За бъдещето на пътуванията– част I

Отправяме поглед към нови места и смели нови концепции, които движат травъл индустрията към бъдещето

Пътуването е в нашето ДНК. Човекът пътешества още от древността. Ние в InGlobo вярваме, че пътуването отваря вратата към най-великите и незабравими преживявания, които животът може да предложи. А в подкаста на InGlobo – InСтории научихме, че най-добрите пътувания са свързани с това да се оставиш на ежедневието, да се потопиш в него, и да бъдеш. Себе си.

Никога досега не е имало по-важен момент от този, в който да поговорим за бъдещето на пътуванията, такива каквито си ги представяме, след направената равносметка от коронавирус пандемията. Този разговор дължим не само на факта, че сега хората пътуват повече от всякога, но и на бързото развитие на технологиите и на климатичната криза. Затова и отправяме поглед към компании и хора, които се справят с тези проблеми с творческо мислене, за да ни пренесат в бъдещето в сферите на технологиите, дизайна, устойчивостта, общността, приобщаването, достъпността и опазването на околната среда. От градове, фокусирани върху възстановяването на градската среда, и мащабни програми за опазване на околната среда в селските райони до хотели, които се съобразяват с въглеродните емисии, и авиокомпании, въвеждащи нови мерки за приобщаване – тези новатори променят начина, по който пътуваме.

Сингапур – град градина

Сингапур, който вече е един от най-зелените градове в света, разполага с подробен план за превръщането си в устойчив град на бъдещето до 2030 г. Ли Куан Ю, първият министър-председател на страната, лансира идеята за Сингапур като град градина през 1967 г. Инициативата започва като кампания за засаждане на дървета и оттогава еволюира в план за устойчивост, наречен SGP 2030. Организиран около пет стълба за подобрение през следващото десетилетие, той има за цел да насърчи развитието на града държава, като същевременно намали емисиите на парникови газове и увеличи общественото приемане на по-чисти форми на енергия като например слънчевата.

Зелените градини на Сингапур – природният парк Gardens by The Bay.

Налице са похвални краткосрочни цели като изграждане на повече от 120 хектара нови паркове и осигуряване на възможност всяко домакинство да се намира на 10 минути пеша от зелена площ; утрояване броя на велосипедните маршрути; развитие на кръгова икономика (като например превръщането на пепелта от инсинераторите за боклук в алтернативен пясък, използван за бетон) и др. По-впечатляващи са дългосрочните инвестиции, които планът предвижда, като например финансиране на програми за обучение за бъдещи работни места в областта на устойчивото строителство, слънчевите технологии и зеленото финансиране.

Neom – метрополис на бъдещето

В наши дни има множество планове за създаване на образцови метрополиси. Един от най-амбициозните е Neom – голям почти колкото държава приблизително с размерите на Белгия, но разположен в северозападната част на Саудитска Арабия.

Метрополисът Neom в Саудитска Арабия.

Откакто има градове, има и опити за създаване на идеални градове, и това желание продължава. Neom е може би най-грандиозният от всички „мегапроекти“ на Фонда за публични инвестиции на саудитското кралство. Засега Neom съществува като серия от визуализации, но планът на стойност 500 млрд. долара се състои от „линеен град“ без улици, туристически комплекс с изкуствено езеро и целогодишно каране на ски, както и плаващ промишлен комплекс със 100% чиста енергия. Neom едва ли е първият проект, който предлага плаващ урбанизъм в отговор на сценариите за изменение на климата, но той е най-амбициозният, като се очаква да стартира през 2025 г. Смисълът на Neom е, че чрез интелигентно планиране и технологичен напредък може да се преодолеят някои от традиционните противоречия, които тормозят градовете. Градът ще бъде гъсто населен, но с достъп до природата, ще може да се ходи пеша и няма да има задръствания.

Six Senses Svart – футуристична витрина на устойчивостта

Six Senses Svart е истински поглед към хотелите на бъдещето – ще произвежда повече енергия, отколкото използва. През последните няколко години норвежкото архитектурно студио Snøhetta е водещо в дизайнерската индустрия със своите проекти, съобразени с принципите на устойчивото развитие. Това е същата компания, която стои зад Under, главозамайващия подводен ресторант, който отвори врати на южното крайбрежие на Норвегия през 2019 г. В портфолиото на Snøhetta вече присъства и Six Senses Svart, хотел с 94 стаи във формата на пръстен, който ще бъде открит на брега на норвежката област Хелгеланд през 2024 г.

Six Senses Svart, Норвегия.

Освен че е архитектурно чудо, хотелът е на път да се превърне в първия енергийно положителен хотел в света. Той ще събира повече слънчева енергия, отколкото е необходима за функционирането му, което ще го направи изцяло автономен и самоподдържащ се, със собствено управление на отпадъците и водата, рециклиране и инфраструктура за възобновяеми източници. В XXI век в хотелския бизнес явно отличната храна и дизайн вече не са достатъчни. Все повече и повече нови хотели като Six Senses Svart се фокусират върху големите проблеми, които са важни за гражданите на света.

Churchill Wild – с грижа за животинските видове

Макар да е известна предимно със сафаритата си за бели мечки, компанията Churchill Wild запознава туристите е с още по-неуловим вид: прерийния вълк. Този туроператор, базиран в Манитоба, Канада, не само дава възможност на пътешествениците да се запознаят с иначе недостъпните низини на залива Хъдсън, но също така позволява на гостите да допринесат за изучаването и опазването на видовете.

Облачният вълк на Каска.

Най-новото сафари на Churchill Wild, стартирало през 2021 г. и озаглавено „Прерийните вълци на крайбрежието на Каска”, се фокусира върху Canis lupus nubilus – подвид, който е толкова рядък, че никой от учените не го е изследвал и понякога погрешно се посочва като изчезнал. Заедно с екип от екскурзоводи природозащитници и експерти във фотографията туристите се отправят на 10-дневни експедиции, като правят снимки и записват данни, които се изпращат на учени, за да могат да следят животните. Това се вписва идеално в идеята на компанията едновременно за минимално въздействие и подобряване на крехките екосистеми на Арктика. В условията на топящи се ледове и климат, който постоянно влияе на арктическата природа, да видиш вълци в дивата природа е не само уникално преживяване, но и все по-належащо и тази възможност трябва да бъде запазена.

Интелигентното летище на Истанбул

Създаването на „интелигентно” летище с най-съвременни технологии, които правят пътуването на пътниците безпроблемно и по-интуитивно, е нужно повече от всякога. Откакто за първи път отвори врати за пътници през 2018 г., обновеното летище в Истанбул непрекъснато добавя към терминалите си технологии, базирани на биометрични данни, разширена реалност и изкуствен интелект. Пътниците ще открият иновации като портали за електронни паспорти, интелигентни преводачески услуги, интелигентен паркинг, интелигентна охрана и роботи, насочени към подпомагане на пътниците.

Роботите на летището в Истанбул.

Следващото, което предстои на хъба е въвеждане на лицево разпознаване, за да се премахне необходимостта от документи за пътуване, и опростяване на всяка стъпка от пътуването, включително подобряване на контролните пунктове за сигурност, достъпа до салони, изходите за качване на борда и магазините за търговия на дребно. Концепцията за „интелигентно” летище ще намали опашките и времето за чакане на пътниците. Шестмесечно изпитание на биометричните скенери установява, че технологията съкращава времето за качване на борда с 30%, а паспортните електронни портали проверяват самоличността на пътниците само за 18 секунди.

Accor – завръщане към устойчиво минало

Френската компания за хотелиерство с дългогодишна история, която притежава марки като Sofitel и Raffles, има големи планове да върне носталгичния блясък на пътуването с влак. От основаването на компанията през 1967 г. досега портфолиото на Accor включва хиляди хотели и луксозни марки в 110 държави. Компанията продължава да се движи напред, но с поглед към миналото. През 2023 г. Accor ще заложи на носталгията, като пусне Orient Express La Dolce Vita – шест влака, вдъхновени от блясъка на 60-те години на миналия век в Италия, по маршрути, сред които се открояват тези от Рим до Париж, Сплит и Истанбул.

Интериор от влака Orient Express La Dolce Vita.

Влакът ще разполага с 12 луксозни купета, 18 апартамента (плюс един „почетен” апартамент) и ресторант, всички – луксозно декорирани с ретро мебели и италиански текстил. Очаква се пътуванията да продължат между един и три дни, а резервациите ще бъдат отворени съвсем скоро. След пандемията пътниците все повече възприемат за нормално бавното пътуване и идеята, че придвижването с влакове може да намали въглеродния им отпечатък (например на глава от населението самолетите отделят около два до три пъти повече въглероден диоксид, отколкото влаковете).

Slow – концепция за осъзнат живот

Slow използва прозренията на slow living движението, за да създаде група от хотели и хотелиерски услуги, които предлагат буквално промяна на гледната точка.

Чрез адаптиране на повторното използване, регенеративно земеделие и общност от дизайнери, фермери, писатели, художници и архитекти колективът се стреми да „изгради и подхрани места, които предлагат по-дълбока и по-съзнателна форма на гостоприемство”. За тази цел Slow създават места и организират събирания в Мексико, Испания, Германия и Португалия, целящи да възстановят връзката на човека с природата и със самия себе си.

Slow living и връзката на човека с природата.

Това не е просто бягство от забързаното ежедневие. Slow прилага локален подход към всеки елемент при създаването на интегрирана естетическа среда, предназначена да обогати благосъстоянието и да моделира по-устойчиво бъдеще. Чрез целогодишни и сезонни програми всяко място има централен дискусионен фокус, свързан с неговия природен и културен контекст. Дървената къща в Тулум е посветена на предиспанските занаятчийски и кулинарни традиции на Юкатан, докато творческият кампус Flussbad сред постиндустриалния крайречен район Румелсбург в Берлин се фокусира върху градското развитие, устойчивостта и творческото сътрудничество, а Casa Noble в артистичния квартал Граса в Лисабон функционира като целогодишен културен салон.

Slow копнеят за един по-стар, по-бавен начин на придвижване в света. И все пак гледат към бъдещето, към нови устойчиви технологии и методи на проектиране, към нови идеи и смели мечти. Да бъдеш бавен не означава просто да намалиш темпото на живот. Става дума за това да отделим време, за да преосмислим действията си и да мислим по-дълбоко и отговорно за начина, по който живеем.

Тази концепция идва като естествен финал на днешното ни виртуално пътешествие, в което можем само да си пожелаем да имаме бавен и релаксиращ уикенд. А тук е и точното място да споделим за една нова посока, в която поема и подкастът на InGlobo InСтории. През ноември стартираме една нова мини поредица от епизоди, която ще изследва пътуванията в безпрецедентна дълбочина, надхвърляща клишетата и предубедените представи за местата, на които отиваме. Ще срещаме пътешественици с откровения по пътя, които ще размишляват върху усещането си за място, върху това какво научават за себе си на път и за това какво ги движи. Stay tuned! До тогава слушайте InСтории.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги