Съвременните пепеляшки не чакат полунощ

Момичета от народа стават кралици благодарение на своя чар, образование, упоритост в любовта и умение да бъдат над предразсъдъците

Весел нрав вместо каляска от тиква и диплома вместо кристална пантофка събират вече девойките със скромен произход с женихи от кралски семейства. Най-новата история показва, че приказката за Пепеляшка все по-често се превръща в реалност и за да се случи това, няма нужда от добри вълшебници. Корони красят главите на весела финансистка в Холандия, на репортерка в Испания, а специалистка по маркетинг е кралица на Йордания. Всички тези късметлийки имат една обща черта – през ум не им е минавало, че съдбата им е отредила да станат съпруги на принцове. Не всички истории обаче започват и вървят гладко, въпреки че в тези приказки няма зла мащеха и коварни сестри. Препъникамък пред влюбените често се оказват обществените предразсъдъци и вековните традиции, наложени в монархическите среди. До щастлив край стигат само онези двойки, чиято любов е преминала всички препятствия.

СОНЯ ХАРАЛДСЕН

Тя израства като съвсем скромно девойче, което знае нещо за принцовете само от приказките. Родена е в Осло на 4 юли 1937 г. в семейството на търговеца на дървен материал Аугуст Харалдсен и на съпругата му Дагни Улрихсен. Задължителното си средно образование Соня завършва през 1954 г., след това получава диплома от професионална шивашка гимназия в Осло, а после продължава образованието си по счетоводство, моден дизайн и социални науки в Професионалното девическо училище в Лозана. Точно в Швейцария тя среща сегашния норвежки крал Харалд V. По онова време той учи обществени науки, история и икономика в престижния Оксфордски университет.

Соня Харалдсен

Любовта между двамата пламва още при първата им среща и не след дълго те решават, че искат да се оженят. Тук обаче се натъкват на големите изпитания и цели девет години не успяват да минат под венчило заради реакцията на кралския двор. Пречката е, че Соня няма аристократичен произход. Още щом престолонаследникът на Норвегия представя избраницата на сърцето си пред своя баща крал Олаф V, той категорично отказва да разреши подобен брак. Това препятствие обаче само подхранва любовта на младите и почти едно десетилетие те се срещат скришом. Никой, дори папараците, които следват Харалд по петите, не успява да разкрие тайната на влюбените. Накрая той губи търпение и се опълчва срещу баща си. Харалд заплашва краля, че никога няма да се ожени за друга освен за Соня. Ултиматумът има ефект, тъй като той е единственият наследник на норвежкия трон и евентуалният му отказ от него би означавал край на управляващата династия Глюксбург. Изправен пред възможността един ден престолът да се окаже отново в ръцете на някой от датските или германските му роднини, крал Олаф V се допитва до мнението на правителството, в резултат на което Соня и Харалд се женят на 29 август 1968 г. в Катедралата на Осло.

Търпението на влюбените най-сетне е възнаградено, а преживените трудности са ги приземили и са ги научили да ценят простите неща в живота. Когато на бял свят идват двете им деца – принцеса Марта-Люис и принц Хокон Магнус, те получават образование, достъпно за всеки гражданин на Норвегия: ходят в най-обикновена детска градина и в най-обикновено училище. Нито момчето, нито момичето се радват на специални грижи от страна на гувернантки и частни учители. Родителите им ги възпитават съвсем сами. След смъртта на Олаф V на 17 януари 1991 г. Харалд заема норвежкия престол, а Соня (тогава на 53 години) става новата кралица на Норвегия. Като всички хора и те имат свои любими занимания. Кралят обича да се отдава в свободното си време на ветроходство и стрелба, преди да стане кралица пък Соня в продължение на три години е вицепрезидент на Норвежкия червен кръст, а и двамата обичат дългите разходки на открито и поданиците им често могат да ги засекат из някой парк в страната на викингите.

Примерът се оказва заразителен и за децата им. Но размиването на аристократичната кръв разклаща сериозно самата институция, наречена норвежка монархия. Особено когато към трона се запътва Мете-Марит Тюсем Хьойби.

МЕТЕ-МАРИТ ТЮСЕМ ХЬОЙБИ

Тя е избраницата на престолонаследника принц Хокон, който като единствен син на Харалд V и кралица Соня се очаква някой ден да наследи норвежкия престол като крал Хокон VIII. Новата Пепеляшка е едно от четирите деца в семейството на банкова чиновничка и журналист. Родителите се развеждат през 1984 г. Девойката с типична скандинавска миловидност среща за пръв път принца на рок фестивал в Кристиансан, градче в Южна Норвегия, една лятна вечер на 1996 г. Той попада там с компания приятели, любители на твърдия саунд, а тя живее наблизо.

Мeте-Марит Тюсем Хьойби

При това живее доста бурно според всички, които я познават. Мете-Марит, която работи ту като продавачка, ту като сервитьорка, е доста популярна в местните нощни клубове с нескончаемите си купонджийски изпълнения, случва се да взема наркотици, а отгоре на това по времето, когато среща норвежкия престолонаследник, се оказва и бременна от някой си диджей, известен като наркодилър, и всичко вещае, че ще си остане самотна майка. Но съдбата е отредила друго. Двамата с Хокон някак си успяват да се открият в тълпата на фестивала и помежду им веднага припламват искри. В края на концерта принцът зарязва ескорта си и наема такси, за да изпрати новата си позната. Още първата вечер палавата Мете-Марит се прибира у дома с думите: „Тате, принцът ме докара до вкъщи! Готин е!“. Скоро след това бъдещата принцеса ражда син и укротява малко топката. Три години по-късно оставя малкия Мариус при дядо му, за да отиде пак на летния рок фест. И не щеш ли, там пак среща стария си приятел – „готиния” Хокон. Но този път нещата не приключват само с изпращане, а прерастват в страстна любовна история.

Приказката ескалира до световен скандал – папараците следват влюбените по петите, появяват се компромати от съмнителното минало на кандидат-годеницата. Цяла Норвегия гърми, а Хокон напук заявява, че вече живее със своята приятелка и нейния син. Съвместният им живот започва през 1999 г., когато принцът е в края на 3-годишното си обучение по политически науки в Калифорния. Решението е чисто емоционално, двамата просто искат да пробват дали могат да бъдат семейство. Едва след като се убеждават в това, публично обявяват намерението си да вдигнат сватба. Това става на 1 декември 2000 г. Кралят и кралицата на Норвегия въпреки собствената си романтична история са против женитбата на чедото им с Мете-Марит главно заради бурното й минало. Но принцът също като баща си поставя ултиматум, че ако не се ожени за нея, се отказва от трона.

Номерът отново минава, защото отнемането на короната му би означавало криза в монархията – той е единственият законен наследник на престола, след като неговата сестра, принцеса Марта-Люис, се отказва от него. Накрая дворът се съгласява с брака. Така сватбата се състои на 25 август 2001 г., а Мариус, синът на Мете-Марит, е шафер. Вече бъдеща кралица, палавото момиче от Кристиансан ражда принцеса Ингрид-Александра и принц Свер Магнус, завършва магистърска степен по мениджмънт, а впоследствие следва изкуство и социални науки в Университета на Осло. Сега работи за няколко благотворителни организации и води толкова порядъчен живот, че вестниците пишат за нея единствено по някой официален повод.

МАКСИМА СОРЕГИЕТА СЕРУТИ

Веднъж друго едно обикновено момиче си взема отпуск от нюйоркския офис на инвестиционната банка „Дрезднер Клайнворт”, където работи, за да се повесели на Пролетния панаир в Севиля. Девойката, родена през 1971 г. в Буенос Айрес, обожава карнавалите в родната си Аржентина и андалуската столица я пленява с това, че никой не си ляга преди 9 сутринта. Час след полунощ лудуващата в ритъма на фламенкото Максима дръзва да покани на танц някакъв холандец. Той се представя просто като Александър, а на дансинга не показва никакви умения и непрекъснато бърка стъпките. „Беше като дърво в танците, но затова пък мил”, шегува се години по-късно Максима, вече негова съпруга.

Максима Сорегиета Серути

„Дървото” се оказва Вилем-Александър Орански, наследник на нидерландския трон. Пламва любов от пръв поглед, но само в сърцето на принца. Когато няколко седмици по-късно увлеченият престолонаследник си намира повод да пристигне „случайно” в Ню Йорк и още по-случайно да влезе точно в банката, в която работи Максима, тя дори не успява да го познае. Влюбеният принц, който се слави и като бохем и донжуан, обаче не се предава и след упорито ухажване убеждава девойката да приеме поканата му за вечеря. Там вече успява да очарова Максима, и то главно с имиджа си на човек от народа. Още като студент по история в Лайденския университет Вилем-Александър се прочува със слабостта си към буйните вечеринки и пилзенската бира, заради което му лепват прякора Принц Пилз. Младокът със синя кръв не цепи басма никому – веднъж по време на кралска фотосесия се провиква: „Репортери, разкарайте се”, а като момче гони с прашка папараците, преследващи кралското семейство в австрийския курорт Лех.

Този нетипичен за аристократ нрав допада на темпераментната Максима и двамата започват сериозна връзка. Младата жена с месеци крие любовта им от близките си. „Какво трябваше да им кажа? – пита днес риторично кралицата. – Мамо, татко, това е гаджето ми. Ще работи крал на Холандия!”. Но нещата излизат наяве. По правило членовете на холандското кралско семейство трябва да поискат от парламента разрешение за брак. Когато парламентът се заема със случая „Максима”, пресата започва масирана атака. Подчертават плебейския произход на момичето, склонността му към забавления и нежеланието му да зареже работата си като финансист. Има и още една подробност. Нейният баща Хорхе Сорегиета е министър на земеделието по време на военния диктаторски режим в Аржентина от края на 70-те и началото на 80-те години.

Този факт събужда много полемики в Нидерландия заради възможността бъдещата кралица на страната да бъде свързвана с хора, виновни за престъпления срещу човечеството. Нидерландският парламент поръчва разследване и се установява, че бащата на Максима не е замесен. Страната е разделена на два враждуващи лагера, а Вилем заявява, че ако избраницата му не бъде одобрена, ще абдикира. Тогава се намесва майката на Вилем-Александър – самата кралица Беатрикс, чистокръвна аристократка: „Максима е прекрасна кандидатка за съпруга на престолонаследника. Кралството има нужда от модерна и предприемчива жена”. Сватбата е на 31 януари 2001 г. Скоро бъдещата кралица печели сърцата на новите си сънародници с това, че много бързо научава перфектно езика им. Освен това тя очевидно „озаптява” бохема Вилем-Александър и го превръща в образцов съпруг и баща.

Принцесата става майка на три дъщери – Катарина-Амалия, Алексия и Ариана. Ангажира се с различни дейности като популяризиране на курсовете по нидерландски език за новопристигнали емигранти, улесняване на културната им интеграция, както и с международни проекти, свързани с нейната предишна работа в областта на финансите. Представя страната на много конференции в десетки страни по света. На 30 април 2013 г. след 33 години управление кралица Беатрикс абдикира в полза на своя син, който става първият монарх от мъжки пол в Холандия за последните 123 години и най-младият крал в Европа. До Вилем-Александър като кралица-консорт застава 41-годишната Максима.

ШАРЛИЙН УИТСТОК

Принцът на Монако Албер II пък среща бившата шампионка по плуване от ЮАР през 2000 г., когато тя е само на 22 години и е в Монако за поредното състезание. Същата година Уитсток участва на олимпийските игри в Сидни, където не печели медал, но пък месеци по-късно завоюва много по-ценен трофей – сърцето на 20 години по-възрастния от нея принц. По време на управлението на баща му принц Рение III кралското чедо е известно като заклет ерген. Толкова заклет, че през 2002 г. парламентът променя конституцията на страната, за да позволи на един от синовете на сестрите му да се качи на трона, ако той никога не се сдобие със законен наследник.

Шарлийн Уитсток

Албер е второто от трите деца на Рение III и принцеса Грейс и освен по-малка има и по-голяма сестра, принцеса Каролина, чийто син Андреа е втори в списъка за трона след вуйчо си. Но ето, че след съдбовната първа среща Шарлийн се оказва по-специална от многобройните приятелки на принца (между които е и моделът Клаудия Шифър) и успява да се задържи до него по-дълго от обикновеното. През 2006 г. младата спортистка се мести в княжеството, за да бъде по-близо до любимия си. Албер II се качва на трона през юли 2005 г. веднага след смъртта на своя баща, който превръща средиземноморското пристанище в данъчен рай за богатите. Изглежда, че приказката върви към щастлив край, но точно тогава се появява първата пречка пред безоблачното бъдеще за влюбените. На бял свят излиза тайна от миналото на принца – той е принуден да признае, че е баща на момче – Александър, от връзка с бивша стюардеса. Следващата година принцът разкрива истината и за дъщеря, родена в Калифорния – Джазмин Грейс. Нито едно от децата обаче няма права над трона, защото са извънбрачно родени. Но скандалът явно вразумява бившия плейбой и го кара да погледне по-сериозно на връзката си с плувкинята, така че, за да си гарантира законни наследници, той й предлага брак.

По принцип поданиците са благосклонни към евентуален съюз между монарха на страната им и простосмъртна, но под „простосмъртна” разбират майката на Албер – холивудската звезда Грейс Кели, която, след като през 1956 г. се омъжва за Рение III, вкарва нужната доза блясък и променя схващането за това затънтено рибарско селище на френско-италианската граница, превръщайки Монако в звездно място за почивка на своите прочути приятели. Към Шарлийн обаче отношението е различно. В княжеството тя е изправена пред непрестанни критики и враждебност. Обществото негодува срещу нея от първия ден, смятайки, че момиче от средната класа на Южна Африка просто не е достатъчно добро, за да заеме мястото на легендарната Грейс. Отвсякъде започват нападки: „Една девойка с къса коса и кисела физиономия да се омъжи за принц? Невъзможно!”.

Трябва да признаем, че и самата Шарлийн не си помага много – в интервю за британското списание „Татлър” тя казва, че не се е сприятелила с никого, откакто е в Монако, и че въпреки че е срещнала някои „прекрасни хора”, ги приема по-скоро като познати. Освен това бившата спортистка отказва да учи френски, което се приема зле от народа. Натискът върху нея е толкова силен, че бъдещата булка дори се опитва да избяга два дни преди сватбената церемония. Все пак въпреки трудностите двойката си казва „да” на 1 юли 2011 г. на бляскаво празненство, достойно за кралско семейство, пред очите на 800 гости. Днес двамата вече са родители на близнаците Габриела и Жак и твърдят, че се обичат повече от всякога, макар слуховете за разпадащ се брак и липсата на Утисток в Монако за последната 1 година да дават различна перспектива.

ЛЕТИСИЯ ОРТИС РОКАСОЛАНО

“Добър вечер, драги зрители!”, казва всеки ден в продължение на години от екрана Летисия преди една от най-популярните новинарки в Испания да стане съпруга на настоящия испански крал Фелипе VI. Нищо в биографията на бъдещата кралица не предвещава, че един ден вместо репортерски микрофон ще носи скиптър. Тя е родена на 15 септември 1972 г. в испанския град Овиедо в семейството на журналиста Хесус Хосе Ортис Алварес и медицинската сестра Мария де ла Палома Рокасолано Родригес. Дядо й пък е таксиметров шофьор. Летисия е най-голямото дете, има две по-малки сестри – Телма и Ерика. През 1999 г. родителите й се развеждат, а на следващата година баща й се жени повторно. Първоначално момичето учи в родния си град, а след като семейството й се премества в Мадрид, се записва в столичната гимназия „Рамиро де Маесто”.

Летисия Ортис Рокасолано

По-късно придобива бакалавърска степен по комуникации в Мадридския университет „Комплутенсе”, както и магистърска степен по аудиовизуална журналистика в Института по журналистика. По време на обучението си Летисия Ортис работи във вестник „Ла Нуева Еспаня”, а след това във вестник АБС и агенция ЕФЕ. След като приключва образованието си, прекарва известно време в Гуадалахара, Мексико, където работи за вестник „Сигло XXI”. После се завръща в Испания и постъпва в каналa „Блумбърг”, преди да се прехвърли в „Си Ен Ен+”. През 2000 г. журналистката започва работа за испанската телевизия ТВЕ като специален кореспондент във Вашингтон за президентските избори в САЩ, а след атентатите от 11 септември 2001 г. тя предава директно и от Кота нула в Ню Йорк. През август 2003 г. амбициозната млада дама е назначена за водеща в най-гледаната испанска новинарска емисия „Теледиарио 2”. Животът на Летисия Ортис Рокасолано се преобръща през 2002 г. по време на една нейна командировка в Галисия, където танкерът „Престиж” предизвиква екологична катастрофа.

Когато на плажа се появява принц Фелипе Хуан Пабло Алфонсо де ла Сантисима Тринидад и де Тодос лос Сантос де Бурбон и Гресия, за да изрази от името на кралското семейство съчувствие към пострадалите от огромния петролен разлив, тя го посреща с камера и го притиска с куп неудобни въпроси. Интервюто обаче приключва с вечеря… Няколко месеца романсът остава в тайна, тъй като влюбените се страхуват от критики заради това, че тя е едно обикновено момиче, а освен това има и брак зад гърба си. През 1998 г. в Бадахос Летисия Ортис се омъжва за Алонсо Гереро Перес, писател и преподавател по литература, който е и неин бивш учител от гимназията. Бракът продължава едва една година и от него няма деца, но е достатъчно петно в биографията й в очите на аристократичното общество. В крайна сметка през 2003 г. амурната история на принца и журналистката излиза във вестниците и влюбените обявяват годежа си. За изненада на всички обаче тогавашният крал Хуан Карлос I приема топло бъдещата си снаха и така Летисия и Фелипе започват да подготвят пищна сватба.

През май 2004 г. цяла Испания сяда пред телевизорите, за да наблюдава как новинарката ще се врече във вярност на бъдещия крал в мадридската катедрала „Санта Мария ла Реал де ла Алмудена”. Хората се обзалагат кога ще се роди първото им дете. Печелят тези, които посочват края на 2005 г. – тогава на бял свят идва Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис. Втората дъщеря – инфанта София де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис, се ражда през 2007 г. Неин кръстник е Константин Сакскобургготски, син на бившия български цар Симеон II. От 19 юни 2014 г. след абдикацията на Хуан Карлос I в полза на сина му Фелипе и Летисия са крал и кралица.

РАНИЯ АЛ-ЯСИН

Не само в Европа, на изток също се сбъдват вълшебните приказки и Пепеляшките се събуждат принцеси. През януари 1993 г. бъдещият крал на Йордания принц Абдула II се запознава с младата Рания на вечеря у общи познати. Отново – мигновено привличане. И въпреки че по това време е сгодена за друг и семействата вече подготвят сватбата, Рания се хвърля в прегръдките на принца. Само след четири месеца двамата сключват брак и се превръщат в най-популярната двойка в Близкия изток. „По онова време бях току-що завършила – спомня си днес кралицата, – живеех и работех в Аман и със сигурност не съм очаквала да се омъжа за хашемитския принц и да стана кралица на Йордания.” Тя е родена през 1970 г. в йорданско семейство от палестински произход и няма и капчица синя кръв. Получава средно образование в Кувейт, а след това завършва бизнес администрация в Американския университет в Кайро.

Рания Ал-Ясин

Работи за престижни компании като Ситибанк и „Епъл”. Владее френски и английски. По времето когато Рания и Абдула се женят, страната се управлява от неговия баща, затова новобрачната двойка получава титлите принцеса и принц на Йордания. На 7 февруари 1999 г. бащата на Абдула умира и той е провъзгласен за крал. Интересен факт е, че Рания не става автоматично кралица. На 22 март 1999 г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. В реч по този случай той заявява: „… Избрах теб, моя спътнице, майкна първородния ми син, да бъдеш кралица на Йордания, както и мой партньор в продължителната борба, и нека нашият общ земен път да бъде в служба на скъпите ни сънародници”. През 2004 г. крал Абдула обявява жена си и за почетен полковник от йорданската армия. Кралица Рания води обикновен живот и избягва суетата. Може да бъде видяна да кара водни ски и колело или да бяга за здраве.

Същевременно е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Проявява активност в популяризирането на проекта „SOS Детски селища”. Заради благотворителната си дейност тя често е сравнявана с покойната принцеса Даяна. Нейно Величество открито критикува т.нар. „убийства заради честта” – обичай йорданските мъже да убиват роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак. Рания е майка на четири деца – принцовете Хюсеин и Хашим и принцесите Иман и Салма. Тя споделя, че като всяка работеща майка търси баланса между професионалните си задължения и децата, но именно времето, прекарано с тях, й осигурява нужната сигурност и я държи здраво стъпила на земята. През 2006 г. съвсем нетипично за една кралица, особено от Изтока, Рания участва в шоуто на Опра Уинфри, където разяснява погрешните схващания относно исляма и ролята на жените в тази религия.

САРА САЛЕХ

Азиатската сватба на 2004 г. пък вдигат 30-годишният престолонаследник на Бруней Ал-Мухтади Билах Болкиах и 17-годишната ученичка Сара Салех. Бъдещият султан на богатата на петрол държава намира своята Пепеляшка в лицето на момиче, родено от брак между брунейски държавен чиновник и швейцарска медицинска сестра. Красивата гимназистка случайно се изпречва пред очите на принца по време на традиционната му годишна обиколка из училищата в Бруней. Ал-Мухтади Билах от доста време търси дамата на своето сърце, но не очаква да бъде поразен от такава любов на такова място.

Сара Салех

Едно от изискванията му към евентуалната бъдеща булка е тя да произхожда от смесено семейство, така че и по този показател Сара го удовлетворява. Майката на бъдещата султанша Сузане Аби е родена във Фрайбург, но след като се омъжва, приема исляма и променя името си на Ринавати Абдула. Бащата на девойката пък е високопоставен служител в Министерството на благоустройството. Семейството има три деца, като Сара е най-малката и единствената дъщеря. До самата сватба девойката не споделя с никого тайната си, че ще се омъжва за принц. Дори и след официалното съобщение за събитието тя продължава да ходи на училище и да поздравява директора на гимназията по традиционния начин – като му целува ръка.

Притесненият мъж се опитва да обясни на възпитаничката си, че като съпруга на бъдещия султан е недопустимо по такъв начин да изразява уважението си. „Но Вие все още сте директор на училището!”, отговаря момичето. А на въпроса, как се чувства, след като знае, че ще се омъжи за принц, Сара признава: „С всеки изминал ден се влюбвам все повече в него”. След сватбата младоженката записва право в университета, запалва се също по баскетбола, алпинизма, ветроходството, гмуркането и автомобилните експедиции. Три години след срещата си с Ал-Мухтади Билах Болкиах бъдещата султанша, чиито пълни титла и име вече звучат на малайски като Падука Сери Пенгиран Анак Истери Пенгиран Анак Сара бинти Пенгиран Салех Абдул Рахаман, ражда първия си син, определен за втори по ред престолонаследник след баща си. Така приключва тази приказка.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги