Брой 38 на InGlobo носи усещане за Коледа

Коледният дух започва да се усеща навсякъде – от ласкавите светлинки, които вече огряват домовете, до всевъзможните празнични намаления в магазините.

Ние в InGlobo също сме се постарали да направим вашия декември по-уютен и топъл, ароматен и вкусен, интересен и забавен, и дори изпълнен с вяра в доброто. Правим го, както си знаем – с любопитните статии в новия брой 38 на списанието.

Започваме с една история, която разтърсва със силата на човещината дори в най-ужасяващите условия. На Коледа през 1914 г., в разгара на Първата световна война, войниците от двете страни на Западния фронт спонтанно прекратяват стрелбата, излизат от окопите си и поне за малко стават братя. Французи, англичани и техните доскорошни „врагове“ – германците, си разменят подаръци, споделят цигари, храна и напитки, украсяват коледни елхи и даже играят футбол. За съжаление, романтичната картина не продължава дълго.

Един непоправим романтик участва в следващата световна война. Антоан дьо Сент-Екзюпери загива, докато прави това, на което е посветил почти целия си живот – да лети. Любовта му към летенето със самолет може да се сравни само с тези към писането и към неговото момиче – Консуело Сунсин.

Пътешествието ни продължава с необичайните (поне за нас) коледни традиции, спазвани в различни страни по света.

От страниците на броя Ейбрахам Маслоу ни надъхва да бъдем най-добрата версия на себе си, а ние разглеждаме подробно неговата Пирамида на потребностите.

За почивка се гмурваме в ароматната история на греяното вино и дори предлагаме класически рецепти от Древен Рим до наши дни, които да ви помогнат сами да си го приготвите.

Връщаме се и още по-назад – преди около 4000 години, за да изследваме хипотезите за предназначението на Небесния диск от Небра, обявен за най-старото конкретно изображение на нощното небе в света и за най-важната археологическа находка от бронзовата епоха.

От древността прескачаме в последните 1-2 години с приятната задача да ви представим едни от най-актуалните настолни игри, които ще ви осигурят много часове забавление в компанията на любимите хора.

Знаете ли, че диви лъвове има не само в Африка, но и на още едно място? Ако да, браво, ако не, поясняваме – няколкостотин представители на подвида азиатски лъв обитават Националния парк Гир в индийския щат Гуджарат. В брой 38 разказваме и за тях.

Проследяваме и историята на шоколада от тонизираща напитка на мезоамериканските народи до ръчно изработено произведение на сладкарското изкуство.

Арт темата този път е посветена на странните прояви на съвременното изкуство и на привидните творчески „провали“, довели авторите си до успеха.

Странна е и Слънчевата система, британският вулканолог Робин Андрюс дори я нарича „фрийк шоу“, а причината са многото необикновени космически явления, за които той разказва увлекателно в интервюто ни с него.

InGlobo предлага изобилие от знания, но в края на този брой ви даваме възможност да проверите и своите, при това по една любима тема – пътешествията. Куизът ни не е от най-сложните, но пък и от него има какво да се научи.

Както винаги с InGlobo.