Брой 37 на списание InGlobo вече е тук!от Свилен Георгиев


Ноемврийският брой на InGlobo отново радва с разнообразни, изненадващи, непознати и разтърсващи истории, с разкази за велики и необикновени личности, вълнуващи и странни пътешествия и революционни научни открития. Или с други думи – с любопитни и забавни, обогатяващи и дори полезни неща.

Започваме с подвизите на Джордж Вашингтон – смелият мъж, който повежда фермери и авантюристи срещу добре обучената британска армия, за да извоюва независимостта на една нова нация, за чийто „баща“ с основание е смятан. И което е особено нетипично в наши дни – отказва се от предложената му на тепсия абсолютна власт, а след като изпълнява дълга си, се оттегля доброволно и от президентския пост.

Както вече сте разбрали, обичаме да пишем, затова този път правим една бърза разходка из историята на средствата за писане – от шумерските глинени плочки през египетските папируси и писалката с мастило, за чиято поява сериозна заслуга има един изобретател от съседна Румъния, до нейния електронен вариант (на писалката, не на Румъния), с който превръщате екрана на телефона в бял лист.

Околосветското ни пътуване продължава в Китай, където обаче можете да намерите почти всичко, което ще откриете и по останалите континенти, включително местни версии на Париж с Айфеловата кула, Лондон с червените телефони, Венеция с гондолите и дори Дивия запад с каубоите. Някои наблюдатели наричат това копиране на световни забележителности „дуплитектура“, а други просто говорят за китайските „фалшиви“ градове.

Знаем, за изчитането на списанието си трябва време, което да отделите от всички останали неща, с които е пълен денят ви. Затова предлагаме помощ с няколко кратки съвета за управление на това най-ценно и оскъдно съкровище, с което разполагаме – времето.

А ако междувременно огладнеете, надяваме се да задоволим апетита ви (и за знание) с историята на молекулярната кухня.

От молекулите преминаваме на още по-микроскопично, атомно ниво с текста за нанотехнологиите в медицината. Наноботите крият огромен потенциал да се справят и с най-страшните болести, но и плашат мнозина с възможните негативни последствия от действието им.

Продължаваме темата за изобретенията с тези на симпатичния англичанин Доминик Уилкокс. Неговите идеи не спасяват животи, но пък са откровено забавни, дори шантави, макар и понякога много практични.

В едно свое есе Оскар Уайлд казва: „Животът имитира изкуството много повече, отколкото изкуството имитира живота“. Така той директно опонира на Аристотел, който застъпва точно обратната теза. Ние няма да ставаме арбитри в този задочен спор, вместо това разглеждаме откъде идва идеята за няколко любовни истории, залегнали в основата на известни творби в литературата, операта и киното, и как тези истории се развиват в реалния живот.

Съвсем истинска е историята на Гергана Кехайова, която преди година завъртя около тялото си най-големия обръч в света (с диаметър 5 метра и 18 сантиметра), а наскоро това постижение официално намери място в новото издание на книгата „Световните рекорди на Гинес“. В интервюто специално за InGlobo красивата българка от прочутата циркова фамилия Кехайови разказва и други интересни истории от живота си.

Ноември е и месецът, в който се навършват 30 години от падането на Берлинската стена. Ние отбелязваме тази годишнина с богат материал за историята на суровия бетонен символ на Студената война.

А за финал се отправяме към едно доста по-горещо място – Сицилия, с нейното парещо слънце, предизвикваща възторзи кухня, прелестни гледки и, да, онази дума, започваща с „м“, която никой на острова не иска да произнася.

Защото и това е InGlobo – светът такъв, какъвто е.