Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Кога: 25.04.2024 г., 19 ч. Вратите отварят в 18:30 ч.
Къде: Event Space 2020 (малкото НДК, бул.България №1)

 

15.00лв.

Изчерпан

Цена на билет на място – 55 лв.

В старата българска поговорка „Никой не е по-голям от хляба“ е вложен смисъл, по-голям от живота. Хлябът е свещен, той е наше начало, живот и същност, той е първата ни дълга връзка с ресурсите на природата, задържайки ни на място или местейки ни на друго по пътя към това да го осигурим. Омесването на хляба е процес, който учи на търпение и разбирателство. Хлябът е продукт, способен да променя света, да очертава ценностите му и да отразява собствените ни стандарти. И е важно те да бъдат етични, повече, отколкото високи.

В България хлябът има дълга и важна история не само като ключова храна, но и като символ на домашния уют, здравето и добрата година. Традициите ни са свързани с него и родствениците му: обредните питки, погачите и печивата. Във всеки един празник на българина и в обредността на хлябовете е скрита дълбока символика, свързана със слънцето, плодородието и нашите корени. А когато човек познава миналото си, знае кой е и не губи себе си.

Каним ви заедно да разберем повече за превъзходството на пшеничното зърно и неговата специална природа и за хляба като продукт с любопитна биологична „архитектура“ и смисъл, вплетен в обредността и обичаите на българина.

Ще дегустираме обредни хлябове от цяла България с различни сортове пшеница, а нашата водеща Мария Жекова ще търси отговори от Свилен Класанов и д-р Иглика Мишкова на най-важните въпроси:

  • Защото хлябът е наше начало, но и продукт, способен да променя света?
  • Къде е човекът днес в отношението си към хляба? Пазим ли връзката си с „насъщния“, древните сортове пшеница и традициите?
  • Откъде идва брашното ни днес и какъв хляб консумираме?
  • Как се приготвя занаятчийски и обреден хляб по най-автентичния начин?
  • Какво отличава обредния хляб от стандартния?
  • Защо месенето има силата да успокои сетивата и ума ни?
  • Какво е присъствието и ролята на хляба в различните обичаи на българина и Великден?

Какво да очаквате?

Дискусия с гостите в неповторимия стил на „Ловци на истории“ и разговор с публиката.

Дегустация на обредни хлябове от цяла България и на други печива.

Изложба на архивни изображения на обредни хлябове от България (със съдействието на Националния етнографски музей).

Нашият екип ще ви посрещне и с напитка за „добре дошли“ на входа на Event Space 2020, а на изпроводяк ще можете да отнесете със себе си книжка, описваща обичаите и обредността на българите през Страстната седмица, подготвена от Националния етнографски музей, и копия на архивните изображения на обредни хлябове, включени в изложбата.

По време на събитието ще обявим и двe работилници за месене и печене на хляб с водещи Мария Жекова и Свилен Класанов.

25 април, 19 ч., София – Event Space 2020 (малкото НДК, бул. „България“ 1)

Кои са нашите ловци на истории?

Мария Жекова – MasterChef на България, водещ на предаването по bTV „Вкусът на България“, създател на хранилището за мечти „Силивряк“ в Родопите

Иглика Мишкова – етнолог и гл. ас. д-р в Националния етнографски музей – БАН

Свилен Класанов – създател на заведенията „Слънце Луна“ – пекарни и ресторанти в София, мелничар и собственик на автентична работилница за хлебарство в с. Еремия, Кюстендилско

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги