30/06/2022

/

InGlobo

/

Истории

/

Ловци на истории: Истории със зелен отпечатък

InGlobo отправя важни послания за намаляване на въглеродния отпечатък и вредите за околната среда чрез зелено събитие в сърцето на София

„Бъдещето на живота на Земята зависи от способността ни да предприемаме действия. Много хора правят каквото могат, но истинският успех може да дойде само ако има промяна в нашето общество, в нашата икономика и в нашата политика. Със сигурност носим отговорността да оставим на бъдещите поколения планета, която е здрава и обитаема от всички видове.“

Сър Дейвид Атънбъро

Ние, в InGlobo споделяме напълно вярването на Сър Атънбъро и знаем, че като медия имаме силата да отправяме важни послания и да променяме нагласи. Затова и третото издание на Ловци на истории ще бъде със “зелен отпечатък”, в което ще поставим темата за въглеродния отпечатък, както наш личен, така и на корпоративно ниво, ще поговорим за това що е то кръгова икономика, какво значи да си устойчив и да живееш природосъобразно, за климатичните промени и биоразнообразието, за това какво е zero waste трендът и всички онези неща, които засягат нашето бъдеще като хора на планетата.

Вярваме, че устойчивото развитие и намаляването на вредата за околната среда трябва да бъдат на първо място в дневния ред на всички – за нас като личности, за компаниите, за нациите. Не можем да чакаме промяната да се случи от само себе си. Не можем винаги да чакаме някой друг да направи това вместо нас. Тук и сега зависи от нас да предприемем стъпки в тази посока, защото промените са вече видни – ледниците се топят, температурите се повишават, а сметищата са препълнени. Съобразяването с нашия екологичен отпечатък и цялостното ни въздействие върху околната среда сега е по-важно отвсякога.

Според доклади на WWF, настоящите усилия за опазване на природата се провалят, защото не са достатъчно амбициозни, за да съответстват на мащаба на заплахата, пред която е изправена планетата. Затова и от WWF призовават политическите и икономическите лидери на най-високите нива да се ангажират с координиран, глобален план за действие за защита на планетата. Развитието на серия от жизненоважни международни споразумения би поставило околната среда в центъра на нашите икономически, политически, социални и финансови системи и би интегрирало усилията за справяне с промените в климата и намаляването на биологичното разнообразие.
Ние, като отделни индивиди, не можем да решим световните екологични предизвикателства сами, но можем да бъдем пример, и да изиграем значителна роля в стимулирането на по-широка обществена трансформация, ако използваме гласа си, за да привлечем ефективно и други хора заедно с нас по пътя към устойчивостта. С правилната информация навреме можем да променим трайно поведението на хората към намаляване на вредата за околната среда и увеличаване на обществената отговорност.

Големите и малките избори за “по-зелен” живот

В Ловци на истории този път, ще говорим за големите избори, но и малките стъпки, които предприемаме както за да намалим рисковете за здравето си, но и за да си осигурим по-добра среда за живот и да опазим природното богатство в дългосрочен план. Заедно с нас на сцената ще бъдат личности, които имат висока ангажираност към темата за намаляване на вредата за околната среда и обществото. Ще ви срещнем с хора от бизнеса, които имат силата да променят средата. Защото именно от бизнеса, започват мащабните промени. Ще чуете и хора, които живеят устойчиво и правят своят “зелен” избор всеки ден.

Рада Бонева от Thrift Sheep

Рада Бонева е еко блогър и човек, който живее в хармония с природата. През 2017г. създава блога си Thrift Sheep, който съдържа цяла вселена от полезна информация по отношение на устойчивост, екология, zero waste и др. зелени теми. През октомври 2019 г. Рада прави и естествено продължение на блога си – подкастът “Радини вълнения” (Thrift Sheep Podcast), чиито теми са основно екологични. През 2021 г. Рада е отличена с награда за зелена журналистика в категория Блог от “Зелени Балкани” и получава още няколко номинации за инфлуенсър, блогър и еко активист. Попитахме Рада за нейните еко стъпки в ежедневието й, и ето какво ни отговори тя:

InGlobo: Какво за теб означава carbon neutral в личен план и какви ежедневни стъпки предприемаш в тази посока?

Рада: Зная, че перфектната нула в “zero waste” е утопия, затова и се определям като low-waster. Правя редица ежедневни стъпки, без да се замислям вече години наред, участвам като активист в инициативи и становища. Имам особено мнение по отношение на въглеродно неутралните продукти и компании, защото това си е тежко становище. И уви, саденето на дръвчета не винаги е решението на всички проблеми.

InGlobo: Как възпитаваме в децата си уважение към природата?

Рада: Важно е да прекарваме време сред природата – разходки, преходи, които да се превърнат в експедиции. Да видим тази билка каква е, онова дърво защо има листа, а онова – иглички. Да се учим откъде идват ресурсите – и че никой от тях не бива да бъде приеман за даденост. Как отглеждаме храната си, и как едно цветенце може да порасне пред очите ни, с правилно положените грижи. Да се учим да уважаваме и животинките, дори да са беззащитни насекоми, а не да упражняваме необоснована детска агресия.

Ани и Стойчо създатели на Eco Switch и Stаtion Zero

Друг силен пример в нашата дискусия и важен глас в намаляването на вредата за околната среда са Ани и Стойчо – партньори в живота и в каузата за намаляване употребата на еднократна пластмаса. Ани и Стойчо създават Eco Switch през 2018 г., защото искат да направят нещо отвъд личните си усилия в посока към намаляване на отпадъците, а вече повече от година са и горди собственици на единствения zero waste refill магазин в България – Station Zero. Ани и Стойчо силно вярват, че действията на всеки един от нас имат значение и заедно се стремят да подобряват средата, в която живеят, към по-добро. Eто какво споделиха те:

InGlobo: Последното нещо, което занесохте на поправка?

Ани Еco Switch: Сушилник за дрехи. Занесох го в родния ми град Нова Загора, където го поправиха и го върнаха към живота. За мене по-смислено да поправиш вещите, които имаш, вместо да купуваш нови, което е по-лесният, но не и екологичен начин.

InGlobo: Какво за вас означава carbon neutral в личен план и какви ежедневни стъпки предприемате в тази посока?

Стойчо Eco Switch: В личен план се стремим да живеем с минимален отпадък, а ежедневните ни стъпки в тази посока постепенно се превърнаха в начин на живот. Въглеродният неутралитет е постоянна и продължаваща цел, която се крепи на баланса в природата. Хората сме част от природата и изглежда, че трябва по-често да си го повтаряме.

Бизнесът в помощ на природата

Човешката дейност продължава да излага на риск естествените екосистеми на Земята и необходимостта от по-голяма защита на местообитанията на дивата природа никога не е била по-голяма. Затова бизнесите повече от всякога трябва да обединят усилия за намирането на спешни решения в посока намаляване на въглеродния отпечатък, защита и съхраняване на околната среда и животинския свят.

Силвия Канин, Мениджър вътрешни комуникации във Филип Морис България:

Време е да инвестираме пари в хора, бизнеси и институции, които правят промяна… онези, които ще осигурят стабилно бъдеще за човечеството и живота на нашата планета.
Двама от нашите гост-лектори в Истории със зелен отпечатък са именно представители на бизнеса и хора, които се ангажират трайно с намаляване вредите за околната среда, не само в корпоративен, но и в личен план. Ето какво ни сподели първият от тях – Силвия Канин, Мениджър вътрешни комуникации във Филип Морис България:

InGlobo: Пеш, с колело или с кола? Как се придвижваш всеки ден?

Силвия: Обичам да ходя пеш, но често ми се налага да се придвижвам с автомобил. Откакто станах участник в движението по пътищата, започна да ми прави силно впечатление колко много шофьори просто отварят прозореца на колата си и изхвърлят угарката от своята цигара. Този наглед мъничък боклук, който тежи около 0.2 грама, има своя съществен отпечатък върху природата. Знаете ли, че изхвърлен неправилно, един цигарен филтър, в зависимост от външните условия, може да се разгражда от 3 месеца до 15 години? 15 години… само си представете колко много време е това. Без значение дали пеш, с колело, или с кола, промяната е път, който трябва да изминем заедно и от нас зависи да насърчаваме тази промяна и да бъдем нейни посланици.

InGlobo: Какво за теб означава carbon neutral в личен план и какви ежедневни стъпки предприемаш в тази посока?

Силвия: Вярвам, че малките стъпки могат да ни отведат към истински, видими промени. Ако всеки от нас днес изхвърли освен своя и един чужд боклук, то утре светът ни ще е по-чист. Изключително важно, за да се #ПромениКартинката, e да сме информирани и да разбираме мащаба и фактите около проблема със замърсяването на околната среда. Информацията и личния пример са ключ към промяна на навиците на потребителите. Затова миналото лято Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, за да ни запознае с фактите около глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение.

Калоян Георгиев – старши бранд мениджър в Браун-Форман България.

Другият ни гост, представител на бизнеса е Калоян Георгиев – старши бранд мениджър в Браун-Форман България. Част от портфолиото на Браун-Форман е водка Finlandia, която “стъпва” много внимателно, като се стреми да остави възможно най-малък отпечатък върху околната среда не само във Финландия, но и по целия свят. Водката Finlandia се дестилира в Илмайоки, Финландия, където се използват модерни и ефективни производствени техники, за да се сведе до минимум количеството на отпадъците, в резултат на което процентът на рециклиране и оползотворяване е 99,9%.
Устойчивостта е много повече от модна дума във Финландия. Страната има за цел да се превърне в “социално, икономически и екологично устойчиво общество до 2030 г.” В световен мащаб страната е един от лидерите в прехода от изкопаеми горива към по-устойчиви енергийни източници, в съответствие с целта си да стане въглеродно неутрална до 2035 г. Без Финландия не може да има Finlandia. А без истинско уважение към природата и ангажимент за устойчивост не може да има бъдеще! Попитахме Калоян за неговия личен пример:

InGlobo: Месо или веган? Как си представяш диетата на бъдещето?

Калоян: Вярвам, че всяка крайност изключва противоположния свят, а богатството на живота според мен се корени в баланса. Не съм краен в това отношение, карам го по слух. Обичам да ям повече зеленчуци и плодове през лятото, зимата с приятели си правим домашни сушени суджуци, колбаси. Доставя ми удоволствие да си подготвя печени червени чушки за зимата, да правя вино, ракия, лютеница и сладка. Един вид, поддържам традиции от дядовците ми, както правят и родителите ми. Примерът е важен! В бъдеще си представям, че много от храната ще се отглежда в лаборатории по ред причини, ще се прави от съставки, които не сме си представяли, като скакалци например, но от нас зависи да отложим този момент по-далеч във времето.

InGlobo: Как възпитаваме в децата си уважение към природата?

Калоян: Все още нямам деца, но съм бил най-голям внук и съм давал пример на братовчедите и сестра ми. Личният пример, възпитанието във физически труд са ми помогнали да имам отношение към природата, растенията, морето, околната среда. Като пушач, когато правя разходки в природата винаги събирам в джобен пепелник фасовете си и ги изхвърлям в кофа, като се върна в цивилизацията. Не е много, но влияя на приятелите ми и хората, с които съм. Когато аз бях дете, бях влюбен в анимацията “Капитан Планета”, мисля че подобно съдържание е много полезно в ранна детска възраст, за да задаваш въпроси и да калибрираш в главата си какво трябва да е мястото ти в света.

Мария Лазарова – Мениджър на социалните проекти в bTV Media Group.

И последният ни гост в дискусията е вдъхновяващата Мария Лазарова – Мениджър на социалните проекти в bTV Media Group.

Мария Лазарова е мениджър на най-мащабната доброволческа акция у нас от старта на инициативата “Да изчистим България заедно” от 2011 г. до днес. Не крие удовлетворението си от постигнатите резултати – над 2 500 000 доброволци са участвали в голямото чистене на България през изминалите девет години и са събрали заедно 94 338 тона отпадъци. По-ценна за Мария обаче е голямата промяна – децата, които вече забелязват къде и как околните изхвърлят отпадъците си, възрастните, които ги възпитават все по-целенасочено в грижа към природата и местата, в които живеем. За нея „Да изчистим България заедно” е възможност да дадем добър пример и да създадем една различна добра новина – за всички нас, за децата, за българската природа.
За 10-та поредна година Да изчистим България заедно ще обедини институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. Кампанията, която е част от проекта на bTV Media Group „ДОБРИЯТ ПРИМЕР“, ще се проведе отново в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”. През 2022г. Световният ден на почистването на планетата, в който за шести пореден път ще се включи и България, ще се проведе на 17 септември 2022 г.
Тази година най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас ще се проведе под надслов „Подай ръка на природата“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

„В изминалите две нелеки години най-големият ни приоритет се оказа здравето – както нашето лично, така и това на природата. Изолацията по време на пандемия засили връзката на хората с природата, при която всички ние потърсихме спасение. През 2022 г. идва моментът, в който всички заедно да се погрижим отново за нея, защото тя е нашият общ дом и на 17 септември с кампанията „Да изчистим България заедно“ ще докажем, че силата е в нашите ръце”

коментира Мария Лазаровa.

Основният въпрос, който събитието има за цел да зададе към всеки един отделен човек е: Какво може да направи всеки един от нас? Какво можем да сторим, за да направим разликата? И краткият отговорът е, че имаме силата да избираме какво обличаме, какво ядем, как пътуваме и в какво влагаме парите си. И ако достатъчно хора настояват за промяна, промяната ще дойде. По-дългият отговор на този въпрос и голямата картинка ще чуем от нашите гост-лектори в Истории със зелен отпечатък на 5 юли в сърцето на София – Университетската Ботаническа Градина.

Сцената на събитието ще бъде специално аранжирана с мебели на КАRЕ България, с дизайн, който естествено пасва на екстериора на Ботаническата градина. От 1981 година компанията изненадва с несравнимо и неизчерпаемо разнообразие от автентични и вдъхновяващи мебели. KARE не прилича на никоя друга марка в издирването на запомнящи се продукти, разработването на тенденции и иновации в дизайна на мебели, за да изпълни мечтите на обзавеждащите ентусиасти. Такава е и екологичната линия, която изповядва идеята за сближаването между хората и дивата природа. За декорацията в екологичен стил не се използват изкуствени материали, естествеността тук е от първостепенно значение. Мебелите са в опростена геометрия, без излишна декорация, изработени от естествено дърво, бамбук, текстил. Характерните особености на екостила в интериора са минималистичният подход, удобството и функционалността. Няма място за многобройни декори, масивни и тежки мебели. За довършителни работи се използват естествено дърво и камък, стъкло, хартиени изделия, продукти от памук и лен.

Освен дискусиите на сцена, ще има много забавления, екологични подаръци за първите 50 гости на събитието и една специална активация на Finlandia Botanical с техните невероятно свежи коктейли Herbarium и Rose Spritz, при която всеки поръчал коктейл, ще получи семена за засаждане на рози, в опаковка от рециклируем материал.
Нашите приятели от FRUDADA ще ни подкрепят със свежи сокове и студен зелен чай с различни вкусове – зелен чай с нар и зелен чай с лайм и мента. С леко тръпчива нотка, студеният чай FRUDADA e естествено сладък и напомня на уханно и безгрижно лято. За нас е повече от удоволствие да си партнираме с бранд, чиято мисия е да направи здравословния начин на живот по-достъпен и приятен за повече хора. FRUDADA приготвят студено пресовани смутита, освежаващи напитки и сладолед, използвайки само свежи и хранителни съставки като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Без консерванти, оцветители и аромати.

Кога: 05.07.2022 г., 19 ч.

Къде: Университетска Ботаническа Градина – ул.Московска №49

Ще се радваме да споделим една смислена вечер под звездите, в зеленото сърце на София!

Събитието се организира с неоценимата подкрепа на Промени Картинката, MINI България, Finlandia Botanical, КАРЕ България и Frudada.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги