
Морски истории в центъра на София
Че София има реки, е така, но риби в Перловската или Владайската едва ли някой може точно да каже кога последно е имало. Перловската река минава и покрай друг позасъхнал водоем – езерото на Военна академия, близо до Орлов мост, което обаче от поне 20 години не е пълно. Или поне не беше.
За един уикенд обаче това ще се промени. На 1 и 2 октомври езерото в парка ще е “пълно” с риба и кулинарни звезди.

Петото издание на Бакхус Fish Fest (от 11-21 ч. и двата дни) по традиция ще събере бизнеси и ресторанти, чиято сфера на дейност е свързана с морските храни. Тази година фестът ще има своята морска звезда в лицето на Мария Жекова, която ще сподели свои авторски рецепти.
С какви вкуснотии ще е “пълно” езерото?
За четирите си досегашни издания тематичният фестивал показа, че у нас има много мегдан за развитие на рибната култура, но и много любопитство към нея. Петото издание изглежда ще надгради успеха от предишните и ще бъде най-интересното до сега.
Над 100 вида риба и морски дарове ще очакват посетителите на щанда на МЕТРО България, а МЕТРО Академия на втора локация ще ги приготвя на барбекю. Отделно, над 10 други заведения ще отразяват различните лица на морските ястия с pop-up локации: от мексикански такоси с риба до бургери с рапани, от рибена чорба до гьоза.

Бурканчета Черноморски улов, бутилки екстра върджин зехтин и оцет, ферментирали пасти, идеални за марината, печива и сладкиши ще допълват морската кухня.
Напитките пък ще включват всичко от посветен винен бар с български бутикови вина през баварска и няколко марки българска крафт бира, узо и китайска ракия, безалкохолни и алкохолни коктейли. Откъм питиетата без “градус” ще има също студени билкови чайове и газирани такива без консерванти, както и ароматно кафе и горещ шоколад.
Пълният списък можете да видите тук.
Програмата, наградите, звездите и картите
Събитието трае от 11 до 21 ч. и двата дни и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay и др.), или дебитна или кредитна карта.

Програмата може да се следи тук, а първите детайли вече са известни: програмата ще включва музика на живо, както и майсторски класове, сред които ще бъде и такъв на Мастършеф Мария Жекова. Темите ще включват:
- Как се почистват калмари? (и защо е важно да можем)
- Какво да имаме предвид, когато пазаруваме риба и морски дарове в зависимост от повода, рецептите и бюджета ни.
- Какви са тайните на маринатите и ферментациите.
- Какви подправки да използваме според вида риба, която приготвяме.
- Рецепти с паламуд и защо да обичаме черноморските риби?

Всеки желаещ ще може да се включи в играта на Mastercard, чиято голяма награда е винен уикенд, прекаран в комплекс Bononia Estate. Традиционно компанията кани всеки, направил покупки над дадена стойност в рамките на феста, да предостави бележките на щанда им, като там играе за различни подаръци – от майсторски хапки до чаши вино, а големите награди винаги са били впечатляващи – посещения в гурме ресторанти, изби или майсторски курсове. Тази година не е изключение.
Със сигурност можем да кажем, че на 1 и 2 октомври езерото на Военна академия ще е “пълно” – и с храна, и с интересни класове, срещи и демонстрации, но и с много положителни емоции, които да ни “държат влага” с хубавия спомен чак до догодина.