Food Stories: Кулинарните дестинации на Bohemian Hall

Първият Food Hall отвори врати в София за всички фенове на интернационалната кухня

InGlobo и „Лудогорско пиле“ отново тръгват на кулинарно пътешествие в съвместната рубрика Food Stories. В нея търсим и откриваме качествени места, които предлагат иновативен подход към вкусната храна, като съчетават кулинарни традиции от България и света. А така и животът става по-красив. С тази рубрика искаме да подкрепим предприемачите в хранително-вкусовия бизнес в България, които работят със страст, без значение на трудностите, които срещат. Защото вярваме, че да подкрепяме българското е добър пример. 

Тези от вас, които са пътешествали из Европа сигурно добре познават места като Time Out Market в Лисабон, Mercado de La Boqueria в Барселона и други food halls, в които разнообразието от вкусове, аромати и творческа кухня са издигнати в култ. От години food hall концепцията е най-бързо растящият и набиращ широка популярност формат на съвкупност от места за хранене под един покрив, предлагащ кулинарно разнообразие в неформална обстановка.

Ето че и София има своя първи food hall, и то не какъв да е, а бохемски и разточителен за всички фенове на добрата интернационална кухня. Откриваме Bohemian Hall в сърцето на София, на ул. Г.С.Раковски №116, разположен в сградата на бившия хотел Севастопол – някога любимо място за срещи и запознанства на софиянци. Още от входа ни посрещат снимки на стара София, а вътре високите тавани, черно-белия шахматен под, кожените сепарета и класическия стил напълно синхронизират с духа на столицата от миналия век.

Аромати и гледки ни притеглят навътре и вече знаем, че това място бързо ще се превърне в специално за много хора, заради богатия избор от кулинарни изпълнения – за кафе и закуска, брънч, обяд с колеги или бърза вечеря с приятели преди петъчния купон. Всъщност всеки любител на добрите коктейли може да подгрее с едно Негрони още при влизането си в Bohemian hall при гурме бара на Canary Cafè & Bar. При тях всеки може да опита авторски миксове на традиционни питиета от различните видове интернационални кухни.

От островната кухня до Европа

Тръгваме на кулинарно пътешествие с Honu Hawaiian BBQ – автентична храна от райските острови. Поръчваме си емблематичните им Honu pokè bowls по авторски рецепти, които са уникална комбинация от висококачествен японски ориз, прясна маринована риба (ние опитахме със сьомга), пилешко, телешко, или тофу, свежи зеленчуци и специалния им Honu дресинг. Не пропускаме и сочните свински ребра с хавайска марината, нежни картофи с пармезан, колсло и пикантни краставички. Не сме били на Хаваите, но мигом пожелахме да отидем там.

Ако все още сте на рибна вълна и обичате сурова или маринована риба, то SushiTime е вашето място в Bohemian hall. Автентичната японска кухня, създадена от Виолета Петрова ни изумява с вкус, прецизност и любов.

Азия се пренася на Раковски и с Virtuoso Bubble Tea. Ако искате да утолите жаждата си между различните ястия от щандовете опитайте техния bubble tea! Откриваме и автентична виетнамска кухня със свежи съставки, която вече нямаме търпение да опитаме.

Ако студените есенни дни вече ти идват в повече, имаме добра новина. SIPI SUPA by bas#tag ще приготвят всеки ден по няколко различни топли супи, които да те стоплят. При тях ще откриеш още разнообразие от салати и сандвичи, като напр. кубинския сандвич с печено свинско контра филе, шунка и сос айоли, или пък фиш екмек, който сме опитвали само в Истанбул.

The Flying Pig пък е една от новите кулинарни дестинации в Bohemian Hall, начело с шеф Веселин Чавдаров, който предлага нов прочит на българската и чуждестранна кухня. Вече слюноотделяме пред вида на кюфтенцата от рибена кайма и fish and chips.

Под вещото ръководство на шеф Стоян Сейменски откриваме и Hambar Premium Street Food. Знаем, че тук са най-добрите бургери, хотдог, сандвичи, ребърца, и картофки. Препоръчват ни сандвича с дърпано свинско, бестселъра им хотдог „Хамбар“ и трюфел бургер. Отбелязваме на дъската и две интересни предложения – бургер със синьо сирене и бургер с калмари.

Hola amigos!, ни казват от Don Fernandez. Техният спот очарова със страхотна тексаско-мексиканска храна с европейска нотка, която е подходяща за всеки вкус. Тук определено готвят с много страст, а освен невероятните им бурито, тако и кесадия не пропускай техният начос, който запичат с кашкавал на фурна по типично мексикански маниер.

„Повечето световни проблеми могат да бъдат решени с чиния добър хумус“, ни казват от любимия ни hummusbar, който също примамва на територията на Bohemian Hall. Те са с изцяло вегетариански предложения и ни очароват с разкошен кремообразен хумус, пита-сандвичи, фалафели, шакшука, лабне с табуле, арабска салата и какво ли още не. Подсказваме, че десертите им също си заслужават и са 100% веган.

Dolce vita с вкусовете на Италия

От Хаваите и Япония, директно “кацваме” в Италия с няколко предложения. Olio D’oliva предлагат вкусни италиански комбинации, следвайки автентични рецепти и залагат на качествени продукти, като напр. специалните зехтин и брашно, които добиват от собствени земи в Италия. Апетитните им сандвичи и впечатляващи гурме пици примамват от витрината и започваме да мечтаем за Тоскана и Портофино. Само за 4 лв. можем да се насладим на pizza al taglio в няколко вариации – аматричана, бурата и мортадела, вегана, сан даниеле и дяволо. А т.нар paninozza – вид италиански сандвич ни пренася през различните области на Италия – Кампаня, Лацио, Сицилия, Калабрия, Ломбардия и много други.  

Друга италианска гурме дестинация е представена от Juliano’s, които залагат на прясна паста, домашно приготвени сосове, ризото и…сладолед! Освен традиционните Карбонара и Болонезе, готвачите ни изненадват с авторска рецепта Мафалде Джулианос – прясна лимонена паста, риба тон, рачешки щипци и пресен магданоз. Нямаме търпение да опитаме и студеното ризото Фреда поло с императорски ориз, пиле, царевица, зехтин и доматено конкасе.

Сладък живот

Cakey Bakey e сладката дестинация в кулинарното ни пътешествие в Bohemian hall. Те предлагат най-добрите си сладки и солени печива, като използват само висококачествени, натурални съставки, а рецептите им са изумително вкусни и правени с много любов. Взимаме си парче плодов пай, а следващия път си запазваме за техните авторски десерти.

Финишираме при чудно вкусните палачинки на Палачинкарница Тиган. Техните палачинки и гофрети са с изцяло натурални и истински съставки, а рецептите им са авторски, разработени съвместно с вещи сладкари. Поръчваме традиционно палачинка с шоколад, банани и ягоди, но погледа ни тегли и към протеиновата палачинка с фъстъчено масло, банан и сушени боровинки. Не можем да не отбележим и белгийска гофрета с много Нутела и свежи плодове.

След този невероятен кулинарен тур в Bohemian Hall, няма как да не признаем, че това е място за истинска наслада за небцето и за душата! Освен като място на добрия вкус, тук ни очакват още страхотна музика и разнообразие от арт събития, които тепърва предстоят. Вече нямаме търпение!

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги