07/12/2022

/

InGlobo

/

Истории

/

КвАРТални угощения в сърцето на София

Кои са скритите гурме съкровища в един от най-старите квартали на столицата, откриваме в нашата редовна рубрика Food Stores в партньорство с Лудогорско пиле

InGlobo и „Лудогорско пиле“ отново тръгват на кулинарно пътешествие в съвместната рубрика Food Stories. В нея търсим и откриваме качествени места, които предлагат иновативен подход към вкусната храна, като съчетават кулинарни традиции от България и света. А така и животът става по-красив. С тази рубрика искаме да подкрепим предприемачите в хранително-вкусовия бизнес в България, които работят със страст, без значение на трудностите, които срещат. Защото вярваме, че да подкрепяме българското е добър пример. 

За софиянци думата КвАРТал означава повече от добро междусъседско съжителство. От години тази дума вече се превръща в място, където хората се опитват да съживят западналия и позабравен чар на София, превръщайки го в зона за култура и събития, и създавайки пространство за различни бизнеси като арт магазини, ателиета, места за хапване и срещи с приятели.

Карето между булевардите „Княгиня Мария Луиза“, „Сливница“, „Васил Левски“ и „Княз Александър Дондуков“ е всъщност част от стария еврейски квартал на столицата, който се оформя такъв, какъвто го познаваме днес, в периода между Освобождението и 30-те години на XX век. В квартала можете да откриете много паметници на културата, музеи и храмове на различни вероизповедания, както и емблематични сгради, в които е живял елитът на София. Улиците са поле за изява на улични художници, които творят неуморно колоритни графити, а зад всеки ъгъл се откриват разнообразни творчески ателиета, галерии, работилници, клубовете за игри и срещи, хостели, ресторанти и кафенета.

В търсене на стоплящ обяд и възнаграждаваща вечеря след дълга работна седмица, откриваме няколко места в КвАРТал, впечатляващи не само с вкусна храна, но и с отношение и истории, които излизат буквално от всеки ъгъл и търсят своя добър разказвач.

Sabrosa – обяд по испански

Градското бистро носи испанска енергия и вкус. Чашата вино се сервира винаги с нещо изключително просто, но вкусно. Чували сме, че техните мезета и тапас са известни в целия квартал, и сега е време да ги опитаме. Поръчваме късен обяд – супа от кейл и тиквички и сандвич с мортадела и песто. Супата идва във висока чаша, сервирана с топли мини брускети от черен хляб и препечени тиквени семки. Точното количество, за да остане място и за сандвича, който пък е доста голям, не са пестени съставки и към него има бърза туршия с ароматни подправки. Освен традиционните кисели краставички и чушка, в симпатичната малка купичка откриваме и джинджифил и круша, които са поели аромата на карамфил, кардамон и канела. Всичко това обаче в солено-кисел вкус, идеално допълнение и към супата, и към сандвича.

В Sabrosa задължително опитайте и патешкия терин и муса от сирене с трюфел. Специалитетът тук е запечено сирене проволоне в тиган, което се сервира с прошуто кото и рукола или сушени домати и маслини Таджаска. Към това, разбира се, съвсем логично идва и чаша хубаво червено вино. Къщата предлага и чешка и белгийска бира.

Окончателно се убеждаваме, че Sabrosa е специална, когато на изпроводяк си тръгваме с бурканче сладко от сицилиански мандарини без добавена захар и пикантни чушки от Пелопонес. На рафта може да откриете още интересни бурканчета като маслини Каламата, печени на фурна, както и различни предложения за зехтин, оцет и вино.

Обедно меню Sabrosa.

Тук може да поседите тихо, на чаша вино и семпло, но вкусно мезе, дори и в отсъствието на приятели. Защото никога няма да се почувствате сами. Хората зад бара ще ви предложат точно това, от което имате нужда. Sabrosa е изолирано от градската шумотевица местенце, което можете да откриете на ул. „Искър“ 36 след 11 ч. всеки ден, без неделя и понеделник.

Pronto vino e Cucina-Vinitalia

Това място е пропито с духа на Италия до последния артишок. Освен духовитите надписи на стената, с които ни „посреща“ заведението (като например „Артишокът не е скумрия!“), Фабио – собственикът и човекът, който забърква всички италиански гозби, ни поздравява на чист български и спокойно ни въвежда в менюто, а то е семпло, но изключително вкусно, както ще разберем минути по-късно.

Ресторант Pronto Vino e Cucina-Vinitalia

Бързо разбираме, че тук трябва да се опита морска храна и избираме черна паста с миди Вонголе, скариди и пипала от калмари, но не пропускаме и пастата с артишок, разбира се. Фабио духовито обяснява, че риба не се готви на ток, и че много често българите не знаят как да приготвят калмари. Пастата идва и морските деликатеси буквално се топят в устата. Порцията може спокойно да нахрани двама човека, но е толкова вкусно, че поглъщаме всяка хапка с нескрит егоизъм. Другата паста идва с разноцветни огромни фузили, които, разбира се, са „ал денте“, с ароматни подправки, сметана и кадифен артишок. Просто, но феноменално вкусно!

Паста с артишок.

От стената ни привлича ястие, наречено „гуацето“, със скариди, скампи, калмари, сепия, миди Вонголе, карамфил, лук шалот и бульон – морска феерия от вкусове, за която Фабио обяснява, че е традиционна за северната част на Италия, в района на Венето. Похвално е че толкова морска храна намира път до кухнята на Фабио по всяко време на годината.

Пуешкото тук също е на почит и може да го поръчате в различни вариации – с къри и манатарки, с ананас и джинджифил, с шафран и гъби, както и с кокос и сметана – все вариации, които будят почуда, но са вече в списъка ни за следващата пищна вечеря при Фабио.

Черна паста с морски дарове.

Това, което няма да откриете тук, са салати, но затова пък можете да чуете вълнуващи истории от Италия и най-вече ценни съвети за това как се приготвя традиционна паста. В ресторанта има и многообразие от италиански продукти като паста и вино от различни региони на страната, които можете да отнесете вкъщи.

Pronto Vino e Cucina-Vinitalia се намира на ул. „Веслец“ 56 и ви съветваме да запазите своето място по телефона, тъй като заведението разполага само с 4 маси и има своята вярна аудитория.

При Мистър Ули

За „Мистър Ули“ отделяме друг ден, защото той заслужава внимание. Това е място, което събира столичния елит, хипстъри и случайни туристи на яйца с трюфели и овнешки пръжки. Запознати твърдят, че тук е най-вкусната скара, с най-известните агнешко-телешки кебапчета.

Телешко с манатарки.

В менюто, написано на ръка, ще откриете всякакви други причудливи ястия като агнешки езичета и момици с манатарки, люта брънза, агнешки ядки, пръжки с лук, телешко филе с черен трюфел, както и различни морски неща, сред които белени пикантни миди и пържени мустаци от калмари. Задължително е да опитате пикантните кисели краставички за начало, а след това да продължите с някое нестандартно предложение. Мястото определено е подходящо за любителите на месо и субпродукти, но има и някои вегетариански предложения като топла патладжанена салата, червено цвекло с брънза, сиврия с чесън, постни лозови сарми и чудесни пържени картофи.

Яйца с трюфели.

„Мистър Ули“ не се намира лесно, ако решите да го посетите за първи път. Никъде няма да намерите табела, указваща, че има ресторант там. Заведението се намира във входа на блок и трябва да влезете навътре в безистена на ул. „Искър“ 54. В събота и неделя не приемат гости, затова направете своята резервация през седмицата. Кухнята на „Мистър Ули“ работи до 21 ч., така че е добре да си запазите маса по-рано.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги