Има ли значение колко е голям коктейлът?

13 май е световният ден на коктейла. Едни от най-известните миксолози в България споделят историята зад тази легендарна напитка.

Вкусове, обаятелно миксирани в деликатна чаша, която разпръсква аромат на свежест – това е магията на коктейла, усъвършенствана от векове. Миксираните напитки си имат свое много специално място в културата и историята и никак не е чудно, че им е посветен цял ден в световния празничен календар.

Коктейлът е „голямата“ напитка, която е предпочитан избор за елита на миналия век

За никой не е тайна, че Ърнест Хемингуей е голям почитател на „чашката“. В любимия му бар в Хавана – „Ел Флоридита“, сервират няколко вида „Дайкири“, а той самият предпочита „Дайкири номер 3“ с двойна доза ром, а вместо захарен сироп – ликьор Мараскино. Според него захарта разболявала…

Boozy Rum Hemingway Daiquiri. Снимка: Envato, by bhofack2

Макар че шампанското може да изглежда като очевиден избор за Скот и Зелда Фицджералд, скандалната двойка е голям почитател на коктейла „Джо Рики“, в който са смесени джин, сок от лайм и сода.
Никой истински джентълмен няма да признае, че любимият му коктейл носи името „Отвертка“, така че вместо това Труман Капоти си го нарича „моята портокалова напитка“. Като цяло смятан за брънч коктейл, „Отвертката“ (Screwdriver) е прясно изцеден портокалов сок, миксиран с висококачествена водка.

Screwdriver. Снимка: Envato, by Artem_ka


Последните две десетилетия коктейлната култура преживява своя бум и е издигната в култ. Това е напитка, която съчетава в себе си изкуство, красота и вкус. Отправяме се в търсене на отговора на въпроса: Колко голям е всъщност коктейлът? За да го направим, първо ще се върнем много, много назад във времето по следите на историята на тези величествени напитки.

Раждането на коктейла

Смесването на алкохол с плодове и билки е познато откакто свят светува или поне откакто са създадени спиртните напитки. Според някои тази практика датира от поне 10 000 години, когато към бирата са се добавяли ароматни билки, а виното се е сервирало напоено с мащерка.  

Появата на захарта в Европа през Средновековието слага началото на нова ера в смесването на напитки. Богатите люде подправят своя ейл (тип бира, която ферментира при по-високи температури) със захар и подправки от Близкия изток.

Cнимка: Envato, by Seva_blsv

По времето на Уилям Шекспир миксирането на алкохол с други съставки е вече изключително модерно. Смята се, че първият коктейл произлиза от индийските пуншове и съдържа пет елемента: алкохол, захар, вода, цитрусов сок и подправки. Свежият микс бързо се възприема от театралните среди и хората на изкуството. Да държиш коктейл в ръка си е като почетен знак за изтънченост и култура в тогавашното общество.

Голямата депресия и Краля на коктейлите

През 1806 г. седмичният нюйоркски вестник The Balance and Columbian Repository за първи път дефинира думата „коктейл” като стимулираща алкохолна напитка с разнообразие от сладки, кисели и горчиви вкусове.

Снимка: Wikimedia Commons

Коктейлите обаче стават популярни първо в Обединеното кралство през XIX век и се превръщат в американска иновация, когато роденият в Кънектикът барман Джери Томас написва книгата „Ръководството на бармана“. В основата си тя е енциклопедия за това как се смесват напитки и съдържа рецепти за някои от най-добрите комбинации от съставки и вкусове.

През 20-те години на миналия век по време на Сухия режим в Америка алкохолът е забранен, което води до приготвяне на спиртни напитки в домашни условия и бум на тайните барове. За да се подобри вкусът на лаишки направения алкохол барманите започват да добавят различни съставки към него. Така се раждат класиките като Mojito, Sidecar, Tom Collins и Bee’s Knees.

След отпадането на забраните за консумация и продажба на алкохол коктейлите, „изобретени“ през Сухия режим продължават своя живот и до днес красят страниците на коктейлните менюта. Разликата е, че в наши дни се приготвят от висококачествени продукти.
Голямата революция на коктейлите идва през 80-те години на миналия век благодарение на бармана миксолог Дейл ДеГроф, който оформя и дава начало на съвременната коктейлна култура не само в Америка, но и в цял свят. Неговият необичаен акцент върху класическите коктейлни рецепти и използването на висококачествени съставки му носи прозвището Краля на коктейлите.

През 2015 г. „Ню Йорк Таймс“ го обявява за „един от най-големите експерти по коктейли в света“, а книгата му The Craft of the Cocktail се счита за „Библията“ на всеки барман миксолог.

Колко е голям коктейлът в България?

Има ли място въобще коктейлът на масата ни, на която често се мъдрят ракия и шопска салата? Дали заради нашата история и народопсихология, но сякаш малко трудно приемаме коктейла като стойностна напитка.

Все още се намират „истински мъже”, за които миксиранитте шедьоври в чаша са лиготии и те предпочитат „класиката“ – уиски с кола или водка със сода. Напук на тези разбирания обаче едни талантливи и прогресивни българи се обединяват и полагат огромни усилия в последните няколко десетилетия, за да пробудят общността и да представят на нашата бар сцена едно друго изживяване. Консумирането на коктейли е като да се наслаждаваш на изкусно приготвено ястие. Поезия в чаша, която радва всички сетива.

За да разберем по-добре пътя на коктейла в България, си поговорихме с няколко миксолози от родната бар сцена, които ни разказват за миналото, настоящето и бъдещето на коктейла у нас.

Балансът е ключът към добрия коктейл

Представяме ви Драго Иванов, който е може би едни от най-добрите миксолози в България, имащ пръст в някои от най-известните коктейл барове у нас. Днес намираме Драго зад бара на Public Bar, любимо място на софиянци и гости на града. Ето какво ни разказа той за първите стъпки на коктейла у нас:

Драго Иванов – Снимка InGlobo Media

„България не познава времето на класическите коктейли и затова навлизането им през последното десетилетие у нас беше малко трудно и много хора гледаха на тях с песимизъм. Коктейлите дойдоха с идването на диско културата, която е най-лошият период в историята на напитката в световен мащаб. Това беше времето на цветните и етажирани коктейли като „Секс на плажа”, некачествен алкохол, много захар и изкуствено създадени миксове, които изградиха за българина през 90-те погрешна представа за това историческо питие.

Пътят на коктейлната култура у нас беше труден, а за много от класическите коктейли не можехме да намерим съставки като например лайм, който не се продаваше никъде. В България нямаше никакво оборудване, чакахме с месеци доставки от Америка на принадлежности, с които да можем въобще да започнем да правим коктейли.

Първият бум на истински коктейл в България е на Мохитото – лесен и свеж коктейл, който беше предпочитан за лятото. 

Хората все още се учат и разбират всъщност, че коктейлът е кралят на напитките, обратно на остарялото вече твърдение, че вътре в него можеш да сложиш само некачествени съставки.  

Добре построеният коктейл разкрива истинските черти на качествения алкохол. В него има баланс на вкусове и истински плодови сокове или дижестиви, които подобряват храносмилането. Идеята на добрия коктейл е да накара тялото и душата ти да се чувстват добре, а на сутринта да не те боли глава. Балансът е ключът към добрия коктейл… и, разбира се, използването на качествени и натурални съставки“.

Коктейлите като пътешествие на четири колела

Коктейлът може да бъде пътешествие и в буквален, и в преносен смисъл. Доказателство за това е миксологът Павел Памукчиев, създател на концепцията Travel Cocktails – реставрирана ретро каравана, оборудвана като модерен коктейл бар с всички необходими удобства, готова за пътешествия из всяко кътче на България. Как се развива днес коктейлната култура у нас ни разказва Павел:

Павел Памукчиев – Снимка: Георги Тотев

„Днес все повече хора обръщат внимание с какво се хранят и как изглежда храната, която им се поднася. Тази тенденция не подмина и напитките. Започнахме да черпим много вдъхновение и идеи за вкусове от големите шеф готвачи за приготвянето на коктейли, които създават неповторимо изживяване. Street food културата също трансформира и обогати начина, по който консумираме миксираните напитки. Извади ги от стените на традиционния бар, направи ги подвижни и по-близо до хората. Вярвам, че правя точно това с проекта ми Travel Cocktails и се старая да допринасям за развитието и популяризирането на коктейлната култура у нас, защото пътуваме из цялата страна и все повече хора имат възможността да опитат истински добри коктейли от качествени продукти. 

Коктейлите днес са с възможно най-малко съставки, за да могат максимално да се подчертаят качествата им. Един коктейл става наистина добър, когато продуктите в него са толкова добри и така подбрани, че няма какво повече да му се добавя. Да вземем например Old Fashion, наричан „бащата на коктейлите“, който съдържа четири продукта – уиски, вода, ангостура битер и бучка захар. Това е една от вечните класики, пример за това как миксирането на точните съставки може да направи истински шедьовър. Ето защо казвам, че един коктейл е толкова „голям“, колкото са му „големи“ съставките“.

Бъдещето на коктейла като изкуство

За Иван Дяков от Kitchen59 Rooftop Bar бъдещето на коктейлната култура у нас е оптимистично и богато на въображение благодарение на упорития труд и добрите основи, поставени от първите миксолози в България:

Иван Дяков – Снимка: Кирил Станоев

За мен миксологията е вид изкуство. Ние не сме просто бармани, а артисти на мисия да откриваме нови вкусове, да ги подобряваме и да адаптираме класическите рецепти към идващите нови тенденции и епохата, в която живеем.

Коктейлът е цялостно изживяване от чашата, балансираните и качествени съставки до личното отношение на бармана, който ти го приготвя и поднася. Това е социална напитка, която трябва да носи емоция и усещането, че държиш в чашата си частичка история, създадена специално за теб с лек туист.

Напитките на бъдещето са вдъхновени от класиките, а иновациите, които ги променят, са свързани с продуктите, техниките и инструментите, използвани за създаването им. Тенденциите са за използването на натурални, устойчиви съставки, построени върху основата на познатите вкусове от класическите рецепти.

Коктейлното изкуство има богата история и съвършени рецепти, които трябва да продължат да бъдат изучавани, съхранявани и да служат като вдъхновение за артистите – миксолози на бъдещето.

Ще споделя, че за мен един коктейл е толкова голям, колкото е голямо въображението на бармана, който ти го приготвя“.

Днес, 13-ти май, отбелязваме 216 години от официалното дефиниране на коктейла като богата на вкусове, освежаваща алкохолна напитка. Повече от два века истории, събрани в чаша. Този ден служи и за едно напомняне – за отговорна и балансирана консумация. Казваме си наздраве с любим коктейл в ръка, който е малка радост в живота ни от 1806 г. насам…

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги