За бъдещето на пътуванията – част II

Продължаваме нашето пътешествие към нови места, които чертаят устойчиво бъдеще с повече мисъл за хората и иновативни концепции, променящи травъл индустрията

Почти откакто съществуват градове се полагат усилия за създаване на идеални такива. По време на Италианския ренесанс се раждат места като Пиенца и Палманова – изящно планирани центрове, които са паметници на хуманистичното мислене. През ХХ век град Бразилия и индийският Чандигарх съчетават политически цели с авангардна архитектура. Мечтата изглежда неизменна: да се постави ново начало, да се изгради жив прототип, който да вдъхнови света. Желанието е трайно. В настоящия момент има множество планове за създаване на метрополиси от нов тип.

Поколения наред хотелите са били отличници и новатори в области като дизайн, обслужване и хранене. Но през XXI век това вече не е достатъчно. Все повече нови хотелиерски брандове се фокусират върху големи проблеми, които са важни за информираните граждани на света – опазване на околната среда, устойчивост, образование, общност. Много от хотелите от този тип извеждат своята идентичност от ангажимента си към подобни каузи.

В първия материал от тази поредица разказахме за градове и места, задвижвани от хора с поглед в бъдещето, движени от устойчивостта, технологиите и опазването на околната среда. Сега разказваме за още няколко подобни инициативи, които се фокусират върху възстановяването на средата, опазването на местни общности и култури и дори върху постигането на негативен въглероден отпечатък.

District Hive – автономно убежище

Концепцията зад тези иновативни автономни луксозни хотели в капсули определено е за поколенията Y и Z. District Hive е убежище за пътешественици, фанатици на тема социални медии и гурмани, изследователи и дигитални хора. Представлява напълно самоподдържащо се, автономно жилище, което може лесно да бъде възпроизведено с минимално въздействие върху природната среда.

Близо до испанския град Гранада, по протежение на пустинен пролом в планината Сиера Невада, стои постройка, направено предимна от стъкло. Правоъгълната структура, вдъхновена от космическата совалка, произвежда достатъчно енергия, за да работи четири дни без слънце, събира до 250 литра вода от въздуха всеки ден и превръща всички отпадъци във вода за напояване и пепел, която може да бъде безопасно изхвърлена. Всичко в къщата се управлява от изкуствен интелект, който автоматично регулира потреблението на енергия. Приложението District Hive контролира осветлението, звука, температурата и дори ароматите с едно докосване на пръста.

Капсулата на District Hive в Сиера Невада

District Hive смята да постави подобни капсули и на други места през следващите години, като същевременно вдъхновява други да създават самоподдържащи се места за отдих. Всеки хотел капсула е напълно транспортируем и може да бъде разположен на всякакъв терен, дори там, където строителството е невъзможно.

Хотел „Марсел” – втори живот за старите сгради

На около 3 километра от внушителните псевдоготически кули на „Йейл“, този отдавна запуснат бруталистичен монолит от 1970 г., дело на майстора на „Баухаус“ Марсел Бройер, получава нов живот като първия хотел в САЩ, който не използва изкопаеми горива.

Архитектите от Кънектикът Becker + Becker придобиват сградата от IKEA, изтръгват азбеста и реставрират характерната фасада. Бруклинското студио Dutch East Design трансформира офисите и изследователските лаборатории в минималистични бетонни сиво-карамелени стаи и фоайета. Сега „Марсел“ живее в рамките на Tapestry Collection by Hilton като хотел със 165 стаи, който се очаква да бъде сертифициран като т.нар. passive-house до 2023 г.

„Красотата на сглобяемия бетон на Бройер се състои в това, че той се поддава на системата за тройно остъкляване и топлоизолация, необходима за концепцията passive-house, основана на вековни ефективни методи за отопление и охлаждане на сградите“, обяснява Дитер Картрайт от Dutch East Design. Слънчевите панели и умната система за осветление Power over Ethernet (PoE) осигуряват енергия, но и я пестят, като за целта се използват електронни сенници и други екологични решения.

Хотел „Marcel“ е на път да стане първият американски хотел с нулево нетно потребление до 2023 г., създавайки важен прецедент за хотелиерската индустрия в страната.

CampV – туризъм в нов облик

Миньорски лагер от 40-те години на миналия век се превръща в дестинация за отдих с глемпинг, посветена на изкуството в селските общности. Бившият миньорски град край Натурита в щата Колорадо вече е арт място, привличащо местни хора и пътешественици с вкус към приключенията.

Когато през 70-те години на миналия век мините в югозападно Колорадо са затворени, някои от градовете успяват да се превърнат в ски курорти. Други като Натурита фалират. През 2017 г. агентът по недвижими имоти от Телърайд Натали Биндер закупува разрушения миньорски лагер в Натурита и с помощта на двама архитекти прекарва четири години, за да промени предназначението на 49-те хектара в място за изкуство.

Тентите на CampV

Открит през април 2021 г., CampV приема гости в малки бунгала, глемпинг тенти и каравани и предлага динамични културни програми (филми, концерти, арт работилници и др.), които рядко се срещат в отдалечените общности. Проектът получава и 2 млн. долара от инициативата за безвъзмездна помощ за съживяване на общността в Колорадо, които ще бъдат използвани за финансиране на публично пространство за изкуство и събития, което ще дебютира до края на 2023 г.

Ротердам – град на бъдещето

По време на Втората световна война Ротердам е разрушен до основи. Три четвърти век по-късно най-големият пристанищен град в Европа си е извоювал нов имидж на град на бъдещето. Докато Амстердам, Утрехт и Хага отдавна са бастиони на изкуството и културното богатство, допреди десетилетие Ротердам се възприемаше като град на работниците. Началото на еволюцията на града в пионер на обмисленото градско обновяване може да се проследи до 2007 г., когато Ротердам се присъединява към C40 Cities – мрежа от 96 метрополиси по света, които се противопоставят на изменението на климата с амбициозни целеви действия. Оттогава насам градът засилва ангажимента си за действия в областта на околната среда, като през 2019 г. подписва собствено споразумение за климата и намаляване наполовина на емисиите на въглероден двуокис и парникови газове до 2029 г. Стъпките за постигане на тази цел са материализирани в града – от пивоварни, които произвеждат бира с дъждовна вода, до пестяща място плаваща ферма, разположена в пристанището.

Креативни къщи с форма на шестоъгълник на фона на облачното небе в Ротердам

Инвестирайки в зелени площи и стимулирайки интелигентния дизайн, Ротердам не само настига космополитните си нидерландски братя и сестри, но и се превръща в лидер сам по себе си – и, честно казано, всичко изглежда толкова добре, че скоро вероятно и други градове биха последвали примера му.

Regenerative Travel – помощ в устойчивото пътуване

Компанията Regenerative Travel дава възможност на туризма да насърчава социалното въздействие върху околната среда. Oснованата от Аманда Хо през 2019 г. фирма позволява на пътешествениците да използват туризма като сила за добро, като обръщат негативните въздействия и се фокусират върху регенерацията. През май 2022 г. компанията стартира своя абонамент RegenerativeTravel+, за да помогне на пътуващите да преразгледат начина си на мислене, когато тръгват на пътешествие – от опаковането и планирането до по-автентичното преживяване на местата. Абонаментът, който струва 99 долара на година, предоставя насоки и образователно съдържание, включително туристически водачи, туроператори и дейности, ангажирани с регенеративна работа, и предлага хотелски кредити и ексклузивни услуги с партньори като Rockhouse Hotel в Ямайка и Gangtey Lodge в Бутан.

„Вярваме, че регенериращият пътешественик започва с начина, по който той избира да се ангажира с дестинацията“, казва Хо. С тези ценности тя се надява да насърчи прехода на травъл индустрията към по-регенеративни модели.

Dehouche – туризъм, основан на общността

Благодарение на партньорството с новосъздадена туристическа общност, базирана в пет села на коренното население в северна Бразилия, първият по рода си в страната туроператор Dehouche позволява на пътешествениците да се докоснат до живота на селата, скрити в дълбоките тропически гори на Амазония.

Новите туристически маршрути на Dehouche, базирани на създаването на общност, обещават потапяне в отдалечените територии на Рио Негро, приток на река Амазонка, наречен така заради тъмните си води. Селата са колективи, които с помощта на бразилската неправителствена организация Instituto Socioambiental си поделят отговорностите за различните роли, необходими, за да покажат на посетителите най-доброто от региона и да се уверят, че всички получават справедливо възнаграждение – от шофьорите в джунглата и водачите на лодки до готвачите, музикантите, фермерите, събирачите на фуражи и занаятчиите. Пътешествениците могат да се качат на моторна лодка и да стигнат до селища, където доскоро е било забранено влизането на външни лица, към тях може да се присъедини антрополог, който да даде представа за местните общности, а накрая пътуването може да завърши с преход в планините Герейрас и нощувка в хамаци или обикновена хижа. Освен незабравимото преживяване, което носи пряка полза на тези общности, гостите научават от първа ръка и за многобройните заплахи за Амазония – от незаконното земеделие и минно дело до трафика на наркотици.

Mashpi Lodge в Eквадор

Тези общности работят ръка за ръка с Dehouche, за да разработят и одобрят маршрутите и модела на ценообразуване, като по този начин предлагат преосмисляне на понятието „туризъм, основан на общността”. Това не е конвенционален луксозен туризъм, който функционира като неправителствена или благотворителна организация. Това е модел на общностен туризъм, който гарантира, че общностите имат равен глас при определянето на условията и какво могат да спечелят самите те.

Voygr Expeditions – въглеродно негативен туризъм

Тази компания за експедиции е издигнала природозащитния туризъм на следващо ниво, като запознава пътниците с общностите и екосистемите на Централна Азия.

От 2012 г. насам Voygr организира екскурзии с водачи по древния Път на коприната, Хималаите и Северна Индия. Пътуващите с експедиционната компания не спят в конвенционални легла или хотели, когато изследват Централна Азия. Вместо това отсядат в прости традиционни юрти и уютни спални чували, а теренът остава практически недокоснат, което помага на пътешествениците да достигнат до крайната си цел и награда: несравним достъп до неуловимите снежни леопарди (и не само). Устойчивостта и опазването на околната среда са двата стълба на компанията – Voygr изчислява въглеродния отпечатък за всеки маршрут и засажда борови дървета, за да компенсира въздействието. Освен това повече от 20% от годишната печалба на компанията отива за опазване на снежните леопарди, сибирските тигри и други застрашени видове. Компанията ангажира местните общности и наистина оставя местата по-добри, отколкото ги е намерила. (Voygr е не просто въглеродно неутрална, а въглеродно негативна.)

Граждани на Големия бариерен риф

Сега повече от всякога посещението на Големия бариерен риф може да бъде ползотворно. Без значение къде се намирате по света, вече можете да помогнете за опазването и защитата на рифа. Организацията Citizens of The Great Barrier Reef има мисия да увеличи усилията за опазване на Големия бариерен риф и рифовете по света.

Това райско място от години е засегнато от климатични промени. Покачването на температурите на световните океани води до избелване на коралите – процес който води след себе си трайни негативни последствия за цялата екосистема. Надеждата, че едно от най-големите чудеса на природата може да бъде спасено, нараства. Част от новата вълна туристически оператори, които се фокусират върху устойчивото здраве на рифа, е екологът Анди Ридли, основател и главен изпълнителен директор на организацията „Граждани на Големия бариерен риф“. В края на 2020 г. той събира, както сам казва, „разнородна флотилия“ от всички плавателни съдове, които може да намери – от туристически и водолазни лодки до яхти и влекачи, за да организира т.нар. „преброяване на Големия риф“. С помощта на подводни камери участниците в лицето на обикновени туристи на борда документират коралите и морския живот, след което качват снимките си в платформа, за да могат учените по света да вземат информирани решения за здравето и бъдещите грижи за Големия бариерен риф. Третото преброяване за тази година бе проведено през октомври.

По-голямото въздействие на тази инициатива е нейната повторяемост в други уязвими кътчета на планетата, където тя може да бъде адаптирана за мащабни проучвания за опазване на околната среда.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги