъблата на тези дървета и връзването и присаждането им заедно, така че да растат, ако е възможно, с всички разклонения, дадени им от природата. Това до голяма степен беше експеримент за мен и с голям интерес наблюдавах и подпомагах природата в отглеждането на мебел. През първото лято всички връзки, които бях направил чрез връзване и присаждане, бяха здраво сраснали. Някои от дърветата, които открих, обаче растяха много по-бързо от други. За да преодолея това, започнах да отрязвам стъблата на онези дървета, които според моята представа бяха пораснали достатъчно. Това не ги убиваше, а просто забавяше растежа им, за да даде възможност на по-слабите дървета да наваксат. По този начин оставих тези дървета да растат в продължение на седем години. През последните две години имах само четири дървета, които растяха от корен. Това бяха четирите, които съставляваха краката на стола, а всички останали стъбла се поддържаха живи от тези четири стъбла, защото бяха присадени към тях. След седмата година всички дървета бяха отрязани, което прави общо единадесет години от момента на засяването на семената до окончателното завършване на стола.” –

разказва Крубсак

Хюго, синът на Джон Крубсак, възприема като своя мисия славата на бащиното си творение. Успява да се свърже с популярния шоумен Робърт Рипли и да издейства от него да включи стола във вестникарската си рубрика „Ако щете, вярвайте”. Природната мебел става главен герой и в кратък филм, прожектиран в новинарските кинопрегледи в САЩ.

Чудатият стол участва в различни международни изложения и получава стотици оферти от потенциални купувачи, но Джон и Хюго отказват на всички. Най-високата цена, която им предлагат, е космическата за времето си сума от 500 долара, но Хюго толкова обича стола на баща си, че не може да понесе мисълта да го види в чужди ръце. След много години го преотстъпва на племенника си, за да му помогне да рекламира бизнеса си с мебели. От тогава столът стои под капак от плексиглас на входа на мебелната фирма на наследниците на Крубсак. Изнасят го от там само веднъж – на 18 ноември 1988 г., когато за кратко отново се превръща в атракция – този път в „Дисни Уърлд” в Орландо по случай шейсетия рожден ден на Мики Маус.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги