Докато кралят обядва, светът може да почака

Някои от монарсите умират от лакомията си, други се хранят по селски, а трети вдъхновяват националните кухни

Действието се развива на 24 април 1671 г., а мястото му е Шантийи – замъкът на Луи II дьо Бурбон, принц Дьо Конде. Домакинът е в трескаво очакване на крал Луи XIV, с когото са в обтегнати отношения. Но ето че Негово Величество склонява да посети имението, за да обсъди с принца предстоящата френско-нидерландска война, от която Дьо Конде ще извлече съществена облага. Той вече е поискал от краля голяма сума, за да предостави собствената си армия, и се надява гостуването да финализира сделката.

Луи XIV изпраща известие, че пристига заедно с целия си двор от 3000 души. Съдбата на дома Конде е на карта – от успеха на приема зависи бъдещето му. Целият замък е на крак. За подготовка на тридневното гостуване персоналът разполага само с 15 дни. Разкошните банкети трябва да се редуват с театрални и музикални представления на фона на пищни декори, така че кралят нито за минута да не скучае. Но най-смайващата атракция, на която домакинът разчита, са блюдата, излизащи от кухнята на главния готвач Франсоа Вател.

Вател не за пьрви път посреща Луи XIV. На 22 години той постъпва в замъка Во льо Виконт като помощник-готвач на иконома на виконт и маркиз Никола Фуке, регент на още съвсем младия крал. Качествата на Франсоа скоро са възнаградени с назначаването му за домоуправител на Фуке. На 17 август 1661 г. Никола Фуке е домакин на двора на крал Луи XIV, тогава 23-годишен, и на кралицата майка Анна Австрийска. Вател е едновременно и ръководител на протокола, и иконом по организиране на празненството. Предлаганото меню е огромно и с множество деликатеси – фазани, яребици, пъдпъдъци. В ястията на благородниците има злато. Десертът е създаден от самия Вател – пухкав сметанов крем с вкус на ванилия, останал в историята като крем „Шантийи“ по името на последния замък, в който го приготвя.

Снимка: Getty Images

Сега вълнението на готвача на принц Дьо Конде е разбираемо. 10 години след триумфалното посрещане на Луи XIV той трябва да надмине себе си и да блесне още по-ярко. За предстоящата трапеза не се жалят пари, отворени са избите на Дьо Конде, доставчици прииждат отвсякъде. Предвидливият шеф-готвач не оставя нищо на случайността: редките продукти се поръчват от няколко места едновременно, за да не повлияят евентуални проблеми с транспорта на кухнята. Във всичко Вател демонстрира краен перфекционизъм, но… се оказва безсилен пред природите стихии.
Замъкът Шантийи отстои на 40 км от Париж и на 200 км от бреговата ивица.

Последният ден от посещението на краля е отреден за банкет, посветен на морската митология, рибата и ракообразните. Вател е на крак още в 4 ч. сутринта и очаква доставките, но предишната нощ се е извила нечувана буря и на сутринта рибарите му донасят едва няколко риби. Готвачът изпраща хора до всички пристанища, но и там няма улов, а времето напредва. Принц Дьо Конде кърши ръце, а Франсоа Вател е пред инфаркт, още повече че почти не е спал през последните три денонощия. Съветват го да полегне. Преди да се оттегли в стаята си, той заявява на първия си помощник Гурвил: „Господине, аз няма да оцелея от този срам. Имам чест и репутация за губене“. След това се затваря, закрепва меча си на вратата и се пронизва три пъти. Първите два удара не са смъртоносни, но третият пронизва фатално 40-годишния кулинар. В същото време започват да пристигат върволици от талиги с риба. Слугите търсят Вател и хлопат по вратата. Накрая я разбиват и откриват главния готвач удавен в собствената си кръв.

Снимка: Getty Images

Разказваме тази история не за да подчертаем докъде може да стигне човек, напълно отдаден на работата си, а да илюстрираме огромната роля на храната в политическите и светските отношения в миналото, а може би и днес.

От оригиналността на едно блюдо, както виждаме, може да зависи дори започването на една война или пък… прекратяването ѝ; щедри трапези са печелили съюзници и са определяли политики.

В брой 64 на InGlobo ви каним на кралска трапеза с разказа за особеностите и излишествата в хранителните навици на коронованите особи. Прочетете я чрез онлайн четеца в сайта или поръчайте любимото списание на pdf или на хартия от онлайн магазина ни тук.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги