Ловци на истории: Храната, която създава истории

InGlobo ви кани на гурме вечеря под звездите с вдъхновяващи истории

В InGlobo сме най-добри в разказването на истории. Обичаме да го правим, защото никога не знаеш чий живот може да промениш с тях и кого ще вдъхновиш. И защото в историите се крие смисълът. Правят ни по-богати, помагат ни да разберем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. И ни показват, че светът е безкрайно изненадващ, богат и разнообразен, но хората, които го обитаваме, в крайна сметка не сме толкова различни един от друг. А най-много емоции носят, когато са изживени и разказани от първо лице.
Затова и продължаваме поредицата от събития „Ловци на истории“, в която даваме думата на тях, вечно търсещите души, които се хранят с историите и ги превръщат в част от себе си, за да напишат и своята.

В търсене на добрия вкус

В новото издание на „Ловци на истории“, главен герой е хубавата храна. Ще я приготвят няколко майстори в кухнята, които ще разкажат и за своя път в търсене на добрия вкус. На сцената този път ще видите личности, известни със своя професионален опит в кулинарията, но същевременно са нови лица и носят нов смисъл. Освен че ще ни поглезят със своите неповторими блюда, гостите ще открехнат завесата и за любовната си връзка с храната, за това какво ги вдъхновява, учи и движи напред, в разговор с водещия Свилен Георгиев, главен редактор на списание InGlobo и водещ на подкаста InСтории.

Кулинарното ни пътешествие в света на историите ще започне с Ангел Василев и Мирослава Нейчева от MIAM. Те ще възбудят вкусовите ни рецептори със своите неповторими предястия.
После ще дойде ред на Любен Койчев от HRC Culinary Academy, главен готвач на ресторант „Таланти“. Той ще ни зарадва с авторските си предложения за основната част на вечерята.
Сладкия финал на гурме приключението ще сложи Мария Жекова, Master Chef на България за 2021 г. Сигурни сме, че за десертите ѝ ще се разказват легенди дълго след събитието.
Всеки един от гост-готвачите ще приготви 3 забележителни и характерни за неговия стил ястия, а ние ще хапваме докато слушаме истории, в компанията на Любен, Мария, Ангел и Мирослава. След всяка дискусия с готвачите, публиката ще има възможност да зададе своите въпроси към тях.
А ето и звездното меню, в което акцент имат българските продукти и подправки:
Предястия:
4 вида мини бургери – риба, веган, месни и експлозия от различни съставки
Основни:
Черноморски сафрид с конфитирани градински домати и чубрица
Балканска пъстърва готвена в пчелен восък с горски билки и резене
Вариация на спаначена баница с домашно точени кори, билково масло, зрял овчи кашкавал и мус от коприва
Десерти:
Трио “Бъз и коприва”:
Мини сладолед лешник и бъз
Кейк с коприва и крем от бъз
Бонбон от бъз с крем и гел от маточина

Компания на всяко едно ястие ще правят вината на AYA Estate Wineyards.

Храната като път и вдъхновение

Храната винаги е била вдъхновение и творчество за човечеството. Тя е търсене, усещане, сетивност. Затова и този път надникваме в историите на хора, които градят своя живот около храната. Ще разберем от тях защо са избрали именно храната като начин за изява, какво ги мотивира да правят това всеки ден, как се свързват с хората през храната, през какви трудности и предизвикателства минават за да бъдат това, което са днес.

Ангел Василев и Мирослава Нейчева – създатели на MIAM
MIAM е концепция за вкусно, различно и запомнящо се хранене, при това извън сцената на традиционен ресторант. MIAM e нещо повече от кетъринг. MIAM е колектив от креативни хора, професионални готвачи, които правят нещата различно: приоритизират хубавата храна, насърчават нови идеи и създават общност от хора, с които променят градската среда.
В MIAM основни ценности са свободата, страстта и ентусиазма да се приготвя вкусна, пълноценна и добре изглеждаща храна. Чрез старателно подбрана и добре приготвена храна МIAM показват на клиентите своята индивидуалност, загриженост и стремеж към по-добър живот. Това те постигат като използват най-добрите, чисти, локални и сезонни продукти и добавят своите знания и индивидуален стил. По този начин клиентите винаги получават личен подход и услуга отговаряща на техните желания и ценности.

Гордеем се, че имаме отличителен продукт като мини бургерите. Създадохме 4 вида мини бургери с 4 различни питки (бяла, с активен въглен, със спанак и с цвекло), и с 4 различни вкуса (с дърпано свинско, панирано пиле, веджи кюфте и панирани риба). Винаги сме се стремяли към устойчивост и създаването на продукт, за който сами избираме съставките, произвеждаме всеки компонент и следим крайния продукт да е с най-добро качество. За да можем без притеснение да кажем, че приготвяме това, което ние самите искаме да ядем.”

Ангел Василев

Шеф Любен Койчев – главен готвач в ресторант “Таланти”
Любен Койчев стартира кулинарния си път едва 14-годишнен, в родния си град – Габрово. След като завършва гимназия, той се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. През последните 6 години той миксира своите умения, управлявайки кулинарния екип на MasterChef България и бидеки дясната ръка на шеф Виктор Ангелов и кулинарен координатор на Hell`s Kitchen Bulgaria. Бил е главен готвач на ресторанти Andre на Андре Токев и Chefs на Виктор Ангелов. Шеф Койчев има страст към екзотичните подправки и нетрадиционни продукти. Идеите са му повече от оригинални, а духът му безспорно носи усмивки на всеки гост в ресторант “Таланти”. В момента, шеф Койчев е главен готвач в ресторант “Таланти”, споделяйки своите знания и страст към храната със студенти от 3-ти семестър на HRC Culinary Academy.

Мария Жекова – победител в Мастършеф 2021
Мария е фотограф по професия, но кулинар по душа. През 2021 г. печели първо място в кулинарното предаване MasterChef, а от зимата на 2021 година се труди по претворяването на старо картофохранилище в село в Родопите, в място за обичаи, придобиване на познание за природата и разбира се стойностна храна.

“Храната като сила и средство за здраве и пълноценен живот винаги ме е вълнувала силно. Свежестта и деликатните аромати на море, на гора, вкусът на сезонате – това е за което готвя. Това ме кара да изпитвам дълбоко преклонение пред природата и творенията ѝ. Това е добрата храна в моето съзнание. Готвенето започва от качеството на продуктите и свършва там. Някъде по средата са нашите умения безспорно. Разликата е, че чистата природна храна, в своя сезон, и без излишно човешко влияние се превръща във вкусна и питателна такава, защото тя вече носи в себе си всичко нужно, за да бъде пълнокръвно гастрономическо преживяване за небцето.”

Мария Жекова

С такива имена и въображение, сме сигурни, че ще имаме наистина пълноценно изживяване в истории, вкусове и аромати. Вече нямаме търпение!

Кога: 16.06.2021 г., 19 ч.

Къде: Ресторант Talents при Kitchen 59 – гр.София, бул.Цар Борис III №59

Билети можете да откриете в страницата на събитието в сайта на InGlobo.

До 27 май 2022г., тече предварителна продажба на билети от 50 лв. Побързайте, тъй като местата са ограничени!

Ще се радваме да споделим една вкусна и смислена вечер под звездите!

Събитието се организира с неоценимата подкрепа на Mastercard, MINI България, AEG и AYA Estate Wineyards.

Подкрепете независимата българска журналистика, като се абонирате за съдържанието ни в Patreon

ПОДКРЕПИ INGLOBO

ПОЛУЧАВАЙ НАЙ-НОВОТО ОТ INGLOBO НА МЕЙЛА СИ. ЗАПИШИ СЕ ТУК:

cartmagnifierchevron-down

Ние използваме бисквитки, за да ви предоставим най-доброто онлайн изживяване. Като се съгласявате, приемате използването на бисквитки в съответствие с нашата политика за бисквитки.

Настройките за поверителност са запазени!
Настройки

Когато посещавате който и да е уеб сайт, той може да съхранява или извлича информация във вашия браузър, най-вече под формата на бисквитки. Контролирайте вашите лични услуги за бисквитки тук.



Позволява ни да ви показваме по-подхоящо за вас съдържание, сбързано с InGlobo, във Facebook.

Откажете всички
Приемете всички Услуги